1137 Budapest, Szent István körút 10. 3. em 8.

Éjszakai kezelés

Tartalomjegyzék

Éjszakai fogszabályzó

Éjszakai fogszabályzó – ez a helytelen elnevezése a kivehető fogszabályzónak. A kivehető fogszabályzót ugyanis nem elegendő csak éjszaka hordani, azt bizony nappal is kell, ha lehet minimum 4 órát, amikor a gyermek ébren van, hogy hatékony legyen a fogszabályozás. Hogy miért? Kezdjük az elején…

“Az éjszakai fogszabályozót nevével ellentétben nem csak éjszaka kell hordani, hanem nappal is! A minimum hordási idő 12 óra, de valóban hatékony kezeléshez inkább 14-15 óra hordás szükséges!”

Mire hat az “éjszakai fogszabályzó”?

Az éjszakai fogszabályzó, helyesen kivehető fogszabályzó, a legtöbb esetben nem elsősorban a fogak szabályozását végzi, bár a beépített kis karoknak, rugóknak ilyen szerepük is van, hanem az állcsontok növekedését befolyásolja. Lássuk, melyek a leggyakoribb növekedésre ható tényezők, melyet a kivehető fogszabályozók (leghelyesebben ortopédiai készülékek) kifejtenek:

  • felső állcsont tágítása
  • felső állcsont növekedésének visszatartása, alsó állcsont előre növekedésének ingerlése
  • alsó állcsont növekedésének visszatartása, felső állcsont előre növekedésének ingerlése
  • mélyharapás, nyitottharapás tendenciáinak javítása

Miért nem elég csak éjjel hordani a kivehető fogszabályzót?

Mint láthatjuk, a kivehető fogszabályzó a csontok növekedésére hat. A csontokat csontsejtek alkotják, a változások ezekben a sejtekben kell létrejöjjön. Ahhoz, hogy egy csontsejt több csontot termeljen egy adott irányban, a sejtnek fel kell készülnie. Ez nem úgy működik, hogy bevesszük a fogszabályozót és már indul is a csontnövekedés! A csontsejteknek 10 óra felkészülési idő kell arra, hogy elindítsák a megváltozott irányú csonttermelést! A következő két órában már aktívan, irányítottan történik meg a változás.

Ha 12 órát hordja valaki az “éjszakai fogszabályzót” akkor kb. 2 óra aktív szakasszal számolhat. Ha 14 órát hordja, akkor már 4 óra az aktív szakasz! Tehát a 12 óra hordás és a 14 óra hordás között kétszeres a különbség!

Mi a helyzet ha éjjel kiesik a fogszabályzó?

Ez sokszor előfordul. Először is a következő kontroll alkalmával ezt jelezni kell a fogorvosnak, aki megvizsgálja a készüléket a szájban, megigazítja, hogy az biztosan stabilan álljon a fogakon. Fogváltás időszakában, amikor egy gyermek épp kinüvi a fogszabályozót, akkor ez még többet fordul elő, hiszen a fogak leváltásával egyre kevesebb a kapaszkodó a kivehető fogszabályzó készüléknek.

Ha nincs szó fogváltásról, és a fogorvos szerint a készülék stabilan ül a szájban, sokat lehet segíteni, ha a gyermek a fogszabályzót már délután is a szájában tartja, legalább 4 órát lefekvés előtt. Természetesen ennek a 4 órának nem kell egyben megtörténnie! Ha eszik, vagy sportol, mozog, kiveszi, ha tanul, TV-t néz beteszi. Ezzel a délutáni szakaszos hordással egyrészt jobban összejön a minimum 12 órás hordás, másrészt az izmok és az elme is jobban megszokják a fogszabályzó jelenlétét, így az éjjel már sokkal nagyobb eséllyel a szájban marad!

A kivehető fogszabályzó délutáni viselése nem kell hogy folyamatos legyen. Étkezéskor, sportoláskor kiveszi a gyermek, majd tanuláskor, TV nézéskor beteszi. A délutáni hordás hatalmas előrelépés a fogszabályozásban, az izmok és az elme is felkészül az éjszakai viselésre, a kezelés lényegesen hatékonyabb és gyorsabb!

Hogyan kell tisztítani és tárolni az éjszakai fogszabályzót?

Reggel fogkefével és fogkrémmel meg kell mosni, le kell tisztítani az éjszakai lepedéket, ugyanúgy ahogy a fogakról is. Ha a gyermek elviszi az iskolába, akkor a fogszabályzó dobozba tegye, mert az lyukacsos, abban jól szellőzik. (Semmiképp ne tegyék zacskóba, légmentesen zárt műanyag dobozba). Ha otthon marad a készülék, akkor a legjobb, ha bezárás nélkül száradhat. Ha sok fogkő gyűlik fel a készülék felszínein a drogériákban kapható fogsor vagy fogszabályzó tisztító tabletták segítségével, esetleg ecetben áztatással könnyen tisztán tartható!

Ne feledje, a fogszabályzó kontrollra hozza el a kivehető fogszabályzó készüléket, hiszen a szakorvosnak állítania kell rajta, a folyamatos állítás, irányítás a fogszabályozás (csontszabályozás) lényege!
Kezdje el a fogszabályozást időben!

Gyermek fogszabályozás lényege
A fogszabályozás, és főleg a felső és alsó állcsontok növekedés szabályozási lehetőségei gyermekkorban sokkal tágabb határok között mozognak, mint felnőttkorban. Ne hagyja ki a gyermekkor, a fejlődés és növekedés adta vissza nem térő lehetőségét!

Hatékony fogszabályzó kezelés
A megfelelő időben elkezdett kivehető készülékes fogszabályozással az állcsontok növekedését befolyásolhatjuk, így kedvezőbb környezetet teremthetünk a fogak számára ahhoz, hogy harmonikusan helyezkedjenek el, illetve illeszkedjenek egymáshoz…

Hozza el gyermekét időben!
A gyermekek időben történő fogszabályozási kezelésével sokkal több lehetőség van a szép arcprofil és az egészséges harapás kialakítására, mint felnőttkorban, ráadásul sokkal könnyebben és olcsóbban. Érdemes a gyermeket már akár 5-6 éves korban elhozni konzultációra…

Send this to a friend