1137 Budapest, Szent István körút 10. 3. em 8.

Esetbemutatások

Tartalomjegyzék

Kivehető fogsor esetbemutatások

A kivehető fogsor a megmaradt fogak mennyiségétől függően lehet teljes (nulla megmaradt fog) vagy részleges (egynél több megmaradt fog). A kivehető fogpótlások a fogimplantáció bevezetése előtti időkben sok esetben az egyetlen választható megoldást nyújtották a hiányzó fogak pótlására. Manapság a fogimplantációs technikák fejlődésével más sokkal több eset megoldható kivehető fogpótlás nélkül, azonban számos esetben mégis a kivehető fogpótlás marad az egyetlen megoldás az adott fogászati probléma kezelésére.

Teljes kivehető műfogsor: az egyik leggyakrabban készülő kivehető fogpótlás típus.

Az összes saját fog elvesztése után készíthető. Olcsó fogpótlásnak számít, aránylag gyorsan, 5-8 munkanap alatt elkészülhet. Rendelőnkben két típusát választhatják pácienseink: A normál műfogakkal készülő típust, és az exkluzív műfogakkal készülő teljes fogsort. A hagyományos teljes kivehető fogsor viselése sok páciens számára jelent nehézséget, mivel a fogsor billeghet, elmozdulhat, így a fogimplantáció bevezetése után számos alternatív megoldás is született a teljes fogatlanság optimális kezelésére. A legkedveltebb alternatív megoldás a mini fogászati implantátumokkal rögzíthető kivehető fogsor, mely ár/érték arányban a legoptimálisabb megoldást nyújtja pácienseink számára.

Kapcsos kivehető műfogsor:

amennyiben a szájban még több fog is található, de ennek ellenére nem készíthető fix fogpótlás, akkor a kapcsos kivehető fogsor segítségével a hiányzó fogak aránylag egyszerűen és olcsón pótolhatóak. Ennek a fogpótlás típusnak a legnagyobb előnye a kedvező ára, hiszen nem tartalmaz speciális finommechanikai rögzítő elemeket, melyek a gyártás költségeit nagyon megemelnék. Készítéséhez tudni kell, hogy azokra a fogakra, amelyeken a fogsor majd a kapoccsal rögzül, a fogorvos borítókoronát ajánl, mely a költségeket megnöveli. A hosszú távú funkcionális és esztétikai stabilitás érdekében azonban ezekre az úgynevezett kapocs tartó fogakra mindenképp szükség van borítókorona készítésére, mivel enélkül a kapocs tartó fogakat túlzott terhelés érné, így hamarabb elveszíthetnénk őket.

Kapocs nélküli kivehető műfogsor:

amennyiben a szájban még több fog is található, de ennek ellenére nem készíthető fix fogpótlás, akkor a kapocs nélküli kivehető, vagy más néven kombinált fogsor segítségével a foghiány esztétikusan és funkcionálisan is megfelelő módon pótolható. A kapocs nélküli fogsor belsejében finommechanikai rögzítő elemeket találunk, melyek finom mechanikával tartják helyben a fogsort (pl: csúsztatók). A fogsor nagy előnye, hogy külső szemlélő számára egyáltalán nem látszik, hogy a páciens műfogsort visel, kívülről ugyanis – a belső rögzítésnek köszönhetően – a rögzítés teljesen láthatatlan. A fogpótlás fix és kivehető elemet egyaránt tartalmaz.

Teleszkópos kivehető műfogsor:

amennyiben a szájban csupán néhány fog maradt, ezeket értékes rögzítő elemként foglalhatjuk a fogsorba, így annak stabilitása jelentősen növelhető a teljes fogatlan szájba készülő fogsorhoz képest. A teleszkópos fogsor esetén a szájban levő fogakra úgynevezett primer fogkoronákat helyez a fogorvos. Ezek fém színű borítókoronák, majd ezekre csúszik rá teleszkópos rögzüléssel a kivehető fogsor. A kivehető fogsor belsejében a fémkoronák befogadására alkalmas precíz belső koronák (úgynevezett secunder koronák) vannak kiképezve. A secunder és primer koronák közti súrlódás ereje stabilan és biztonságosan tartja meg a kivehető fogsort evés és rágás közben is.

Send this to a friend