Menü

+36 1 315 4545 | 1137 Budapest, Szent István körút 10. 3.em 8. | My Budapest Dental
| Dr. Pattogató Rita

Éjszakai kezelés

Éjszakai kezelés

Éjszakai fogszabályzó

Éjszakai fogszabályzó - ez a helytelen elnevezése a kivehető fogszabályzónak. A kivehető fogszabályzót ugyanis nem elegendő csak éjszaka hordani, azt bizony nappal is kell, ha lehet minimum 4 órát, amikor a gyermek ébren van, hogy hatékony legyen a fogszabályozás. Hogy miért? Kezdjük az elején… “Az éjszakai fogszabályozót nevével ellentétben nem csak éjszaka kell hordani, hanem nappal is! A minimum hordási idő 12 óra, de valóban hatékony kezeléshez inkább 14-15 óra hordás szükséges!”

Mire hat az “éjszakai fogszabályzó”?

Az éjszakai fogszabályzó, helyesen kivehető fogszabályzó, a legtöbb esetben nem elsősorban a fogak szabályozását végzi, bár a beépített kis karoknak, rugóknak ilyen szerepük is van, hanem az állcsontok növekedését befolyásolja. Lássuk, melyek a leggyakoribb növekedésre ható tényezők, melyet a kivehető fogszabályozók (leghelyesebben ortopédiai készülékek) kifejtenek:
 • felső állcsont tágítása
 • felső állcsont növekedésének visszatartása, alsó állcsont előre növekedésének ingerlése
 • alsó állcsont növekedésének visszatartása, felső állcsont előre növekedésének ingerlése
 • mélyharapás, nyitottharapás tendenciáinak javítása

Miért nem elég csak éjjel hordani a kivehető fogszabályzót?

Mint láthatjuk, a kivehető fogszabályzó a csontok növekedésére hat. A csontokat csontsejtek alkotják, a változások ezekben a sejtekben kell létrejöjjön. Ahhoz, hogy egy csontsejt több csontot termeljen egy adott irányban, a sejtnek fel kell készülnie. Ez nem úgy működik, hogy bevesszük a fogszabályozót és már indul is a csontnövekedés! A csontsejteknek 10 óra felkészülési idő kell arra, hogy elindítsák a megváltozott irányú csonttermelést! A következő két órában már aktívan, irányítottan történik meg a változás. Ha 12 órát hordja valaki az “éjszakai fogszabályzót” akkor kb. 2 óra aktív szakasszal számolhat. Ha 14 órát hordja, akkor már 4 óra az aktív szakasz! Tehát a 12 óra hordás és a 14 óra hordás között kétszeres a különbség!

Mi a helyzet ha éjjel kiesik a fogszabályzó?

Ez sokszor előfordul. Először is a következő kontroll alkalmával ezt jelezni kell a fogorvosnak, aki megvizsgálja a készüléket a szájban, megigazítja, hogy az biztosan stabilan álljon a fogakon. Fogváltás időszakában, amikor egy gyermek épp kinüvi a fogszabályozót, akkor ez még többet fordul elő, hiszen a fogak leváltásával egyre kevesebb a kapaszkodó a kivehető fogszabályzó készüléknek. Ha nincs szó fogváltásról, és a fogorvos szerint a készülék stabilan ül a szájban, sokat lehet segíteni, ha a gyermek a fogszabályzót már délután is a szájában tartja, legalább 4 órát lefekvés előtt. Természetesen ennek a 4 órának nem kell egyben megtörténnie! Ha eszik, vagy sportol, mozog, kiveszi, ha tanul, TV-t néz beteszi. Ezzel a délutáni szakaszos hordással egyrészt jobban összejön a minimum 12 órás hordás, másrészt az izmok és az elme is jobban megszokják a fogszabályzó jelenlétét, így az éjjel már sokkal nagyobb eséllyel a szájban marad! A kivehető fogszabályzó délutáni viselése nem kell hogy folyamatos legyen. Étkezéskor, sportoláskor kiveszi a gyermek, majd tanuláskor, TV nézéskor beteszi. A délutáni hordás hatalmas előrelépés a fogszabályozásban, az izmok és az elme is felkészül az éjszakai viselésre, a kezelés lényegesen hatékonyabb és gyorsabb!

Hogyan kell tisztítani és tárolni az éjszakai fogszabályzót?

Reggel fogkefével és fogkrémmel meg kell mosni, le kell tisztítani az éjszakai lepedéket, ugyanúgy ahogy a fogakról is. Ha a gyermek elviszi az iskolába, akkor a fogszabályzó dobozba tegye, mert az lyukacsos, abban jól szellőzik. (Semmiképp ne tegyék zacskóba, légmentesen zárt műanyag dobozba). Ha otthon marad a készülék, akkor a legjobb, ha bezárás nélkül száradhat. Ha sok fogkő gyűlik fel a készülék felszínein a drogériákban kapható fogsor vagy fogszabályzó tisztító tabletták segítségével, esetleg ecetben áztatással könnyen tisztán tartható! Ne feledje, a fogszabályzó kontrollra hozza el a kivehető fogszabályzó készüléket, hiszen a szakorvosnak állítania kell rajta, a folyamatos állítás, irányítás a fogszabályozás (csontszabályozás) lényege! Kezdje el a fogszabályozást időben! Gyermek fogszabályozás lényege A fogszabályozás, és főleg a felső és alsó állcsontok növekedés szabályozási lehetőségei gyermekkorban sokkal tágabb határok között mozognak, mint felnőttkorban. Ne hagyja ki a gyermekkor, a fejlődés és növekedés adta vissza nem térő lehetőségét! Hatékony fogszabályzó kezelés A megfelelő időben elkezdett kivehető készülékes fogszabályozással az állcsontok növekedését befolyásolhatjuk, így kedvezőbb környezetet teremthetünk a fogak számára ahhoz, hogy harmonikusan helyezkedjenek el, illetve illeszkedjenek egymáshoz… Hozza el gyermekét időben! A gyermekek időben történő fogszabályozási kezelésével sokkal több lehetőség van a szép arcprofil és az egészséges harapás kialakítására, mint felnőttkorban, ráadásul sokkal könnyebben és olcsóbban. Érdemes a gyermeket már akár 5-6 éves korban elhozni konzultációra...

“Az első fogorvosi rendelő
ahová félelem nélkül megyek!”

Union Dental
Szakértelem, tradíció, tapasztalat.
Budapest Dental több mint 15 éve.
Rendelőnk
1137 Budapest,
Szent István körút 10. 3.em 8.
Útvonaltervezés
Elérhetőségeink
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
+36 1 315 4545
Nyitvatartás
 • Hétfő – Péntek
  08:00 – 20:00 
 • Szombat
  zárva
 • Vasárnap
  zárva
Információk
Kövessen minket

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

© Budapest Dental Kft. Minden jog fenntartva.
Site by Meraki.
© Budapest Dental Kft. Minden jog fenntartva.
Site by Meraki.

BUDAPEST DENTAL
Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.