1137 Budapest, Szent István körút 10. 3. em 8.

Felnőtt fogszabályozás – nem kell félni tőle!

Tartalomjegyzék

Bizonyára mindenkinek él egy kép a fejében a fogszabályozó szó hallatán. Erről sokunknak a gyerekek által viselt, jól látható fém készülékek jutnak eszébe, amit felnőttként esetleg túl feltűnőnek, kínosnak érezhetünk. Ugyanakkor egy tökéletes fogsor, egy elégedett, magabiztos mosoly mindannyiunk vágya lehet. A felnőtt fogszabályozás lehetőségeiről itt olvashat.

Szerencsére ma már bármilyen korosztály számára elérhető ez a cél a modern felnőtt fogszabályozási technológiák egyikével. Abszolút nincsen felső korhatára és a különböző „láthatatlan” készüléktípusoknak köszönhetően akár észrevétlenül is kialakítható a rendezett fogsor.

Miben más a fogszabályozás felnőttkorban?

A legnagyobb különbség a gyermekkori fogszabályozás és a felnőtt fogszabályozás között az, hogy a felnőtt fogszabályozásra alapvetően más szabályok és kezelési protokollok vonatkoznak.

A felnőtt állkapocs már nem növekszik és eleve jóval merevebb, rugalmatlanabbak benne az ízületek és a csontok. A fogszabályozás lehetőségei valamivel korlátozottabbak, mint gyerekeknél, esetleg kompromisszumokra lehet szükség. A kezelés olykor több türelmet és időt kíván a páciens részéről, cserébe azonban nagyobb magabiztosságot, egészségesebb harapást és szebb fogakat kaphatunk.

Összességében elmondható, hogy a kezelésbe felnőtt korban is megéri belevágni, mert nagyon látványos eredményeket tudnak a páciensek a fogszabályozó szakorvosok segítségével elérni.
Nagy előny még, hogy felnőtt korban már egyébként is sokkal komolyabban veszik a páciensek a kezelés különböző előírásait és jobban együtt is tudnak működni az orvossal a lépések betartását illetően.

Milyen esetekben alkalmazható a fogszabályozás felnőttkorban?

A fogszabályozás történhet esztétikai vagy egészségügyi okokból. Megszüntethetők vele a torlódások, a fogak bedőlése vagy előre állása és eltüntethetők a hézagok.

Az esztétikai fogszabályozásnál a fő cél a gyors és látványos eredmény, enyhe eltérések esetén. Ha valaki a mosolyát nem érzi esztétikusnak az hosszútávon a személy viselkedésén is nyomot hagy. Nem mer nyitott szájjal mosolyogni, visszahúzódó és szégyellős lesz a testbeszéde. Manapság a felnőttkori fogszabályzás az emberek legnagyobb részéből elismerést vált ki, hiszen azt sugallja, hogy az illető ad magára és igényes a megjelenését illetően. Az esztétikai kezelések kisebb eltérések esetén akár 6-9 hónapos időtartammal is igénybevehetőek, ezért gyakori, hogy valamilyen fontos esemény előtt pl. esküvő szánják rá magukat a páciensek.

Az egészségügyi céllal végzett kezelés történhet többek közt állkapocs problémák megoldására (pl. kattogás, ízületi fájdalmak) vagy az állkapocs és a fogak nem megfelelő illeszkedéséből eredő rossz rágási, harapási szokások (pl. nyitott harapás, bulldogharapás, mélyharapás stb.) eliminálásaként. A kezeléssel tehermentesíthető az állkapocs ízület és a fogsorra ható természetellenes rágó erő is megszüntethető.

Mi a kezelés menete?

Az első lépés egy konzultáció a rendelőben, mely során az orvos megvizsgálja a beteget és tájékoztatja a lehetséges kezelési opciókról, azoknak időtartamáról és a várható költségekről.

Miután kiválasztottuk a számunkra legmegfelelőbb konstrukciót az orvos a tervezéshez alapos dokumentációt készít rólunk, röntgenfelvételekkel, fotókkal, fogsor lenyomattal és kiértékeli őket.

Láthatatlan fogszabályozás választása esetén egy virtuális kezelési videó is készülhet, amiben a várható eredményt modellezik le. Bármelyik módszert is választjuk, általánosan elmondható, hogy 4-8 hetente szükséges az aktiválásokon megjelenni a rendelőben, ahol a következő lépést el tudja indítani a szakorvos.

A kezelések teljes ideje egyéntől és a választott módszertől függően 6 hónaptól 2,5 évig tarthat.

