1137 Budapest, Szent István körút 10. 3. em 8.

Esztétikus fogkoronák összehasonlítása

Tartalomjegyzék

Egy fogászati kezelési terv sokszor több variációt is tartalmaz, ugyanannak a fogászati problémának a megoldására. Laikusok számára nehéz lehet a döntés, hogy melyik korona típust válassza? Lehet, hogy Ön is épp ezekre a kérdésekre keresi a választ: Tényleg jobb, ami drágább? És miben? Tartósabb? De mennyivel? Szebb, ha nem tartalmaz fémet? Miben különböznek a koronák?

Az alábbi cikkel szeretnénk segítséget nyújtani a döntéshez. Néhány szempont szerint csoportosítottuk az esztétikus koronákat, hogy Ön is jobb képet kapjon arról, mi kerül majd a szájába. Összehasonlításunkban a leggyakrabban alkalmazott esztétikus koronákat vettük górcső alá, így a fémkerámia, cirkonium kerámia és a teljes porcelán koronákat.

Esztétikai szempontok

Az esztétika kapcsán több kérdést is érdemes feltenni a készülő fogpótlásról:

  • Mennyire közelíti meg a természetes fogzománc színét, transzparenciáját
  • Mennyire javasolt alkalmazása front területen?
  • Milyen a páciensek által adott esztétikai értékelés?

Esztétikai szempontból egyértelműen a teljes porcelán korona a leginkább természethű megoldás. Ez a koronatípus nem tartalmaz sem fém, sem cirkonium vázat, teljes felépítésében tiszta porcelán. Az általunk alkalmazott IPS E-Max lithium -diszilikát alapanyagból készülő porcelán koronák az eredeti fog megjelenését biztosítják. Ugyanaz a transzparencis, fényesség és szépség jellemző. A következő koronatípus a cirkonium vázas porcelán korona. Itt már a porcelán alatt egy fehér színű cirkonium váz van, ami a korona stabilitásának fokozására van. A cirkónium porcelán korona esztétikus megjelenést biztosít, de természethűségében a teljes porcelán korona esztétikai értékét nem éri el. A legutolós helyen áll a hagymányos fémkerámia korona, melynél a porcelán alatt fém váz van. Esztétikai értéke megfelelő, de elsősorban rágózónában javasolt.

A csiszolás szempontjai

A fog lecsiszolása fontos kérdés, hiszen a különböző típusú koronákhoz más-más mértékben kell a fogfelszínből eltávolítani foganyagot. A vázat tartalmazó koronákhoz több foganyagot kell eltávolítani, mint a vázat nem tartalmazó koronákhoz, hiszen a vázas koronák vastagabb helyigényűek. A legkevesebb foganyag eltávolítást a teljes porcelán korona igényli. Ezután következik a fémkerámia, majd a legtöbbet a cirkónium kerámia koronához kell csiszolni. Ez utóbbi oka, hogy a fémváz vékonyabban készíthető, mint a cirkónium, így helyigénye a fémvázas koronáknak valamivel kisebb. Fontos azonban megemlíteni, hogy itt tized milliméterekről beszélünk, ami sok esetben a kivitelezéskor nem is ellenőrizhető.

Tartósság szempontjai

A tartósság elsősorban a jó tervezésen, a fogorvos és a fogtechnikus szakmai felkészültségén és a felhasznált koronatípus a szilárdságán, keménységén, rugalmasságán múlik. A teljes porcelán anyagból például elsősorban szóló koronákat készítünk, ahol nincs szükség foghiány pótlására, csak az eredeti fogcsonk beborítására. Bizonyos esetekben, maximum egy foghiány pótlása (például felső kismetsző fog) szóba jöhet, de ezeknél a fogpótlásoknál a szilárd tartóváz hiánya miatt nagyobb a törés veszélye.

Fontos, hogy mennyi fog hiányát hidalja át a híd, mint az is lényeges szempont, hogy az alsó és felső fogsorok záródásakor mennyi hely marad a koronának. Például régebben kihúzott fogak esetén, főleg, ha a páciensnek mélyebb harapása van, nagyon nehéz elegendő helyet biztosítani a fogpótlás számára. Ilyenkor a kicsit vékonyabb helyigényű fémkerámia lehet, hogy hosszú távon tartósabb megoldást jelenthet, mint a cirkónium kerámia, vagy olyan is előfordul, hogy ez utóbbi anyagból készült korona el sem férne rendesen a fogcsonkokon. Ilyen esetben nem kell feltétlen fémet választani, de előfordulhat, hogy tiszta cirkóniumra lesz szükség, porcelán leplezés nélkül, hogy a helyigényekhez lehessen alkalmazkodni. Ekkor a porcelán leplezés nem kerül fel, a cirkónium fehér színe van fogszínűre megfestve. Ez a megoldás csak rágózónában nyújt megfelelő megoldást, viszont tartósságában, keménységében, kopásállóságában verhetetlen.

Send this to a friend