Budapest Dentál 13. kerület

Esztétikai fogászat

Higgye el, lehetséges! Tapasztalja meg Ön is az esztétikai fogászat modern lehetőségeit!

A jó fogtömés az apró mozdulatok és a kiváló technológia művészete. A jól megválasztott, minőségi tömőanyag, a speciális eszközök, ecsetek, korongok és a fogorvos valódi odafigyelése és tapasztalata a siker kulcsa. Bemutatjuk a fogszuvasodás kezelésének modern koncepcióját.
Fogászati állapotfelmérés csomag
11 800 Ft
Kozmetikai szájhigiéniai csomag fogfehérítéssel
55 500 Ft
IPS e.max Ivoclar teljes porcelán korona
84 900 Ft

Gyakori kérdések a fogtömésről

Tudjon meg mindent a legmodernebb fogmegtartó eljárásokról és fogtömésekről!

A metszőfogak elszürkülésének hátterében leggyakrabban trauma áll. Ez lehet egy hirtelen baleset következtében kialakult sérülés, vagy hosszan tartó hatás is, például az alsó és felső fogsorok helytelen harapási helyzetének következménye. Máskor egy régebben gyökérkezelt fog elszürküléséről lehet szó.

 

Az esztétikai fogászat lehetőségei szélesek, ám először a pontos diagnózist kell felállítani, tehát a szürke fogszín okát. Ehhez minden esetben szükséges röntgenfelvétel, bizonyos esetekben 3 D CBCT felvétel is.

 

Egyszerűbb esetben, egy régebben gyökértömött fognál a koronai részból eltávolítjuk az ott lévő tömőanyagot, majd néhány napra fogfehérítő anyagot helyezünk a fogba. Az otthoni kezelést lézeres fehérítéssel ki lehet egészíteni. A fehérítést két vagy három alkalommal ismételjük, míg a fogszín eléri a többi fog színét. A fehérebb hatás érdekében az adott fog kifehérítése után használhatjuk az esztétikai fogászat egyik legfontosabb kezelését, a LED lámpás fogfehérítést, vagy az otthoni sínes fogfehérítést. Így a fogszínek összehangolódnak, a teljes fogsor fehérebb és csillogóbb lesz.

Ez elsősorban az esettől függ. Van olyan helyzet, hogy olyan sok a szuvasodás, kopás a szájban, hogy nem lehet azonnal fehéríteni, mert a fehérítő anyag károsan hatna a megnyílt vagy szuvas dentinfelszínekre. Ilyenkor először ideiglenesen, vagy az eredeti fogszínhez képest világosabb fogszínnel történik a fogtömés, hogy a mély szuvas részeket elzárjuk a fehérítő elől. Egy következő fázisban történhet a fehérítés, majd ezután a végleges fehér fogtömések kerülnek kialakításra. Főleg a frontfogak tömései előtt érdemes megfontolni a fogfehérítést, még akkor is, ha így összességében hosszabb időtartamúvá válik az esztétikai fogászati kezelés. A fehérebb fogszínhez fehérebb tömőanyag választható és a mosoly is fehérebb lesz. Fontos, hogy a fogfehérítés után a saját fogzománc sötétedik csak vissza, a tömés nem. Ezért időnként ismételni szükséges a fogfehérítést.

Igen, vágjon bele bátran! Az otthoni fogfehérítés kényelmes és hatékony esztétikai kezelés! Az interneten sok különféle fogfehérítő szert ajánlanak otthonra. Lehet, hogy vannak hatékonyak, érdemes azonban megnézni az összetevőket. Van például savakat tartalmazó olcsó fogfehérítő is, mely a zománcfelszín megmarását okozza. Ez átmenetileg okozhat fehérséget, hosszabb távon azonban az ilyen zománc jobban elszíneződik.

 

Ha olcsó, otthoni fehérítésben gondolkodik, inkább kérjen fogorvostól otthoni fogfehérítést sínekkel. A sinekben 6% peroxidot tartalmazó, hatékony, egyben kíméletesfehérítő van.

