Én miért nem látom ha lyukas a fogam

Frusztráló érzés a bizonytalanság. Miért nem tudom biztosan, ha kilyukad egy fogam?

Tíz emberből 8 biztosan rendelkezik lyukas vagy tömött foggal – Magyarországon legalábbis ezt mutatják a statisztikák a fogtöméssel kapcsolatban. Vajon miért? Miért vagyunk ennyire tudatlanok a saját fogaink egészségével kapcsolatban? Muszáj, hogy ez így legyen?

Én fogorvosként, szeretem és tisztelem a pácienseket és hajlamos vagyok elfogadni az igazukat. Hogy ő tényleg nem lát semmit, vagy csak egy kis barna foltot lát. Ez a páciens igaza. Nem lát semmit, nem érez semmit. De ismerem magam és a fogorvos kollégáimat is, hogy senki nem fúrna szánt szándékkal lyukat egy egészséges fogba. Mi értelme lenne? A fogorvos igaza az, hogy a szuvas fogszövetet el kell távolítani. Ha sok szuvas, felpuhult szövet van, akkor sokat. Ha a szuvas részeket eltávolítjuk, akkor pedig annak a helyén üreg támad.

A két valóság közt ott a különbség, hogy a páciens a nem ép fogat is épnek tudja. A fogszuvasodás a legtöbb esetben ugyanis a két fog közötti tér felől, rejtett területről, csendben indul el.

Először a fogzománcból csak az ásványi anyagok oldódnak ki, majd a szövet épsége megbomlik, elkezd a fogszövet fellazulni. A kemény fogzománc egy kisebb felületen megrongálódik, a baktériumok és a savak bejutnak a dentinbe. A dentin azonban már puhább szövet. Benne a szöveti szétesés már jobban szétterjed, mint a zománcban. A felülről még keménynek és épnek tűnő fogzománc alatt pedig szépen lassan kialakul a puha szuvas dentin.

Hogyan legyek tudatosabb abban, hogy mi történik a fogaimmal?

A fogak érdekes szervei az emberi testnek. Nincsenek annyira eldugva, mint például a májunk vagy a szívünk, így sokkal több közvetlen tapasztalásra nyílik lehetőségünk, de nincsenek annyira szem előtt sem, mint például a bőrünk vagy a hajunk. És épp ebben rejlik a csapda is. Azt hisszük jól látjuk, de mégsem…

Az első és legfontosabb lépés, hogy akarjunk tudatosabbak lenni a fogainkkal kapcsolatban. Szerencsés az a gyermek, akinek a szülei elmagyarázzák a test és ezen belül a fogak fontosságát. Akinek a tudatát nyitott, zsenge gyermekkorában ráirányítják a testre vagy a fogakra. Hogy az fontos. Hogy az értékes. Hogy kell az alázat, az odafigyelés. Szerencsés az a gyermek, akinek gyertyafényes fogrituáléban lehet része a maradó hatos fogainak tiszteletére.

Ha már felnőttek vagyunk és szüleink nem neveltek ennyire tudatosan, lehetünk mi magunk azok, akik tisztelettel és szeretettel gondolunk saját fogainkra. Első lépésben ennyit jelent a tudatosság. Hogy gondolunk a fogainkra. Végigsimítjuk őket a nyelvünkkel. Kitapogatjuk a csücsköket, barázdákat, szabálytalanságokat. Rácsodálkozunk az élesebb részekre és a gömbölydedebb formákra. Megérezzük a simaságukat vagy épp az érdességüket. Tisztaságukat vagy belepettségüket. Megízleljük a saját szánk, fogínyünk ízét.

Következő lépés a tükör. A minőségi idő a tükör előtt. 2 perc az esti fogmosás után. Milyenek ezek a fogak. Milyenek a formáik, milyen hangulatot árasztanak. Milyen a színük? A következő lépés annak észrevétele, hogy a tükörben, bár látjuk a fogainkat, mégsem látunk minden részletet. A fogak nem olyanok, mint mondjuk a kéz bőre. Nem tudjuk teljes alapossággal megvizsgálni minden egyes fogunk minden egyes felszínét. Tudatosítanunk kell ezt az igazságot, mert ez segít el minket könnyebben a következő lépéshez.

A következő lépés annak felismerése, hogy a fogak teljesen alapos átvizsgálásához nem elegendő a saját szemünk. Ide segítség kell, őt fogorvosnak hívják. A fogorvos az, aki a kis tükrével, szondájával, tudásával, tapasztalatával, sőt még azon is túli kis érzékeivel kitapogatja, meglátja és átvizsgálja azt a felszínt is, amit mi nem tudunk. Ő az akinek lehetősége nyílik arra, hogy megtalálja időben és térben azt, ahol valami nem stimmel.

