1137 Budapest, Szent István körút 10. 3. em 8.

Erősen szuvas fog felépítésének lépései

szuvas fog

Tartalomjegyzék

Fogászati állapotfelmérés

Az állapotfelmérés során a vizsgálat és a panoráma röntgenfelvétel fényt derít a kisebb nagyobb, új és másodlagos fogszuvasodásokra. Aki rendszeresen és fél évente jár egy alapos fogorvoshoz, annak valószínűleg nem kell megismerkednie a fogbetéttel, hiszen már a kezdődő szuvas fog is látható, így a káros folyamat még időben fülön csíphető. Nagy szuvasodások inkább elhanyagolt esetben alakulnak ki, de előfordulhat, hogy egy régebbi közepes tömés másodlagos szuvasodása okozza a bajt.

Inlay készítés lépései

A fogbetét készítése minimum két alkalmat vesz igénybe a fogorvosi rendelőben. Mivel a fogtechnikus munkájára is szükség van, a két fogászati ülés között általában egy hét telik el. A fogbetét készítését elsősorban nagyméretű szuvasodások ellátása kapcsán javasoljuk, többnyire élő, ritkábban gyökérkezelt fogak helyreállítására.

Fogászati kezelési terv

A kezelési tervben feltüntetjük az összes szuvas fog számát, és a szükséges töméseket. A közepes méretű szuvasodásoknál, vagy a régebbi fogtömések alászuvasodása során, előfordulhat, hogy a vizsgálatkor még nem lehet pontosan eldönteni – fúrás után azonnal betömhető, azaz esztétikus fogtömés készíthető, vagy az üreg olyan méretűvé, elhelyezkedésűvé válik (pl. mélyen az íny alatt), hogy ellátása inkább fogbetétet kíván. Ezért ezeknél a fogaknál, a kezelési terv mindkét variációt tartalmazza. Egyszerűbb esetben csak tömés kell, nehezebb kimenetel esetén tömés, de a Páciens mind anyagilag, mind lelkileg mindkét megoldásra felkészülhet, nem éri majd váratlanul egyik kimenetel sem.

Az inlay elkészítése

A fogfúrás természetesen fájdalommentesen elvégezhető, hiszen érzéstelenítésben történik. A folyamat ugyanúgy indul, mint az egyszerű fogtöméseknél – a szuvas részeket el kell távolítani, az üreget ki kell tisztítani. Mivel mély szuvasodásokról van szó, szinte minden esetben kerül gyógyszeres és normál alábélelés is a fogba, hogy védje a fog belsejében a fogideget, melyet a mély szuvasodás többnyire erősen megközelít.

Ha a gyökérkezelés árnyaka nem merül fel, az oldalfalak kialakítása után, melynek inlay készítés esetén speciális technikája van és sokszor nagy tapasztalat kell a kivitelezéséhez – következhet a lenyomatvétel. Ha a gyökérkezelés lehetősége felmerül, egy időre a fogat ideiglenes vagy gyógyszeres töméssel kell lezárni, és lenyomatvételre csak akkor kerül sor, mikor már biztos a fog további sorsa.

A lenyomatvétel precíz kivitelezése nagyon fontos, hiszen ezen múlik, hogy a betétmennyire pontosan fog illeszkedik a foghoz. Csak kiváló minőségű anyagokkal lehet jó lenyomatot készíteni, rendelőnkben első osztályú szilikon lenyomatokat használunk erre a célra.

A lenyomatvétel után a fogba egy hétre ideiglenes tömés kerül, meg kell várni, míg a fogtechnika visszaküldi a kész inlayt.

Második fogászati ülés – az inlay beragasztása

A beragasztás előtt az ideiglenes fogtömést el kell távolítani, az üreget ismét kitisztítani és az inlayt bepróbálni. Ez a rész minden fogorvost kis szívdobogással tölt el, sikerült e tökéletesen illeszkedő formát készíteni vagy sem? Mivel a betét elkészítése több lépcsős folyamat (fúrás, lenyomat, fogtechnikai kiöntés, mintázás, stb.) ezért gondos munka mellett is sok lehetőség van a hibára.

Ha betét sikerült, a beragasztáshoz sok esetben ismét érzéstelenítés szükséges. A ragasztás komoly kémiai folyamat, ezért fájhat. Legjobb, ha második alkalommal is injekcióra készülünk, legfeljebb elmarad – ez legyen a legnagyobb bajunk aznap!

Send this to a friend