 

Az esztétikai fogászat nem csak fogfehérítés. Számos esetben a nem a kissé elszíneződött fogak okozzák a fő esztétikai problémát, hanem egy harapási rendellenesség, vagy egy elszürkült tömés. Ha valóban szebb fogakat szeretnénk, ne csak a fehérben gondolkodjunk, hanem az esztétikusban. Ehhez pedig kérjük ki a szakember véleményét!

A fémkerámia korona és a cirkonkerámia korona is az esztétikai fogászat fogalomkörébe tartozik. Régen csak fémkerámia volt, mindent azzal pótoltunk. Manapság már számos anyag és módszer áll rendelkezésre, úgymint a fullporcelán koronák, vagy a cirkonium kerámia koronák. Amennyiben leginkább esztétikusban gondolkodunk, akkor váz nélküli, teljes porcelán korona javasolt. Ezt azonban nem lehet mindenhova készíteni, elsősorban a mosolyrégióban alkalmazható.

 

A fémkerámia a másik véglet, erős fémvázon porcelán leplezés. Kiválóan alkalmas a hátsó fogakra, a rágózónába, de front területre nem javasoljuk.

 

A megfelelő átmenet a cirkonkerámia, melynek fehér cirkon váza megfelelő stabilitást ad, melyen a porcelán leplezés elegendően esztétikus mind a front, mind az őrlőzónába.

Az esztétikai fogászat a sokszor tömöt, elszürkült, elcsúnyult fogak tömésének esztétikus rendbehozására több módszert is javasolhat.

 

1. esztétikai fogászati módszer - direkt héj felépítés a rendelőben

 

2. esztétikai fogászati módszer - porcelán héj készítése

 

3. esztétikai fogászati módszer - porcelán korona készítése

 

A módszerek közt a fogorvos és a páciens együtt döntenek, van átjárási lehetőség. Fontos, hogy a páciensnek melyek a legfontosabb szempontjai:

 

  • A lehető legszebb megoldást szeretné, és nem érdekli, mennyi foganyag veszteséggel jár a kezelés?
  • A lehető legegyszerűbb megoldást szeretné, ami minél több eredeti foganyagot őriz meg?

 

A tömésekkel, direkt héj restaurációkkal több foganyagot őrizhetünk meg, az esztétikai eredmény szép lesz, de vannak hátrányok: a tömésszéleket időnként polírozni szükséges, a tömés és a saját fog közti átmenet bizonyos mértékben látszódhat.

A porcelán héjjal vagy koronával való fedés teljesen természetes hatást biztosít, mintha a természetes fogzománc borítaná a fogat. Azonban ezek az eljárások olyan foganyagot is felhasználnak, amelyek esetleg épek.

A legjobb esztétikai fogászati megoldást mindig a páciens igényeire szabva hozzuk meg, átbeszélve a lehetőségeket, alternatívákat. Fontos, hogy Ön is csak akkor kezdjen bele egy esztétikai fogászati kezelésbe, mikor pontosan tisztában van a várható eredményekkel.

A porcelán héj egy lencse formájú, vékony kerámia burkolat a fogak elülső felszínén. Segítségükkel az eredeti fogszín, fogforma változtatható. A porcelán héj készítésének sok kritériuma van, így például nem minden harapási forma esetén készíthető. Ide tartozik elsősorban a mélyharapás, vagy ugyancsak tilos készíteni rendszeresen csikorgató páciensek részére, hiszen a vékony anyag letörhet a fogról.

 

Amennyiben viszont a páciens fogazata alkalmas a héjak készítésére, ez a legszebb esztétikai fogászati beavatkozás, mely valóban tartós, fehér és esztétikus mosoly elérését teszi lehetővé. A színészek, sztárok fogai a legtöbb esetben - hacsak nem eredetileg olyan gyönyörű - porcelán héjakkal van kozmetikázva a fehér és szexi mosoly érdekében.

