1137 Budapest, Szent István körút 10. 3. em 8.

Érzéstelenítés terhesség alatt

Tartalomjegyzék

Fogászati érzéstelenítés terhesség alatt

A terhesség során előfordulhatnak olyan fogpanaszok, amelyek sürgős fogorvosi beavatkozást igényelnek. Ide tartozik a fogbél gyulladás, fogtraumák kezelése, bölcsességfogak körüli íny gyulladásos tünetei, vagy egy hirtelen jött gyökérkezelés. Bár az áldott állapot során csak a legszükségesebb fogászati kezeléseket végzi el az orvos, fájdalom esetén szükség van a gyors beavatkozásra. Szerencsére a kezelések ilyenkor is fájdalommentesen végezhetőek el érzéstelenítő injekció beadása mellett.

Amit a fogászati érzéstelenítőkről tudni kell

Az Ultracain D-S Forte injectio, a gyógyszergyártó cégajánlása szerint terhesség során is kíméletes érzéstelenítő anyagnak tartott gyógyszer. A méhlepényen kismértékben átjut. Az anyatejbe lényeges mennyiségben nem jut be. Rendelőnkben minden fogászati érzéstelenítés esetén ezt az érzéstelenítő oldatot alkalmazzuk, kitűnő érzéstelenséget biztosít a fogászati kezelés teljes tartamára.

A sokak számára jól ismert Lidocain injectio, a méhlepényen átjut a babához, így a terhesség első harmadában csak gondos mérlegelés esetén alkalmazható. Az anyatejbe kis mennyiségben átjut, de ez nem káros a babára. Rendelőnkben ritkán alkalmazott érzéstelenítő gyógyszer.

Ha fáj a fog

A fájdalom stressz a mamának és a babának egyaránt, így tanácsos mielőbb megszüntetni. Panasz esetén tehát forduljon mihamarabb fogorvoshoz. A modern érzéstelenítők nem ártanak a babának, így nem kell félnie a mellékhatásoktól.

Ha gyökérkezelni kell

Ha a fogfájás kezelése a gyökérkezelés – ez elég gyakori – akkor számítani kell arra, hogy a gyökérkezelés során szükséges röntgenfelvétel a kismamának nem végezhető el! Ezért bizonyos esetekben a fogorvos csak ideiglenes gyógyszeres töméssel látja el a fogat, a végleges gyökértömést a szülés utánra halasztja.

Ritka esetben előfordul, hogy a szájvizsgálat nem elegendő a fájdalom okának felderítésére – röntgenfelvételre lenne szükség. Ha csak nem életbe vágó, ebben az esetben sem készítünk röntgenfelvételt kismamáról. Általában kis várakozás, egy nappal későbbi ismételt találkozás után jobban kiigazodik a mama is és az orvos is a panaszokon és röntgenfelvétel nélkül megkezdődhet a kezelés.

Ha fogat kell húzni

Ha biztosan a fogeltávolítás az egyetlen lehetséges terápia, érzéstelenítésben a műtét elvégezhető. Röntgenfelvétel a diagnózis megerősítésére ilyenkor sem készíthető.

Send this to a friend