Esztétikus készülékek

Felnőtt fogszabályozás – esztétikus, beragasztott fogszabályozó készülékek

Ha Önnek olyan fogszabályozási problémája van, amelyen beragasztott készülékkel lehet segíteni, a fogszabályozási kezelési terve valószínűleg több különböző fogszabályozó készülék lehetőséget ajánl fel. Az alábbi oldalon az esztétikus, beragasztott fogszabályozók lehetőségeivel ismerkedhet meg.

Mit kell tudni az esztétikus, beragasztott fogszabályozó készülékekről?

Minden olyan esetben amikor beragasztott készülékre van szükség a fogak elmozdításához, választhatunk esztétikus vagy fém készülék közül. Az esztétikus készülékekben a fogakra ragasztott brackettek esztétikusak, azaz fogszínűek, vagy átlátszóak. A fogászati piacon számos különböző esztétikus beragasztott fogszabályozó készülékkel találkozhatunk. Anyaguk szerint lehetnek öntéssel készült porcelán, műanyag, vagy kristályos aluminium oxid szerkezetűek.

A beragasztott fogszabályozó készülékek több részből állnak. A fogakra az úgynevezett brackettek kerülnek, ezekbe a tér 3 irányába információ van kódolva, hogy a fogelmozdítás megfelelő helyre történhessen. Máshogy kódoltak a brackettek az első fogakon, mint az őrlőfogakon.
Mit kell tudni az esztétikus, beragasztott fogszabályozó készülékekről?

Az esztétikus brackettek lényege, hogy fogszínűek, vagy átlátszóak, így kellemes esztétikai hatást nyújtanak. Kis hátrányuk, hogy karjuk könnyebben törik, illetve hogy valamivel nagyobb súrlódással dolgoznak, mint fém társaik, így a kezelési idő valamivel hosszabb.

A fogszabályozó készülék másik fontos eleme az ív amelyet a brackettekbe kötünk. Az ív fémből van! Lehetőség van úgynevezett esztétikus ívek alkalmazására is, ezek általában valamilyen fogszínű bevonattal vannak ellátva a kedvezőbb esztétikai hatás érdekében. Az íveket a fogszabályozás folyamán folyamatosan cserélni kell, annak megfelelően, hogy a fogszabályozás mely fázisában vagyunk. Eleinte vékonyabb, gyengébb, majd egyre vastagabb erősebb íveket alkalmazunk.

A bracketteken és a fémíven kívül további, kiegészítő elemek is szóba jönnek a fogszabályozás során. Ilyenek például az őrlőfogakra ragasztott fém gyűrűk vagy tubusok. Ezekből nincs esztétikus, mindig fémszínűek.

Mi a különbség a hagyományos ligírozású és az önligírozású esztétikus, beragasztott fogszabályozó készülékek között?

Először is, tisztáznunk kell, mi az a ligírozás? A ligírozás során kötjük be a fém ívet a brackettekbe. A hagyományos ligírozás során az ívet gumival vagy fém ligatúrával rögzítjük. Minden aktiválás során cseréljük ezeket a ligírozó eszközöket. Főleg a fiatalabb korosztályban nagyon kedveltek a színes ligírozó gumik, melyekkel kicsit fel lehet dobni a készülék színét. Az esztétikus brackttek mellé inkább átlátszó gumiligatúrákat javasolunk. Bizonyos fogelmozdítások esetén esztétikus brackett mellett is szükség lehet fémligatúrára. Ez egy vékony kis fémszál, a brackett alá kötve alig látható.

Az önligírozó készülékeknél nincs szükség gumi vagy fémligatúrára, mert a brackettbe be van építve egy apró zárszerkezet, mely az ívet rögzíti a bracketthez. Fontos tudni, hogy ez az apró zár az esztétikus brackettekben is fém színű, de nem feltűnő. Az önligírozó fogszabályozó készülékkel folyamatosan, egyenletes, finom lágy erők hatnak a fogakra.

A ligatúra nem lazul meg, folyamatos hatás érvényesül a fogakon. Ezért az önligírozó készülékekkel a kezelés folyamata valamivel gyorsabb lehet, illetve bizonyos kezelési fázisokban hosszabb idő telhet el két kezelési időpont között, azaz a rendelésre ritkábban kell ellátogatni.

Szeretne többet tudni fogai egészségéről?

Iratkozzon fel a Budapest Dental hírlevelére, hogy elsőkézből értesülhessen fogászati magazinunk új cikkeiről!

Témáink

Éppen olvassák...

Szabályozás kisiskolásoknál

Csiszolás nélkül esetbemutatás 1

Fogmosás a húzás után

“Az első fogorvosi rendelő ahová félelem nélkül megyek!”