1137 Budapest, Szent István körút 10. 3. em 8.

Esztétikus töméseket szeretne

Fogtömés előtt áll? Esztétikus töméseket szeretne? Érdekli, hogyan lesz a szinte folyékony műanyagból fogszövet keménységű fogtömés? Mitől keményedik meg a folyékony műanyag és válik olyanná mint az eredeti fogzománc? Tudta, hogy az esztétikus tömés kémiai úton is rögzül a fogszövethez? Érdeklik a részletek? Akkor olvasson tovább!

Miért jó nekem, hogy a fogtömés kémiailag rögzül a foghoz?

Az esztétikai fogászat alapvető törekvése hogy minél kevesebb fémet használjon. Így jelentek meg a műanyag illetve porcelán bázisú tömések, betétek. Míg régi fémtömések egyszerűen, mechanikailag rögzültek a fogakban, addig az új anyagok rögzítése már elsősorban kémiai. Ez annyit jelent, hogy a fogfelszínhez a tömőanyag kémiai kötésekkel köt hozzá.

Erre a hagyományos amalgám például nem volt képes. A modern tömőanyagok tehát nem csak esztétikusabbak, de erősebb és tartósabb kötés érhető el. Ez azért fontos, mert míg egy amalgám tömés elkészítésekor a fogorvosnak, a mechanikai rögzítéshez sokszor ép foganyagot is fel kellett áldoznia. Azért volt erre szükség, hogy egy megfelelő formájú üreget fúrjon a fogba, ami megtartotta  a tömést.

Ezzel szemben, a modern esztétikus tömőanyagokkal már erre nincs szükség. A fogorvosnak csak a szuvas foganyagot kell eltávolítania, így sokkal több ép foganyag őrizhető meg.

Miért világítja meg a fogorvos a fogtömésemet?

A fogtömés anyaga először puha, sőt vannak egészen folyékony tömőanyagok is. Az anyag a fény hatására válik keménnyé.
A kémiai kötéshez egy speciális, 450 nm hullámhosszúságú, kék fényt kibocsájtó lámpa szükséges. Erre a hullámhosszra a tömőanyagban levő  fotoiniciátor anyag érzékeny és megindítja a kémiai kötést.

A folyékony műanyag mátrixban nanométeres méretű, apró üvegszemcsék vannak. A megvilágítással a folyékony műanyag megkeményedik, magába zárva az üveg töltőanyagot. Az eredmény, fogszövet keménységű, természetes, fogszínű tömés.
A lámpa a fényintenzitást fokozatosan adagolja, hogy a kötés közben fellépő feszültséget csökkentse.

Mire érzékeny a fényre kötő esztétikus fogtömés?

Míg az amalgám egy egyszerűen alkalmazható anyag volt, addig a fényre kötő fogtömés elkészítése sokkal bonyolultabb. Nagyobb precizitást igénylő folyamatról van szó. A fényre kötő tömőanyag a kémiai kötése során nagyon érzékeny a nedvességre. Márpedig a száj nedves közeg, hiszen ott a nyál, sőt a kilélegzett levegő páratartalma is. A töméskészítéskor tehát a fogorvosnak fokozottan figyelnie kell arra, hogy ne érje nedvesség a fogat. Ez sok esetben szinte kivitelezhetetlen, hiszen nem csak a nyállal, de egy íny alá érő szuvasodásnál a vérrel is meg kell küzdeni.

A nyál és a nedvesség távol tartására a fogorvos igyekszik a lehető legbiztonságosabban elszeparálni a fogat az ínytől és a nyáltól. Sokszor nem maga a fúrás, vagy a tömés tart sokáig, hanem annak a megteremtése, hogy a megtömendő fogfelület tökéletesen száraz legyen. Ezért, ha fogorvosa a fúrás után és a tömés előtt sokat dolgozik, legyen türelmes, hiszen csak tökéletes munkát akar végezni.

Bizonyos esetekben a szuvasodás az íny alá olyan mértékben kiterjedt, hogy korrekt módon fogtöméssel nem lehet helyreállítani a fogat. Ezekben az esetekben a fogorvos lenyomatot vesz a kifúrt üregről, amelybe a fogtömést a fogtechnikus készíti el, majd az a következő alkalommal beragasztásra kerül. Ezt az eljárást nevezzük betét vagy inlay készítésnek. A betét beragasztása szintén érzékeny anyaggal történik, de mégis nagyobb biztonsággal állítható helyre a fog, mint egyszerű töméstechnikával.

A legfontosabb azonban a megelőzés, hogy ne legyen olyan mértékben szuvas fogunk, amit egy nagyszerű fogorvosnak is komoly bravúr helyreállítania. Előzzük meg a fogszuvasodást rendszeres otthoni fogápolással, és keressük fel fogorvosunkat fél, de minimum egy évente!

A kész fogtömés hasonlít a fogzománc színéhez és keménységéhez

Egy jól sikerült tömés széleit még a fogorvosi is nehezen veszi észre. A lámpás megvilágítás után a fogtömés felszínének beállítása következik. A műanyag mátrixba belekötött üvegszemcsés felület gyémánt polírozóval alakítható megfelelő formájúra. A nagy mennyiségű üveg töltőanyag biztosítja a fogtömés természeteshez hasonlító, transzparens, fényáteresztő tulajdonságát.