Ez a fog menthető lett volna, ha a páciens korábban érkezik

Esetbemutatás képekkel, hogy Ön ne járjon így!

A magyar lakosság 87%-nak van valamilyen fogszuvasodással kapcsolatos problémája. Ha a páciens időben érkezik, a fog fogtöméssel könnyen menthető, a szuvasodás egyszerűen kezelhető. A kulcsszó: időben.

Az alábbi esetbemutatás segíthet Önnek abban, hogy ne veszítse el egyetlen értékes őrlőfogát sem. A fogszuvasodást, repedést Ön sokszor nem veszi észre, csak a fogorvosa.

Még gyökérkezeléssel is menthető lett volna.

A képen látható foggal a páciens a COVID-19 kirobbanása előtti hetekben érkezett rendelőnkbe. A fogban egy régi, már rosszul záró fogtömés volt. Egyébként élő, nem fájdalmas fogról volt szó. Kezelési tervben a fog újbóli tömését javasoltuk, ez egy 30.000 forint alatti kezelés lett volna.

A páciens a kezelési terv után azonban nem jelentkezett, csak két évvel később, a képen látható állapotban:

Röntgenen a repedés nem látszik.

Egy nem múló fájdalom hátterében akár repedés is lehet, így érdemes ebben az irányban is vizsgálódni. Egyébként is, gyökérkezelni csak úgy lehet egy fogat tisztességesen, ha minden szuvas részt eltávolítunk, tehát a régi tömést is és minden szuvasodást. A szuvasodások eltávolítása után lehet meggyőződni arrról, nincs e repedés a fog belsejében. Ha a fog repedt, és ez a repedés mélyen a gyökérben van, a fogat sok esetben nem lehet megmenteni, így kezelgetni sem érdemes.

Eltávolítani mindent ami szuvas.

Addig nem lehet gyökérkezelést végezni, míg a szuvas részek a fogban vannak. A szuvasodás lényegében egy baktérium massza. Ha a baktérium masszában kezdünk el gyökérkezelést végezni, úgy mi magunk viszünk be baktériumokat a fog belsejébe, pedig épp ellentétes a cél.

Egy ilyen fog esetén tehát az első lépés a szuvas részek feltárása, kitisztítása és csak ezután szabad a gyökér belsejébe befúrni. Nézzük meg a mikroszkópos képet, a hátsó sötét rész eltávolítása után. Mély repedést láthatunk a fogban!

Kezelhetetlenül mély repedés esetén a fog nem menthető.

A hosszas, nagyítás alatt történő fúrás után a repedés alját nem sikerül regisztrálni, mivel az mélyen a gyökér belsejében fut végig. A repedésen keresztül pedig baktériumok jutnak be a fog belsejébe. A mikroszkópos kezelés végére megszületik a súlyos ítélet: ez a fog nem menthető!

Szeretne többet tudni fogai egészségéről?

Iratkozzon fel a Budapest Dental hírlevelére, hogy elsőkézből értesülhessen fogászati magazinunk új cikkeiről!

Témáink

Éppen olvassák...

Hogyan válasszunk számunkra előnyösen fogkoronát

Kisokos a kusza fogainkhoz: klasszikustól a láthatatlanig

Fogínygyulladás terhesség alatt

“Az első fogorvosi rendelő ahová félelem nélkül megyek!”