1137 Budapest, Szent István körút 10. 3. em 8.

Esztétikus fogtömés – láthatatlanul természetes

Tartalomjegyzék

Milyen a jó esztétikus fogtömés?

A régi amalgám fogtömés már természetesen a múltté. Ma már nem kérdés, hogy a fogtömés esztétikus.  Az esztétikus fogtöméseknek azonban számos fajtája létezik. Még fogorvosként is nehéz követni a fejlődést, a páciens pedig végképp nem tudja, milyen típusú esztétikus fogtömés kerül a szájába. Érdemes tehát megvizsgálni, fogorvos vagy fogászat választása előtt az alábbi kérdéseket:

Milyen márkájú esztétikus fogtömést alkalmaz a fogorvos?

  • Számíthatok e utófájdalomra a fogtömés után, vagy az alkalmazott módszer és anyag képes e megakadályozni ezt?
  • Milyen ragasztási technikát és anyagot alkalmaz a fogorvos
  • Általános vagy prémium bondozási (ragasztási) technika történik e?
  • Milyen hosszú lehet a tömés élettartama?
  • Hogyan kell majd valóban jól tisztítani a kész tömést?

A fogorvos is kapkodhatja a fejét

A válaszok igen részletesre is sikeredhetnek, ami meghaladja egy blogcikk kereteit. S Laikusként annyit érdemes tudni, hogy elképesztő ütemű az esztétikai fogászat fejlődése, nagyon komoyl minőségi különbségek vannak az anyagok között. Érdemes tehát olyan fogorvost, fogászatot választani, akinél meg tudunk győződni arról, követi a mai trendeket. Itt nem elsősorban a fogorvos tudását fogjuk tudni letesztelni, hanem a habitusát. 

Lényeges megérteni azt is, hogy a legújabban kifejlesztett anyagok és technikák időigényesebbek és drágábbak! Az esztétikus tömésekhez használt ragasztó anyag (bond) ára például duplája is lehet, ha a modern, strapabíróbb, másodlagos szuvasodás ellen jobban védő, új technológiával készült anyagot választjuk. Így tehát az elkészített esztétikus fogtömés is drágább lesz. Hosszú távon mégis megéri a különbség, mivel az így elkészített tömés tartósabb, és lényegesen ritkább az utófájdalom is.

Lényeges különbség, hogy a fogrovos szabad szemmel, vagy nagyítással dolgozik e. Nagyítással történő munka során a kezelés drágább lesz, mivel a munkaidő lényegesen hosszabb. A nagyítással kivitelezett fogtömés aprólékosabb, precizebb lépésekből áll. De itt a túloldalon megint a tartósság és a hosszú élettartam jár cserébe.

Miből készülnek az esztétikus fogtömések?

Az esztétikus fényre kötő fehér tömőanyagok lényegében apró üveg, illetve kerámia szemcsékkel feltöltött műgyanta alapú polimer anyagok, azaz üveggel töltött műanyagok. Stabil, strapabíró, jól kipróbált esztétikus anyagokról van szó, ezekből elvileg nem szabadulnak fel káros anyagok, mint az amalgám esetén. A fog hiányzó formája tökéletesen visszaadható vele, a fogorvosi rendelőben elkészíthető, nem kell fogtechnikushoz fordulni.

Kisebb és közepes szuvasodások esetén kiválóan alkalmazható, biztonságos jó tömés készíthető belőle. Mélyebb szuvasodások esetén azonban az esztétikus tömés nem feltétlenül a legjobb választás. A műgyanta alapú esztétikus tömőanyag ugyanis nagyon érzékeny a nyálra, vérre, ha ilyen éri, nem köt elég precízen a foghoz. Mélyen, az íny alatt levő üregbe elkészítve, melyet nagyon nehéz a nyáltól és vértől tökéletesen mentesíteni, nem lesz elég tartós megoldás. A mély fogszuvasodásokat inkább fogbetétekkel, arany, porcelán vagy műanyag inlay készítésével restauráljuk.

Modern nano kompozitok, fájdalommentes, hosszú távú esztétikus fogtömések

A nano anyagok az űrtechnológia vívmányai. A nano részecskék elképesztően apróak, nanométeres nagyságúak. Mivel egészen aprók, ezért egy adott térfogatba beletöltve a nano részecskéket, sokkal több részecske fog beférni és kevesebb üres tér marad, mintha nagyobb anyagrészecskékkel töltenénk fel ugyanazt a térfogatot. Ez bonyolultan hangzik, és többnyire csak a fizikusok értik, de az önmagára tudatos, és a legjobb választást kereső olvasót talán érdekelheti. A lényeg, hogy a ma elérhető legjobb esztétikus tömőanyagok nano töltőanyaggal rendelkező modern fogtömő anyagok. Keményebbek, tartósabbak, szebbek, transzparensebbek, jobban zárnak, a fogtömés készítése után kisebb az utófájdalom esélye tehát garantáltan hosszabb ideig és jobban funkcionálnak, mint régebbi társaik. 

Az esztétikus fogtömés ragasztása. Nem James, csak Bond.

Az esztétikus fogtömés ragasztással rögzül a fogszövethez. A ragasztó, avagy a bond minősége azonban nagyon eltérő is lehet. A jelenleg legerősebb bond anyag ára az általánosan használt bondok árának háromszorosa is lehet, így az ilyen technikával készült esztétikus fogtömés is drágább lesz. Cserébe azonban nézzük, a legújabb 7. generációs bond tulajdonságait:

  • majdnem 50 MPa kötőerő, ami azonos a dentin és a zománc közti kötőerővel. Ez azt jelenti, hogy a tömés lényegében eggyé válik a foggal
  • Az erős kötés miatt a letörés, vagy másodlagos szuvasodáűs esélye jóval kisebb, mint a hagyományos bondozásnál
  • Lényegében nincs utófájdalom, még mély szuvasodás esetében sem. Ez nem elhanyagolható kérdés, főleg, ha mélyen szuvas fogat kellett töméssel ellátni.

Az esztétikus fogtömés minősége tehát sok tényezőtől függ. Ha hosszú távon tartós, természetes, az eredeti fogat mindenben utánzó esztétikus fogtömést szeretne, válasszon prémium minőséget. A rövid távon drágábbnak tűnő megoldás hosszú távon lényegesen olcsóbb lesz, nem beszélve a fogai megtartásáról, akár egy életen át!

 

Send this to a friend