Miért tudatos és okos lépés rendszeresen fogászati szűrővizsgálatra menni?

A fogorvos egészen apró elváltozásokat is észrevehet. Az időben elcsípett fogszuvasodásnál, ha a fogmosási technikánkat megváltoztatjuk, – többet, ügyesebben, hosszabban mosunk fogat és bevezetjük az interdentális fogkefét a fürdőszobai felszereléseink közé – lehetőség van a szuvasodási folyamat megállítására úgy, hogy akár ki se alakuljon a fogban üreg. Ha a fogzománc szuvasodása éppen csak elindult, és a dentinbe még nem jutott el a szuvasodás, akkor a fogzománc épsége még helyreállítható! Ekkor még nem kell fúrni, faragni, ezt a korai elváltozást hívja a fogorvos szakma reverzibilis fogszuvasodásnak.

Ha ebben az állapotban nem sikerült elcsípni, és a folyamat már túljutott a kezdeti szakaszon, akkor a helyreállításhoz mindenképp kell majd fúrni és üreget képezni, hiszen a szuvas szövetet el kell távolítani. A szuvas szövet eltávolításával pedig automatikusan üreg képződik, melyet pedig csak fogtöméssel lehet helyreállítani. No de nagyon nem mindegy, hogy mekkora az az üreg! Minél hamarabb csípi el a fogorvos a szövetkárosodást, annál kevesebb foganyagot kell eltávolítania a fúróval! Annál több ép fog marad meg. Annál kisebb a beavatkozás, annál olcsóbb, annál kevésbé fájdalmas, annál kevésbé látszik, annál kevésbé törik le később… Soroljam még?

Ha sikerül önmagunk és testünk iránt nagyobb tudatossággal, több szeretettel fordulni, könnyen megérthetjük, hogy a féléves fogászati ellenőrzéshez is kialakíthatunk egy friss, örömteli és szeretetteljes hozzáállást. Ha eddig a féléves ellenőrzés egy külső nyomás volt számunkra, amit tessék lássék, kettő vagy akár öt évente elvégeztettünk, és nagy duzzogva panaszkodtunk, ha találtak egy lyukas fogat, akkor most ráébredhetünk, hogy a féléves ellenőrzés akár örömteli belső motiváció is lehet!

Legyen a féléves fogászati ellenőrzés örömteli belső motivációnk gyümölcse!

Az eddig megszokott hozzáállás megváltoztatható! A külső kényszert, a fogfúrástól, fogfájdalomtól való félelmet tudatossággal felválthatjuk szeretetteljes belső hozzáállásra!

Mi lenne, ha a feleségünk vagy a férjünk piszkálása helyett saját örömünkre hívnánk fel a fogorvost időpontért, és a saját örömünkre, saját testünk ünneplésére kérnénk időpontot? Az az idő, a mi időnk! Értünk van! A saját testünk, a saját fogaink szeretete a motiváció!

Mi lenne, ha a fogfájdalomtól való félelem, vagy az elképzelt későbbi anyagi vagy esztétikai következmények félelmei helyett úgy döntenénk, hogy adunk magunknak egy fél órát, amikor csak a fogainkkal foglalkozunk? Magunkért, a fogainkért. Örömmel és szeretettel..

Ha a hozzáállás megváltozik, a világ is megváltozik körülöttünk. Ha sok ideig nem így gondoltunk a fogainkra, az első alkalom még okozhat majd meglepetéseket. Igen. Fogfúrásokat, fogtöméseket, gyökérkezeléseket. De a következő alkalommal egyre kevesebb probléma adódik.

Ha a motivációnk valódi szeretetből, az önmagunk felé fordulás igaz vágyából születik, akkor a féléves ellenőrzés tényleg féléves lesz, a fogorvos pedig egyre kevesebb és kisebb hibát talál majd, ami gyorsan, könnyebben orvosolható.

Szeretne többet tudni fogai egészségéről?

Iratkozzon fel a Budapest Dental hírlevelére, hogy elsőkézből értesülhessen fogászati magazinunk új cikkeiről!

Témáink

Éppen olvassák...

Fogínygyulladás természete, lehetőség a változtatásra

Ha elmélyülnél a szép mosolyhoz vezető utak részleteiben

Összehasonlítás cirkon vs porcelán

“Az első fogorvosi rendelő ahová félelem nélkül megyek!”