Menü

+36 1 315 4545 | 1137 Budapest, Szent István körút 10. 3.em 8. | My Budapest Dental
| Dr. Pattogató Rita

Felső fogak közti hézag eltüntetésének lehetőségei

Felső fogak közti hézag eltüntetésének lehetőségei
 • Fogászat 13 kerület
 • Fogászat 13 kerület

Hézagok, rések a felső metszőfogak között? Madonnának szexi, Önnek talán éppen nem az!

A felső fogak közti hézag - szaknyelven diasthema - eltüntetésének sok lehetősége van. Az első és legfontosabb kérdés, a fogászati kezelési terv elkészítésekor, hogy miért alakult ki a hézag és valóban esztétikailag kedvezőtlen e. Vannak, akiknek kifejezetten jól áll a rés a két nagymetsző fog között, számos amerikai színésznél figyelhetjük meg, de nem is kell olyan messzire menjünk, elég ha megnézzük a bájos francia énekesnő mosolyát, Vanessa Paradise-t. A résesség tehát nem egyértelműen eltüntetendő esztétikai hiba! Attól függetlenül azonban, hogy másnak jól áll, Önt kifejezetten zavarhatja a hézag a felső metszőfogak között. Sok esetben a hézag további esztétikai problémákkal is társul, így meg kell keresni, hogy milyen lehetőségek vannak a szebb mosoly elérésére, a fogak közti hézag eltüntetésére.

Felső fogak közti hézag eltüntetése fogszabályozással

Ez a résesség megszüntetésének legelitebb módja. A fogszabályozás abban az esetben javasolt, ha a résesség a fogív más területein torlódással párosul, így a fogíven a fogak a rés “terhére” tökéletesen szépen elrendezhetőek. Ha a fogívben máshol torlódás nincs, úgy a fogszabályozás mellett a legtöbb esetben további esztétikai fogászati beavatkozásokra is szükség van. Ilyenkor a hézagot a fogszabályozással elsősorban “elosztjuk" a felső 4 vagy a felső 6 fog között, így ezekre már sokkal esztétikusabb, harmonikusabb fogpótlás, pl. porcelánhéj készíthető. A hézagok eltüntetésére vagy átszabályozására fix fogszabályozó készülékre van szükség

Felső fogak közti hézag eltüntetése Direkt héjakkal

Direkt héjakkal a fogak közti hézag szintén megszüntethető vagy csökkenthető. Ez a legolcsóbb módja a résesség megszüntetésének. Tudni kell azonban, hogy fogszabályozó előkezelés nélkül lehet hogy túlzottan széles fogakat kapunk, illetve, hogy a dirket héj a felsorolt megoldások közül a leggyengébb, így idővel letörhet, ismét pótolni szükséges.

Felső fogak közti hézag eltüntetése porcelán héjakkal vagy porcelán koronákkal

A résesség porcelán héjakkal vagy koronákkal szépen megszüntethető, erős és jó megoldás. Bizonyos esetekben az igazán szép eredmény érdekében fogszabályzó előkezelésre itt is szükség lehet. A porcelán héjak vagy koronák felhelyezését abban az esetben javasoljuk, mikor a fogak épek, vagy csak kicsit tömöttek, azaz túlzottan nagy fogszöveti károsodás nincs.

Felső fogak közti hézag eltüntetése cirkon porcelán koronákkal

Cirkon porcelán koronákat akkor választunk a résesség megszüntetésére, mikor a résességen kívül mg egyéb esztétika vagy funkcionális hiány is fent áll. A fenti képen látható páciens is ide tartozik. A résesség mellett ugyanis néhány frontfog még gyökértömött is, elszíneződött, és több helyen szuvasodás vagy fogtömés is látható. Ebben az esetben tehát nem csak a résesség eltüntetése a cél, hanem a gyökértömött fogak hosszú távú védelme is. Ezért ebben az esetben a CAD CAM cirkon fogkoronák felhelyezése mellett döntöttünk.

Esetleírás: A fenti képen, a felső fogak közti hézag eltüntetése CAD CAM cirkon koronákkal történt

A fenti képen négy darab cirkon korona készült. Az első alkalom a fogászati állapotfelmérés, melyet egy héttel később egy második konzultáció követett, mikor a lehetőségeket átbeszélték, és a páciens a cirkon koronák mellett döntött. A következő alkalommal kb. 2 órás ülés következett, ekkor történt a fogak modern, nagyítás mellett történő precíz előkészítése, a lenyomatvétel, az ideiglenes koronák felhelyezése és a fogínykezelés. Egy héttel később elkészültek a cirkon porcelán koronák. Mivel a páciens elégedett volt az esztétikai eredménnyel, így közösen a beragasztás mellett döntöttek. Az összes időtartam az első találkozáshoz képest: 3 hét.

Fogászati állapotfelmérés csomag
10 900 Ft
Konzultáció, kezelési terv hozott röntgen alapján
8 900 Ft
Konzultáció, kezelési terv hozott CBCT
8 900 Ft
3 dimenziós Cone Beam CT röntgenfelvétel
12 000-20 000 Ft
Részleges ultrahangos fogkőeltávolítás
11 900 Ft

Szeretne többet tudni fogai egészségéről?

Iratkozzon fel a Budapest Dental hírlevelére, hogy elsőkézből értesülhessen fogászati magazinunk új cikkeiről!

Témáink


Éppen olvassák...

“Az első fogorvosi rendelő
ahová félelem nélkül megyek!”

Union Dental
Szakértelem, tradíció, tapasztalat.
Budapest Dental több mint 15 éve.
Rendelőnk
1137 Budapest,
Szent István körút 10. 3.em 8.
Útvonaltervezés
Elérhetőségeink
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
+36 1 315 4545
Nyitvatartás
 • Hétfő – Péntek
  08:00 – 20:00 
 • Szombat
  zárva
 • Vasárnap
  zárva
Információk
Kövessen minket

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

© Budapest Dental Kft. Minden jog fenntartva.
Site by Meraki.
© Budapest Dental Kft. Minden jog fenntartva.
Site by Meraki.

BUDAPEST DENTAL
Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.