1137 Budapest, Szent István körút 10. 3. em 8.

Felső bölcsességfog eltávolítás

Tartalomjegyzék

A felső bölcsességfogak eltávolítása általában egyszerűbb mint az alsó bölcsességfogaké, jóllehet, ezen fogak gyökereinek rendellenessége még nagyobb variációkat mutat, mint alsó társaiké. A gyökerek hossza, lefutása nagyon változatos, sokszor görbe, tekereg, kanyarog, így ezen fogak korrekt gyökérkezelése ritka. Ha baj van velük, a legtöbb esetben foghúzás vár rájuk.

A fogeltávolítás, akár egyszerű fogeltávolításról, akár emelővel végzett beavatkozásról legyen szó, fájdalommentesen kivitelezhető, a szájsebészetben alkalmazott tökéletes érzéstelenítési eljárásnak és anyagoknak köszönhetően.

Első lépés: korrekt diagnózis, 3 dimenzióban

A bölcsességfog eltávolítását minden esetben megelőzi egy alapos állapotfelmérés, panoráma röntgen felvétel és sok esetben 3 dimenziós CBCT felvétel kielemzése. A 3 dimenziós felvételeken az orvos pontos képet kap a felső bölcsességfog elhelyezkedéséről, a szomszédos fog helyzetésről, a fogat körülvevő csontról. Ennek tudatában precízebben és biztonságosabban tervezheti meg a műtétet. Gyulladt fog esetén a fogeltávolítást antibiotikumos előkészítés megelőzheti, mellyel a szövődménymentes gyógyulás és fájdalommentesség elérése a cél.

Felső bölcsességfog eltávolítás fogtorlódás, vagy annak megelőzése miatt, fogszabályozási szempontból

Fogszabályozási céllal bizonyos esetekben szükség lehet a felső bölcsességfogak eltávolítására. Amennyiben a fogív mérete nem elegendő a kibújó fogak méretéhez képest, a legutoljára kibújó bölcsességfogak fogtorlódás kialakulását vagy súlyosbodását is eredményezhetik. Sokszor a fogszabályozó szakorvos bele sem kezd a kezelésbe  a felső bölcsességfogak eltávolítása nélkül, vagy azt kéri, hogy a fogszabályozó kezelés befejezése előtt valamikor mindenképp történjen meg a műtét.

Fiatalabb pácienseknél, kb. 18-20 éves korig lehetőség van a bölcsességfogak csírájának eltávolítására. Ez azért szerencsés, mert a még nem teljesen kifejlődött bölcsességfog eltávolítása sokkal kisebb műtéti megterheléssel jár és jóval kevesebb szövődményt okoz. A szabály az, hogy lehetőség szerint a gyökerek teljes kifejlődése előtt távolítsuk el a fogat, amíg az nem éri el a végleges méretének 2/3-át.

Felső bölcsességfog eltávolítás fogszuvasodás miatt

Sajnos sok esetben a felső bölcsességfogakhoz nagyon nehéz hozzáférni a fogkefével, így ezek könnyen szuvasodhatnak. Ahogy a fogkefével sem volt könnyű elérni, úgy sokszor lehetetlen hozzáférni a fogászati fúróval is. Ha a szuvas bölcsességfogba jól záró tömést készíteni nem lehet, a foghúzás mellett dönthet a fogorvos. A szuvasan, ellátatlanul hagyott bölcsességfogban ugyanis a szuvasodás mélyebbre halad, így fájdalmat és további szövődményeket okoz.

Persze vannak menthető esetek is, mindenképp érdemes megpróbálni! A mai modern kezelőegységekben, a páciens lefektetésének lehetősége adott, ez segíti a rálátást a felső hátsó fogakra is. A fogászati fúróba épített fényforrás tovább segíti a fogorvos munkáját e nehéz helyzetekben is. E modern eszközök segítségével sok fog ma már megmenthető, mindenképp érdemes fogorvoshoz fordulni.

Felső bölcsességfog eltávolítása nyálkahártya irritáció miatt

Az orca krónikus, rendszeres beharapása nem csak egyszerűen fájdalmas, de hosszú távon nagyon komoly következményekkel járhat. Az állandóan jelen levő nyálkahártya sebben évek alatt a nyálkahártyát felépítő sejtek elfajulhatnak, így következményesen akár nyálkahártya rákbetegség is kialakulhat. Egyszerűbb esetben elegendő lehet az éles, irritáló csücsök legömbölyítése is, bizonyos esetekben azonban fogeltávolítás szükséges.

Felső bölcsességfog műtét

Előkészületek:
Műtét előtt érdemes enni, inni, nem éhgyomorra érkezni a rendelőbe. Ha komolyabb csontműtét van kilátásban, érdemes aznapra szabadságot kivenni, a műtét után otthon pihenni. Érdemes nagyobb mennyiségű tiszta ásványvizet inni, multivitamint, nagy dózisú C vitamint enni.

Érdemes otthon rákészülni a műtétre: Gyújtson meg egy gyertyát, lelki szemei előtt jelenítse meg a felső bölcsességfogat, amelytől búcsúzzon el. Érezze át, hogy a fog könnyen és kíméletesen hagyja el az Ön testét. Ha érzelmek törnek fel, például lehet fájdalmat átélni a várható veszteség miatt, hagyja, hadd fájjon. El fog múlni és utána megkönnyebbül. A műtét pedig, egy ilyen lelki előkészülést követően sokkal könnyebben és komplikációktól mentesen fog történni. Nem hiszi? Járjon utána!

A műtét:
A műtét helyi érzéstelenítésben fájdalommentesen elvégezhető. Érdemes modern rendelőben menni, ahol az Ultracain DS Forte érzéstelenítő oldatot alkalmazzák. Ez az érzéstelenítő négyszer olyan erősen hat, mint a hagyományos Lidocain.

Amennyiben a fogat el lehet egyszerűen távolítani, a szájsebész általában speciális bölcsességfog fogót alkalmaz és a beavatkozás egy-két perc alatt megtörténik. Ha a bölcsességfog rendellenesen helyezkedik el, akkor emelő vagy luxátor alkalmazására lehet szükség. A felső bölcsességfogak mellett a csont általában puhább mint az alsó bölcsességfogaknál, így komolyabb csonteltávolításra, nagy beavatkozásra a legtöbb esetben nem kell számítani.

Műtét után:
A műtét után bizonyos esetekben antibiotikumot ír fel az orvos, az esetleges szövődmények elkerülésére. Amennyiben varratot helyeztek el, ennek eltávolítási ideje egy-két hét között van. Fájdalomcsillapításra a legtöbb esetben szükség van, erre általában diclofenac tartalmú fájdalomcsillapítót ír fel a fogorvos.

Tejtermékeket, forró italokat a műtét után pár napig fogyasztani nem javasolt. A seb szélét másnaptól már lehet finoman mosni, a szájhigiénia fenntartása nagyon fontos. A sebet szívogatni, öblögetni nem szabad! Fontos a pihenés, a sok ásványvíz fogyasztása is. Emelgetni, komolyabb testedzést végezni, erősen orrot fújni néhány napig nem szabad!

Send this to a friend