1137 Budapest, Szent István körút 10. 3. em 8.

Felnőtt fogszabályozás lépésről lépésre

Tartalomjegyzék

Felnőtt fogszabályozás – hogyan is kezdjünk hozzá?

Felnőtt korban, az állcsontok fejlődése már befejezettnek tekinthető. Ez azt jelenti, hogy a felnőtt fogszabályozás során elsősorban a fogak mozgatására van lehetőség, az állcsontok egymáshoz való viszonyainak kezelési lehetőségei már korlátozottak. A felnőtt fogszabályozás ennek megfelelően elsősorban beragasztott készülékekkel dolgozik. Enyhébb, elsősorban esztétikai jellegű problémák megoldására a láthatatlan fogszabályozásra is lehetőség nyílik. A fogszabályozási konzultáció lehetőséget ad arra, hogy Ön áttekintő képet kaphasson a fogszabályozási kezelési lehetőségekről. A konzultáció során alapos szájvizsgálat történik, a fogszabályozás lehetőségei alapján beszélgetünk az Önt érdeklő kérdésekről. Mivel lehet kezelni? Fix? Kivehető? Láthatatlan? Szükséges e fogat húzni vagy sem? Körülbelül mennyi ideig tart majd a kezelés? Körülbelül milyen árakra lehet számítani?

Fogszabályozás felnőtteknek – kérjen kezelési tervet!

A felnőtt fogszabályozás során számos szempontot kell végigelemezni ahhoz, hogy a páciens a számára legideálisabb megoldást kapja. A fogszabályozással mindig a tér mindhárom dimenzióját vizsgáljuk és kezeljük. Mivel mindenkinek más az arca és azon belül mások a csontjai, fogai és ezek egymáshoz való viszonyai, számtalan különböző metódus létezik. A pontos diagnózis és kezelési terv megállapításához így nem elegendő az egyszerű vizsgálat, további elemzésekre van szükség. Ha tehát nem csak az irányvonalak érdeklik, hanem biztosat szeretne tudni a fogszabályozás lehetőségeiről, akkor kérjen Fogszabályozási konzultációt és rendeljen kezelési tervet.

A kezelés tervezéshez az alábbi dokumentációra van szükség:

  • Panoráma röntgenfelvétel Ez a röntgenfelvétel átfogó képet ad az összes fogról és a csontról. A fogszabályozási kezelés tervezéshez nélkülözhetetlen. Gyermekeknél is kiemelten fontos, ugyanis a panoráma röntgenfelvételen ellenőrizhetjük a fogváltást.
  • Teleröntgen felvétel Ez a röntgenfelvétel az állcsontokról oldalról készül, és a felső és alsó állcsont egymáshoz, illetve a koponyához való viszonyáról ad értékelhető felvilágosítást az orvos számára. A megfelelő diagnózishoz nélkülözhetetlen.
  • Gipszminták elemzése Részletgazdag információt kapunk akkor, ha a fogakról lenyomatot veszünk, a lenyomatot gipsszel kiöntjük, és az így kapott fogsorokat “kézben” vizsgálhatjuk. Fogszabályozó kezelés megtervezéséhez szükséges.
  • Száj és arc fotók elemzése A fogakról, mosolyról, harapásról és az arcról készült fotókon berajzolt vonalak segítségével fontos benyomásokat nyerünk a páciensről. A fotók kielemzése szintén nélkülözhetetlen a kezelés megtervezéséhez.

Felnőtt fogszabályozás fontos dilemmája – milyen fogszabályozó készülékek közül válasszon?

A felnőtt fogszabályozás során elsősorban fix, beragasztott készülékekkel dolgozunk. A fix készülékes kezelés képes a fogak mozgatására a tér három dimenziójában, illetve ezekkel a készülékekkel – bizonyos határokon belül – képesek vagyunk az állcsontok egymáshoz való viszonyának módosítására is. Bizonyos esetekben, ahhoz, hogy a fogakat megfelelő és harmonikus módon elrendezhessük a fogívben, szükség lehet fogeltávolításra. Fogeltávolítás mellett történő fogszabályozás esetén mindenképp fix, beragasztott készüléket javaslunk.

A fix készülékes kezelések esetén további választási lehetőségeink vannak, annak megfelelően, hogy mennyire számít az esztétika vagy a kezelés gyorsasága:

  • Fém készülékek Fém brackettek a fogak felszínén. Mini kivitelben is.
  • Porcelán készülékek Porcelán brackettek a fogak felszínén. Esztétikus hatás.
  • Önligírozó készülékek Állandó, lágy erőkkel történő fogszabályozás… Gyorsabb kezelési idő.
  • Hagyományos készülékek Hagyományos bekötésű készülékek, jól bevált technológia.

A beragasztott készülékek mellett felnőttek számára szintén javasolható a láthatatlan fogszabályozás. Az egyszerűbb, elsősorban esztétikai problémák fogszabályozó kezelések esetén – tehát, ha nem szükséges fogeltávolítás és nincs komolyabb probléma a harapással – sokak számára ideális megoldás a láthatatlan, kivehető sínes fogszabályozó kezelés. A láthatatlan fogszabályozó kezelés az esetek kb. 50%-ban valósítható meg.

Send this to a friend