Felső fogak közti hézag eltüntetésének lehetőségei

Hézagok, rések a felső metszőfogak között? Madonnának szexi, Önnek talán éppen nem az!

A felső fogak közti hézag – szaknyelven diasthema – eltüntetésének sok lehetősége van. Az első és legfontosabb kérdés, a fogászati kezelési terv elkészítésekor, hogy miért alakult ki a hézag és valóban esztétikailag kedvezőtlen e. Vannak, akiknek kifejezetten jól áll a rés a két nagymetsző fog között, számos amerikai színésznél figyelhetjük meg, de nem is kell olyan messzire menjünk, elég ha megnézzük a bájos francia énekesnő mosolyát, Vanessa Paradise-t. A résesség tehát nem egyértelműen eltüntetendő esztétikai hiba! Attól függetlenül azonban, hogy másnak jól áll, Önt kifejezetten zavarhatja a hézag a felső metszőfogak között. Sok esetben a hézag további esztétikai problémákkal is társul, így meg kell keresni, hogy milyen lehetőségek vannak a szebb mosoly elérésére, a fogak közti hézag eltüntetésére.

Felső fogak közti hézag eltüntetése fogszabályozással

Ez a résesség megszüntetésének legelitebb módja. A fogszabályozás abban az esetben javasolt, ha a résesség a fogív más területein torlódással párosul, így a fogíven a fogak a rés “terhére” tökéletesen szépen elrendezhetőek. Ha a fogívben máshol torlódás nincs, úgy a fogszabályozás mellett a legtöbb esetben további esztétikai fogászati beavatkozásokra is szükség van. Ilyenkor a hézagot a fogszabályozással elsősorban “elosztjuk” a felső 4 vagy a felső 6 fog között, így ezekre már sokkal esztétikusabb, harmonikusabb fogpótlás, pl. porcelánhéj készíthető. A hézagok eltüntetésére vagy átszabályozására fix fogszabályozó készülékre van szükség

Felső fogak közti hézag eltüntetése Direkt héjakkal

Direkt héjakkal a fogak közti hézag szintén megszüntethető vagy csökkenthető. Ez a legolcsóbb módja a résesség megszüntetésének. Tudni kell azonban, hogy fogszabályozó előkezelés nélkül lehet hogy túlzottan széles fogakat kapunk, illetve, hogy a dirket héj a felsorolt megoldások közül a leggyengébb, így idővel letörhet, ismét pótolni szükséges.

Felső fogak közti hézag eltüntetése porcelán héjakkal vagy porcelán koronákkal

A résesség porcelán héjakkal vagy koronákkal szépen megszüntethető, erős és jó megoldás. Bizonyos esetekben az igazán szép eredmény érdekében fogszabályzó előkezelésre itt is szükség lehet. A porcelán héjak vagy koronák felhelyezését abban az esetben javasoljuk, mikor a fogak épek, vagy csak kicsit tömöttek, azaz túlzottan nagy fogszöveti károsodás nincs.

Felső fogak közti hézag eltüntetése cirkon porcelán koronákkal

Cirkon porcelán koronákat akkor választunk a résesség megszüntetésére, mikor a résességen kívül mg egyéb esztétika vagy funkcionális hiány is fent áll. A fenti képen látható páciens is ide tartozik. A résesség mellett ugyanis néhány frontfog még gyökértömött is, elszíneződött, és több helyen szuvasodás vagy fogtömés is látható. Ebben az esetben tehát nem csak a résesség eltüntetése a cél, hanem a gyökértömött fogak hosszú távú védelme is. Ezért ebben az esetben a CAD CAM cirkon fogkoronák felhelyezése mellett döntöttünk.

Esetleírás: A fenti képen, a felső fogak közti hézag eltüntetése CAD CAM cirkon koronákkal történt

A fenti képen négy darab cirkon korona készült. Az első alkalom a fogászati állapotfelmérés, melyet egy héttel később egy második konzultáció követett, mikor a lehetőségeket átbeszélték, és a páciens a cirkon koronák mellett döntött. A következő alkalommal kb. 2 órás ülés következett, ekkor történt a fogak modern, nagyítás mellett történő precíz előkészítése, a lenyomatvétel, az ideiglenes koronák felhelyezése és a fogínykezelés. Egy héttel később elkészültek a cirkon porcelán koronák. Mivel a páciens elégedett volt az esztétikai eredménnyel, így közösen a beragasztás mellett döntöttek. Az összes időtartam az első találkozáshoz képest: 3 hét.

Szeretne többet tudni fogai egészségéről?

Iratkozzon fel a Budapest Dental hírlevelére, hogy elsőkézből értesülhessen fogászati magazinunk új cikkeiről!

Témáink

Éppen olvassák...

Stabil jó rágás mini implantátummal

Mikor van valóban szükség fog implantátumra

A féloldali rágás veszélyei

“Az első fogorvosi rendelő ahová félelem nélkül megyek!”