Minél aktívabban nyúlunk be a zománc, vagy a dentinfelszíni struktúrákba, annál inkább egységes esztétikai takarást adhatunk a fogaknak. Ez azt jelenti, hogy ha esztétikus fogszínű tömőanyaggal dolgozunk, akkor csak azokat a fogstruktúrákat távolítjuk el, amelyekre szükség van, de a fog egyéb felszínét nem érintjük. A hiányzó részt esztétikus tömőanyaggal építjük fel. Ez az esztétikai eljárás kevés foganyagot áldoz fel, viszont hátránya, hogy gyakrabban színeződik el a restaurátum széle, így időnként cserélni kell. A fog külső felszíne sem lesz annyira egységes. Tehát szép, de nem annyira tartós megoldás - viszont jóval olcsóbb esztétikai fogászati kezelés, mint a porcelán leplezés.

 

Ha a legtartósabb megoldást keressük, akkor a porcelán héj vagy korona lesz az esztétikai kezelésünk fókuszában. Ezzel a természetes zománcfelszínt tökéletesen utánozni lehet. Hátránya, hogy több foganyag feláldozására lehet szükség.

A legtöbb esztétikai fogászati kezelést kérő páciens szívesen választja a fogkozmetikai csomagot fogfehérítéssel. A kezelés első lépése a fogkőeltávolítás, majd következik az alapos sópolírozás, mely minden elszíneződést eltávolít. Az utolsó lépés a kíméletes fogfehérítés, mely az alaposan letiszisztított felszíneket valóban fehérebbé teszi. Ez a hármas kombináció nagyon jó azoknak a pácienseknek, akiknek nincsenek egyéb esztétikai problémáik a front zónában, mint például elszürkült tömésszélek, vagy csúnya fogkoronák.

 

Egyéb esetben megelőző esztétikai fogászati kezelésekre lehet szükség a kozmetikai csomag előtt. 

 

Tapasztalataink szerint sokan jelentkeznek be fiatalabb páciensek kozmetikai csomagra, akik nem szeretnének egyéb orvosi beavatkozást, sőt fogászati kontrollt sem. Csak a kozmetikai rész a fontos, hogy az esti randira, vagy találkozóra friss üde mosollyal érkezhessenek. A kezelést dentalhigiénikus kolléga végzi. Természetesen komolyabb fogászati problémára ő is fel tudja hívni a páciens figyelmét, de az alapos szájvizsgálathoz fogorvos szükséges. 

Ön tudja, mi történik a szájában a fogtömés során?

Minél többet tud egy fogászati kezelésről, annál könnyebben vághat bele, hiszen kevesebb az ismeretlen tényező. Íme néhány pontban egy átlagos fogtömés folyamata.

Állapotfelmérés

A fogszuvasodás sokáig nem látszik, sőt a kisebbeket csak a gyakorlottabb fogorvosok veszik észre. Ne várja meg, míg Ön veszi észre a lyukat, mert akkor már nagy a baj! Az éves kontrollnak ezért van nagy jelentősége, ne hagyja ki Ön sem!

Röntgenfelvételek

A digitális panoráma röntgen a számítógépen kinagyítható, az apróbb részletek jobban áttekinthetőek. Azonban a panoráma röntgen mégsem a legjobb a szuvas fogak ellenőrzésére. A kisebb szuvasságokat az intraorális kisröntgen jobban mutatja.

Kezelési terv

A vizsgálat után, a kezelési terv tartalmazza, hogy melyik fogba milyen nagyságú tömésre van szükség és az mennyibe kerül. Fontos, hogy a kezelés úgy indul el, Ön tisztában van azzal, milyen kezelések várhatóak és az mennyibe fog kerülni.

Érzéstelenítés

Az érzéstelenítéshez Ultracain DS Forte érzéstelenítőt használunk, így a zsibbadás biztos. Sokszor egy ülésben több fogat is el lehet látni, de ezt előre egyezteti a Páciens. A kezelés után kb. 4 órát nem szabad enni, amíg tart a zsibbadás.

Fogtömés

A kezelés során először a szuvas részek eltávolítása történik meg. Az orvos törekszik arra, hogy minél kevesebb legyen a foganyag veszteség, hiszen a modern kompozitok előnye épp ez, hogy több foganyagot őrizhetünk meg a kezelés során.

Utópanaszok

A modern technológia alkalmazásával a fogtömés utáni fájdalom esélye minimális. Előfordulhat, hogy a tömés magasságának finomhangolására a zsibbadás elmúltával vissza kell térni a rendelőbe. Ez természetesen a kezelés része.

