1137 Budapest, Szent István körút 10. 3. em 8.

Fájdalmas hólyagok a nyelven és a szájnyálkahártyán

Tartalomjegyzék

Fájdalmas hólyagok a nyelven és a szájnyálkahártyán – a kellemetlen aphták

A szájnyálkahártyán jelentkező fájdalmas, gyulladt hólyagok nagyjából az emberek 10%-ának okoznak szenvedést. A fogászati rendelőben az állapotfelmérés során a páciens elsősorban nagyon erős fájdalomra panaszkodik, ám a tünetek között kisebb vagy nagyobb nyálkahártya hólyagok, esetenként fekélyek is felfedezhetők. Cikkünk az előforduló tünetek mellett arról is tájékoztatja az olvasót, hogy miként kezelhetjük az egyes, eltérő típusú aphtákat.

Az első tünetek

Először nem a hólyagok jelennek meg, hanem az égő, fájdalmas érzés. A páciens, ha ebben a stádiumban keresi fel fogorvosát, akár kellemetlenül is érezheti magát, hiszen a fájdalmon kívül, amelyet csak ő érez, a fogorvos semmilyen tünetet nem fog látni, nem érti, hogy mi is a probléma. 1-2 nap elteltével jelennek csak meg a hólyagok, majd később ezek felfakadnak és a helyükön még fájdalmasabb fekélyek alakulnak ki. A fekélyek körül ekkor már gyulladt, piros udvar látható. Általános tünetek a szájon kívül is jelentkeznek: rossz közérzet, fejfájás, levertség, az embernek semmihez nincs kedve, nehezen eszik, iszik. Sokszor kellemetlen szájszag is kíséri a tüneteket, amely a páciens közösségi létét keseríti meg.

A fekélyek eleinte ritkábban, évente 1-2 alkalommal jelentkeznek, majd a páciens korának előrehaladtával egyre sűrűbben, akár hetente ismét kiújulhatnak.

Budapest Dental

A kiváltó okok

Pontosan még a mai napig sem ismert, hogy mi okozza ezt a kellemetlen, fájdalmas betegséget. Elsősorban a vírusos eredet tűnik kézenfekvőnek, sokszor a fekélyek mélyén megtalálhatóak a herpeszvírus bizonyos alcsoportjai. Némely esetben inkább bakteriális eredet jöhet számításba. Egészen biztosan köze van hozzá a páciens hormonális és immunrendszeri állapotának – felborult hormonháztartás, legyengült immunrendszer esetén gyakrabban megfigyelhető a betegség.

A gyomor-bélrendszer bizonyos betegségei esetén, illetve egyes vitaminhiányos állapotokban szintén előfordulhat.

Bizonyos esetekben az aphták éppen fogászati beavatkozás után jelentkeznek. Ez nem jelenti feltétlenül azt, hogy a rendelőben, ahol jártunk nem volt megfelelő a műszerek sterilitása. Egy nagyobb fogászati beavatkozás során, a hosszú kezelés alatt a nyálkahártya kiszáradhat, sérülhet, így e fontos védővonal nem funkcionál olyan jól, mint általában. A szuvas fogból eltávolított törmelék nagy mennyiségű kórokozót tartalmaz, amely a fúrógép permetezése által könnyebben szétszóródik a szájban. Ezek a feltételek érzékenyebb pácienseknél már elegendő alapot szolgáltatnak a fájdalmas gyulladás megjelenéséhez.

Megfigyelések szerint az aphtára való érzékenység öröklődhet is, sokszor egy családon belül több páciens jelentkezik ugyanazokkal a tünetekkel.

Az aphták típusai

Kis aphta, recidiváló aphta (Mikulicz aphta)
A Mikulicz-aphták fiatal felnőtteknél jelentkeznek, a fájdalmas fekélyek kisebb csoportokban fejlődnek ki, hólyag nem is alakul ki, helyette rögtön a fájdalmas fekélyekkel találkozunk. Hosszantartó betegség után, nagyjából két hét alatt múlnak el a tünetek – a betegség spontán gyógyul.

Nagy aphta (Sutton aphta)
Sutton – aphta inkább a felnőttekre jellemző. Általában egy hatalmas fekély alakul ki, a méretének megfelelő fájdalommal. Kemény, nagyon ijesztő elváltozás, sajnos még az orvos is összetévesztheti a szájüregi daganattal, így a fogorvos ebben az esetben próbakimetszést javasol. Nagyon hosszú ideig megmarad, gyógyulási ideje több mint egy hónapra tehető.

Herpetiform ulceratio (Cooke aphta)
Cooke-aphtát elsősorban idősebb pácienseken találunk. Apró, tűszúrásszerű kis fekélyek jellemzik, heg nélkül gyógyul. Sokszor a herpeszes nyálkahártya-gyulladással tévesztik össze.

Az aphta kezelése:

Specifikus kezelést a mai napig nem ismerünk. A fogorvos elsősorban tüneti kezelést fog ajánlani.

A páciens a következő terápiás lehetőségek közül választhat:

 • mechanikai irritációt okozó faktorok eltávolítása – pl. rossz tömések, rossz korona, letört fog
  • ezzel kiküszöböli a nyálkahártya további sértését
  • megszünteti a fertőző fogtörmeléket
 • B –vitaminok adása (B1, B2, B6, B12)
  • pl. multivitamin tabletta, vagy folyadék
 • Fertőtlenítő szájöblögető pl. Curasept öblögető
  • 0,2 % clorhexamed tartalmával kiváló fertőtlenítő hatású
 • Egyéb nyomelemek – Folsav, vas
 • Fájdalomcsillapító oldat, amely elsősorban érzéstelenítő és gyulladáscsökkentő
  • az orvos írhatja fel receptre

Budapest Dental

Send this to a friend