Menü

+36 1 315 4545 | 1137 Budapest, Szent István körút 10. 3.em 8. | My Budapest Dental
| Dr. Pattogató Rita

Esztétikus töméseket szeretne

Esztétikus töméseket szeretne
Fogtömés előtt áll? Esztétikus töméseket szeretne? Érdekli, hogyan lesz a szinte folyékony műanyagból fogszövet keménységű fogtömés? Mitől keményedik meg a folyékony műanyag és válik olyanná mint az eredeti fogzománc? Tudta, hogy az esztétikus tömés kémiai úton is rögzül a fogszövethez? Érdeklik a részletek? Akkor olvasson tovább!

Miért jó nekem, hogy a fogtömés kémiailag rögzül a foghoz?

Az esztétikai fogászat alapvető törekvése hogy minél kevesebb fémet használjon. Így jelentek meg a műanyag illetve porcelán bázisú tömések, betétek. Míg régi fémtömések egyszerűen, mechanikailag rögzültek a fogakban, addig az új anyagok rögzítése már elsősorban kémiai. Ez annyit jelent, hogy a fogfelszínhez a tömőanyag kémiai kötésekkel köt hozzá. Erre a hagyományos amalgám például nem volt képes. A modern tömőanyagok tehát nem csak esztétikusabbak, de erősebb és tartósabb kötés érhető el. Ez azért fontos, mert míg egy amalgám tömés elkészítésekor a fogorvosnak, a mechanikai rögzítéshez sokszor ép foganyagot is fel kellett áldoznia. Azért volt erre szükség, hogy egy megfelelő formájú üreget fúrjon a fogba, ami megtartotta  a tömést. Ezzel szemben, a modern esztétikus tömőanyagokkal már erre nincs szükség. A fogorvosnak csak a szuvas foganyagot kell eltávolítania, így sokkal több ép foganyag őrizhető meg.

Miért világítja meg a fogorvos a fogtömésemet?

A fogtömés anyaga először puha, sőt vannak egészen folyékony tömőanyagok is. Az anyag a fény hatására válik keménnyé. A kémiai kötéshez egy speciális, 450 nm hullámhosszúságú, kék fényt kibocsájtó lámpa szükséges. Erre a hullámhosszra a tömőanyagban levő  fotoiniciátor anyag érzékeny és megindítja a kémiai kötést. A folyékony műanyag mátrixban nanométeres méretű, apró üvegszemcsék vannak. A megvilágítással a folyékony műanyag megkeményedik, magába zárva az üveg töltőanyagot. Az eredmény, fogszövet keménységű, természetes, fogszínű tömés. A lámpa a fényintenzitást fokozatosan adagolja, hogy a kötés közben fellépő feszültséget csökkentse.

Mire érzékeny a fényre kötő esztétikus fogtömés?

Míg az amalgám egy egyszerűen alkalmazható anyag volt, addig a fényre kötő fogtömés elkészítése sokkal bonyolultabb. Nagyobb precizitást igénylő folyamatról van szó. A fényre kötő tömőanyag a kémiai kötése során nagyon érzékeny a nedvességre. Márpedig a száj nedves közeg, hiszen ott a nyál, sőt a kilélegzett levegő páratartalma is. A töméskészítéskor tehát a fogorvosnak fokozottan figyelnie kell arra, hogy ne érje nedvesség a fogat. Ez sok esetben szinte kivitelezhetetlen, hiszen nem csak a nyállal, de egy íny alá érő szuvasodásnál a vérrel is meg kell küzdeni. A nyál és a nedvesség távol tartására a fogorvos igyekszik a lehető legbiztonságosabban elszeparálni a fogat az ínytől és a nyáltól. Sokszor nem maga a fúrás, vagy a tömés tart sokáig, hanem annak a megteremtése, hogy a megtömendő fogfelület tökéletesen száraz legyen. Ezért, ha fogorvosa a fúrás után és a tömés előtt sokat dolgozik, legyen türelmes, hiszen csak tökéletes munkát akar végezni. Bizonyos esetekben a szuvasodás az íny alá olyan mértékben kiterjedt, hogy korrekt módon fogtöméssel nem lehet helyreállítani a fogat. Ezekben az esetekben a fogorvos lenyomatot vesz a kifúrt üregről, amelybe a fogtömést a fogtechnikus készíti el, majd az a következő alkalommal beragasztásra kerül. Ezt az eljárást nevezzük betét vagy inlay készítésnek. A betét beragasztása szintén érzékeny anyaggal történik, de mégis nagyobb biztonsággal állítható helyre a fog, mint egyszerű töméstechnikával. A legfontosabb azonban a megelőzés, hogy ne legyen olyan mértékben szuvas fogunk, amit egy nagyszerű fogorvosnak is komoly bravúr helyreállítania. Előzzük meg a fogszuvasodást rendszeres otthoni fogápolással, és keressük fel fogorvosunkat fél, de minimum egy évente!

A kész fogtömés hasonlít a fogzománc színéhez és keménységéhez

Egy jól sikerült tömés széleit még a fogorvosi is nehezen veszi észre. A lámpás megvilágítás után a fogtömés felszínének beállítása következik. A műanyag mátrixba belekötött üvegszemcsés felület gyémánt polírozóval alakítható megfelelő formájúra. A nagy mennyiségű üveg töltőanyag biztosítja a fogtömés természeteshez hasonlító, transzparens, fényáteresztő tulajdonságát.
Frontfog esztétikus fogtömés
18 900 Ft21 900 Ft
Kisőrlő fog esztétikus fogtömés
19 900 Ft22 900 Ft
Nagyőrlő fog esztétikus fogtömés
20 900 Ft23 900 Ft
Fognyaki esztétikus fogtömés
16 000 Ft18 000 Ft
Konzultáció, kezelési terv hozott röntgen alapján
8 900 Ft

Szeretne többet tudni fogai egészségéről?

Iratkozzon fel a Budapest Dental hírlevelére, hogy elsőkézből értesülhessen fogászati magazinunk új cikkeiről!

Témáink


Éppen olvassák...

“Az első fogorvosi rendelő
ahová félelem nélkül megyek!”

Union Dental
Szakértelem, tradíció, tapasztalat.
Budapest Dental több mint 15 éve.
Rendelőnk
1137 Budapest,
Szent István körút 10. 3.em 8.
Útvonaltervezés
Elérhetőségeink
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
+36 1 315 4545
Nyitvatartás
  • Hétfő – Péntek
    08:00 – 20:00 
  • Szombat
    zárva
  • Vasárnap
    zárva
Információk
Kövessen minket

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

© Budapest Dental Kft. Minden jog fenntartva.
Site by Meraki.
© Budapest Dental Kft. Minden jog fenntartva.
Site by Meraki.

BUDAPEST DENTAL
Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.