1137 Budapest, Szent István körút 10. 3. em 8.

Egy foghiány pótlása

Tartalomjegyzék

Egy foghiány pótlása fogimplantátummal

Fogbeültetés végezhető szóló foghiányoknál, mikor ténylegesen csak egy fog hiányzik. Ne feledjük, hogy már egyetlen fog elvesztése megváltoztatja a rágószerv mint egység funkcióját és esztétikáját! Ha az elvesztett fog szomszédságában ép fogak vannak, a legjobb választás e probléma megoldására a fogbeültetés.

Az implantátum beültetését végezhetjük a foghúzással egyidőben – amennyiben a csont állapota ezt lehetővé teszi. Máskor, amennyiben gyulladt környezetű fogat távolítunk el, érdemesebb pár hónap gyógyulási idő után behelyezni a titán csavart.

A csavar végleges felépítése előtt mindenképpen szükséges megvárni annak tökéletes becsontosodását. Ez egyénenként és állcsontonként változó, leggyakrabban négy – hat hónapot vesz igénybe.

Türelem, türelem, türelem…

A gyógyulási idő után röntgenfelvétel segítségével ellenőrizzük a csontosodást, majd következik az implantátum feltárása és az úgynevezett gyógyulási csavar behelyezése. Ez a csavar adja meg a későbbi íny formáját, míg ez kialakul ez is igénybe vesz 10 – 14 napot. Nem érdemes siettetni a gyógyulást, mert esztétikailag kevésbé szép eredményhez jutunk.

Az ínygyógyulás után már csak a lenyomatra van szükség és már készülhet is a laboratóriumban a az implantátum felépítménye illetve a végleges korona.

Az implantátum felépítménye csavarozással kerül rögzítésre a csontban elhelyezkedő titán hüvely belső menetes részébe. A felépítmény anyaga a páciens igényei szerint készülhet egyszerű fémötvözetből, aranyötvözetből vagy cirkónium-oxid kerámiából is. Ez utóbbit borsos ára miatt elsődlegesen a felső frontfogak területére ajánljuk.

A felépítményre a választott implantátum rendszertől függően csavarozással vagy ragasztással kerül a végleges korona.

Az implantátumok környezete az átlagos szájhigiéniai ápolástól jóval alaposabb beavatkozásokat és rendszeres fogászati kontrollt igényel. A fokozott higiéniára az implantátumok gyulladásmentessége miatt van szükség. A csavarozással rögzített koronák időnként eltávolíthatók és újrarögzíthetők, mellyel az implantátum illetve környezetének maximális higiéniája fenntartható.

Send this to a friend