Menü

+36 1 315 4545 | 1137 Budapest, Szent István körút 10. 3.em 8. | My Budapest Dental
| Dr. Pattogató Rita

Felnőtt fogszabályozás lépésről lépésre

Felnőtt fogszabályozás - hogyan is kezdjünk hozzá?

Felnőtt korban, az állcsontok fejlődése már befejezettnek tekinthető. Ez azt jelenti, hogy a felnőtt fogszabályozás során elsősorban a fogak mozgatására van lehetőség, az állcsontok egymáshoz való viszonyainak kezelési lehetőségei már korlátozottak. A felnőtt fogszabályozás ennek megfelelően elsősorban beragasztott készülékekkel dolgozik. Enyhébb, elsősorban esztétikai jellegű problémák megoldására a láthatatlan fogszabályozásra is lehetőség nyílik. A fogszabályozási konzultáció lehetőséget ad arra, hogy Ön áttekintő képet kaphasson a fogszabályozási kezelési lehetőségekről. A konzultáció során alapos szájvizsgálat történik, a fogszabályozás lehetőségei alapján beszélgetünk az Önt érdeklő kérdésekről. Mivel lehet kezelni? Fix? Kivehető? Láthatatlan? Szükséges e fogat húzni vagy sem? Körülbelül mennyi ideig tart majd a kezelés? Körülbelül milyen árakra lehet számítani?

Fogszabályozás felnőtteknek - kérjen kezelési tervet!

A felnőtt fogszabályozás során számos szempontot kell végigelemezni ahhoz, hogy a páciens a számára legideálisabb megoldást kapja. A fogszabályozással mindig a tér mindhárom dimenzióját vizsgáljuk és kezeljük. Mivel mindenkinek más az arca és azon belül mások a csontjai, fogai és ezek egymáshoz való viszonyai, számtalan különböző metódus létezik. A pontos diagnózis és kezelési terv megállapításához így nem elegendő az egyszerű vizsgálat, további elemzésekre van szükség. Ha tehát nem csak az irányvonalak érdeklik, hanem biztosat szeretne tudni a fogszabályozás lehetőségeiről, akkor kérjen Fogszabályozási konzultációt és rendeljen kezelési tervet.

A kezelés tervezéshez az alábbi dokumentációra van szükség:

 • Panoráma röntgenfelvétel Ez a röntgenfelvétel átfogó képet ad az összes fogról és a csontról. A fogszabályozási kezelés tervezéshez nélkülözhetetlen. Gyermekeknél is kiemelten fontos, ugyanis a panoráma röntgenfelvételen ellenőrizhetjük a fogváltást.
 • Teleröntgen felvétel Ez a röntgenfelvétel az állcsontokról oldalról készül, és a felső és alsó állcsont egymáshoz, illetve a koponyához való viszonyáról ad értékelhető felvilágosítást az orvos számára. A megfelelő diagnózishoz nélkülözhetetlen.
 • Gipszminták elemzése Részletgazdag információt kapunk akkor, ha a fogakról lenyomatot veszünk, a lenyomatot gipsszel kiöntjük, és az így kapott fogsorokat “kézben” vizsgálhatjuk. Fogszabályozó kezelés megtervezéséhez szükséges.
 • Száj és arc fotók elemzése A fogakról, mosolyról, harapásról és az arcról készült fotókon berajzolt vonalak segítségével fontos benyomásokat nyerünk a páciensről. A fotók kielemzése szintén nélkülözhetetlen a kezelés megtervezéséhez.

Felnőtt fogszabályozás fontos dilemmája - milyen fogszabályozó készülékek közül válasszon?

A felnőtt fogszabályozás során elsősorban fix, beragasztott készülékekkel dolgozunk. A fix készülékes kezelés képes a fogak mozgatására a tér három dimenziójában, illetve ezekkel a készülékekkel - bizonyos határokon belül - képesek vagyunk az állcsontok egymáshoz való viszonyának módosítására is. Bizonyos esetekben, ahhoz, hogy a fogakat megfelelő és harmonikus módon elrendezhessük a fogívben, szükség lehet fogeltávolításra. Fogeltávolítás mellett történő fogszabályozás esetén mindenképp fix, beragasztott készüléket javaslunk.

A fix készülékes kezelések esetén további választási lehetőségeink vannak, annak megfelelően, hogy mennyire számít az esztétika vagy a kezelés gyorsasága:

 • Fém készülékek Fém brackettek a fogak felszínén. Mini kivitelben is.
 • Porcelán készülékek Porcelán brackettek a fogak felszínén. Esztétikus hatás.
 • Önligírozó készülékek Állandó, lágy erőkkel történő fogszabályozás... Gyorsabb kezelési idő.
 • Hagyományos készülékek Hagyományos bekötésű készülékek, jól bevált technológia.

A beragasztott készülékek mellett felnőttek számára szintén javasolható a láthatatlan fogszabályozás. Az egyszerűbb, elsősorban esztétikai problémák fogszabályozó kezelések esetén - tehát, ha nem szükséges fogeltávolítás és nincs komolyabb probléma a harapással - sokak számára ideális megoldás a láthatatlan, kivehető sínes fogszabályozó kezelés. A láthatatlan fogszabályozó kezelés az esetek kb. 50%-ban valósítható meg.

“Az első fogorvosi rendelő
ahová félelem nélkül megyek!”

Union Dental
Szakértelem, tradíció, tapasztalat.
Budapest Dental több mint 15 éve.
Rendelőnk
1137 Budapest,
Szent István körút 10. 3.em 8.
Útvonaltervezés
Elérhetőségeink
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
+36 1 315 4545
Nyitvatartás
 • Hétfő – Péntek
  08:00 – 20:00 
 • Szombat
  zárva
 • Vasárnap
  zárva
Információk
Kövessen minket

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

© Budapest Dental Kft. Minden jog fenntartva.
Site by Meraki.
© Budapest Dental Kft. Minden jog fenntartva.
Site by Meraki.

BUDAPEST DENTAL
Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.