Az eredmények megtartását segíti az úgynevezett retenciós fázis, ami az aktív fázist (tehát a készülék viselést) követően szoktak alkalmazni. Ez a fázis éppúgy a fogszabályozó kezelés része, mint az aktív fázis, tehát nem elhagyható

Mik az esetleges feltételei a fogszabályzásnak felnőttkorban és mikor lehet szükség komplex fogszabályozásra?

A szabálytalan fogazatot nehéz megfelelően tisztán tartani, ahol a fogkefével nem férünk hozzá, ott lepedék, fogkő és gyulladás képződhet. A fogak torlódása kapcsán kialakult kezeletlen fogproblémák hosszú távon fogágybetegséghez vezetnek, ami később fogvesztéssel járhat. A fogágybetegségek kialakulása 40 éves kor felett jellemző, így ennek megelőzéséért nagyon sokat tehetünk, ha időben elkezdjük a felnőttkori fogszabályozást.

Amennyiben ilyen problémákkal küzdünk és az íny nem egészséges, először a gyulladást szükséges megszüntetni a fogszabályzás elkezdése előtt.

Bizonyos esetekben foghiány pótlása nem lehetséges fogszabályozás nélkül. Előfordulhat, hogy a foghiány melletti fogak nagyon bedőlnek a hiány felé, így nem elegendő a hely a fogimplantátum behelyezéséhez. Az implantációt ebben az esetben megelőzi a fogszabályozás, mely megfelelő helyet, optimális körülményeket teremt a fogpótláshoz. Máskor, szép porcelán héjakat szeretnénk, de a fogtorlódás miatt ez nem lenne kivitelezhető. Ekkor a fogak sorbarendezése az első lépés, majd ezután következhetnek az esztétikai héjak. Általános szabály, hogy nem szabad megijedni attól, hogy a fogpótlást még megelőzi egy hosszadalmas fogszabályozás. Inkább legyen hosszabb a kezelés, de kapjunk stabil és valóban szép és egészséges végeredményt.

Előfordulhat, hogy az optimális fogsor és harapás beállításához szükség van bizonyos fogak eltávolítására is, hogy helyet csináljon az elérni kívánt fogívnek. Ez teljesen általános eljárás, azonban összetettebb lépéseket igényel. A rések idővel szépen bezáródnak és kialakul az esztétikus zárt fogsor.

Milyen készülékek állnak rendelkezésünkre felnőtt fogszabályozás esetén?

A kezelést megelőző alapos állapotfelmérés után természetesen konkretizálódik a választható opciók száma, azonban két főbb típust tartunk számon, a fix és a kivehető készülékeket.

Felnőtt fogszabályozás

A fix, azaz brackettekből és ívekből álló fogszabályozó készülék fémből vagy porcelánból készül. A rögzített technika egy modernebb, kíméletesebb változata a lágy biológiai erőkkel működő önligírozó készülék, ami a tappancsok és az ívek közt kisebb súrlódást tesz lehetővé ez által csökkenthető a kezelés ideje. Az önzáró tappancsoknak és a kifejezetten lágy memória íveknek köszönhetően ez a technika jóval gyengédebb, kevésbé érzékeny fogelmozdítást tesz lehetővé. Emellett a felnőtt fogszabályozás során azért is szeretjük ezt a készülék típus, mert bizonyos esetekben akár hónapokkal is lerövidítheti a kezelés idejét.

A láthatatlan fogszabályozás egy olyan modern módszer, ami lehetővé teszi a fogak rendezését külső szemmel szinte alig észrevehető módon. Átlátszó, ultravékony kivehető sínekből áll, amik 3D technológiával készülnek és minden szükséges elmozdítás beléjük van kódolva, nagyon pontos hatást kifejtve ezáltal a fogsorra. A síneket naponta 22 órán át szükséges viselni, a kívánt eredmény elérése érdekében, de egy találkozó vagy étkezés idejére kivehető, sőt ki is kell venni. A beszédet egyáltalán nem zavarja és a fogak étkezést követően nagyon szépen tisztántarthatók. A láthatatlan kezelésről tudni kell, hogy komplexebb eltérések esetén nem igazán alkalmazható, ilyen esetben a fix készülék jelenthet megoldást.

Hogyan történik a fogak ápolása fogszabályzóval?

Rögzített fogszabályozó viselésekor kiemelten fontossá válik a megfelelő szájhigiénia. Rengeteg speciális eszköz áll már a rendelkezésünkre, amelyek segítségével bárhol szépen megtisztíthatjuk a készüléket étkezés után. A készülékbe és a fogak közé szoruló ételmaradék idővel fogínyproblémákat és fogszuvasodást okoz, ezért még az alapos tisztántartás mellett se feledkezzünk el egy időnkénti dentálhigiéniés kezelés szükségességéről sem, hogy biztosan megelőzzük a bajt.
 

Send this to a friend