Esztétikai fogászati kezelésekkel a mosoly megszépül!

Fogfehérítés

Ha Ön érzékenyebb típus, gyors, fájdalommentes és kedvező árú megoldást keres, a fogínykezelést és fogfehérítést egyben tartalmazó fogkozmetikai csomagot javasoljuk. Komplex esetben a peroxidos fogorvosi fogfehérítés a jó választás.

Porcelán esztétika

Ha az Ön mosolya előnytelen, esetleg nem is szívesen mosolyog, mert azonnal láthatóak elszürkült, sokszor tömött fogak a front zónában, vagy kissé szabálytalan fogai vannak, előnyös választás lehet a porcelánhéj, a porcelán korona vagy a cirkónium korona.

Fogszabályozás

Komolyabb fogtorlódás, szabálytalanul álló fogak esetén komplex terápiára lehet szükség. A láthatatlan fogszabályozással maga a is kezelés esztétikusan elvégezhető. Nehezebb esetekben a lágy biológiai erőkkel működő fix fogszabályozás javasolt.
Budapest Dental orvoscsapat

Mosolytervezés

Egy esztétikai fogászati kezelés átgondolást, tervezést igényel. Az első lépés mindig az állapotfelmérés. A vizsgálat során nem csak a fogak, hanem a mosoly jellemzői is felmérésre kerülnek, a csontfelszín alatti részeket pedig panoráma röntgennel kell ellenőrizni. Foghiány esetén, implantációs fogpótlásnál 3 D CBCT felvételre is szükség lehet.

Fogorvos team

Egy komplex mosoly restaurációnál sok esetben nem elegendő egy fogorvos szaktudása. A torlódásos eseteknél az általános fogorvos mellett fogszabályozó, a foghiányoknál implantológus szakember is kellhet.
Legyen magabiztosabb!

Fehérebb fogak

Sárgás, szürkés színű fogakkal senki sem mosolyog szívesen, gyakori megoldás a fogfehérítés. Az esztétikai kezelés szólhat csupán egy-egy gyökérkezelt, szürke fog kifehérítéséről, erre a lézeres fogfehérítés alkalmas. A fogkozmetikai kezelés pedig az egész fogsor fehérítéséről szól, ráadásul fogínykezeléssel kombinálva.

Még fehérebb fogak

Sok esetben jelent megoldást, ha az első 4 frontfogra porcelánhéj kerül, hogy elfedje az alatta levő csúnyább fogakat. A héjak színét pedig egy fehérebb, előzetesen peroxidos fogfehérítéssel kifehérített fogsorhoz igazítja a fogorvos.
Számos esztétikai kezelési lehetőség áll rendelkezésünkre. Az esztétikai fogászat az egyes fogak természetes felépítésétől, a mosolytervezésen át, a teljes mosoly átalakításáig ad lehetőségeket. Már egy egyszerű fogkőlevétel is hatalmas változást hozhat, máskor a fogszabályozást, fogfehérítést, porcelán héjat és a fogászat talán minden területét együtt felhasználva lehet elérni a vágyott célt, a szebb mosolyt.

Dr. Máriaföldy Kinga

Fogorvos

Mennyibe kerülnek az esztétikai fogászati kezelések?

Az esztétikai kezelések gyűjtőfogalom, mely sokféle terápiás lehetőséget tartogat az Ön számára. Az alábbiakban csak néhány gyakori kezelést emeltünk ki. Pontos választ az állapotfelmérés ad majd Önnek!

Nálunk nincs futószalag! Ezt a rendelőt egy fogorvos házaspár vezeti.

Mivel a tulajdonosok maguk is fogorvosok, a hivatástudat, a fogászat szeretete, a vállalkozás központi motorja. A Budapest Dental Fogászaton mi nap, mint nap azért dolgozunk, hogy Ön megszeresse, élvezze mosolyát és egy életen át egészségben megőrizhesse fogait!
Jöjjön el esztétikai fogászati konzultációra!

Nézze meg komplex esztétikai kezeléseink eredményeit!