1137 Budapest, Szent István körút 10. 3. em 8.

Fém készülékek

Tartalomjegyzék

Felnőtt fogszabályozás – fém, beragasztott fogszabályozó készülékek

A fém fogszabályzó készülékek egyre keresettebbek a fogszabályzó kezeléseken nem csak a fiatal, de a felnőtt páciensek körében is. Nagy előny, hogy a fém fogszabályzó készülékkel néhány hónappal gyorsabban érhetjük el a kívánt végeredményt, mint az esztétikus, például porcelán fogszabályzó készülékkel.

A kedvezőbb ár és a rövidebb kezelési terminus sokak számára elegendő indok arra, hogy a fém fogszabályzó készüléket válassza így gyorsítva meg a fogszabályozást.

1. Gyorsaság
Fém fogszabályozóval akár hónapokkal rövidebb lehet a kezelés

2. Tisztíthatóság
Vékonyabb formák, könnyebben, ügyesebben tisztítható felületek

3. Sokszínűség
Változatos, színes gumikkal a fém szín tetszés szerint alakítható

4. Költségek
Lényegesen kedvezőbb árfekvés, jóval kevesebb költséggel jár

Milyen részei vannak a beragasztott fém fogszabályozó készülékeknek?

A beragasztott fogszabályozó készülékek több részből állnak. A fogakra az úgynevezett fém brackettek kerülnek, ezekbe a tér 3 irányába információ van kódolva, hogy a fogelmozdítás megfelelő módon történhessen. Máshogy kódoltak a brackettek az első fogakon, mint az őrlőfogakon.

A fém bracketteken belül többféle márka és méret kapható, leggyakrabban a mini kiviteleket alkalmazzuk. Ezek kényelmesen viselhetőek, a szájat nem irritálják. A fémallergia elkerülése érdekében elsősorban nikkelmentes alapanyagból készülnek. A fém brackettek karjai erősek, így nagyobb fogelmozdítás, például foghúzással kombinált fogszabályozó kezelés esetén is stabilak, megbízhatóak.
Milyen részei vannak a beragasztott fém fogszabályozó készülékeknek?

A fém brackettek további előnye, hogy a alacsony súrlódással dolgoznak, mint például esztétikus brackett társaik, így a kezelési idő rövidebb lehet.
A fogszabályozó készülék másik fontos eleme az fémív amelyet a brackettekbe kötünk. Az íveket a fogszabályozás folyamán folyamatosan cserélni kell, annak megfelelően, hogy a kezelés mely fázisában vagyunk. Eleinte vékonyabb, gyengébb, majd egyre vastagabb, erősebb íveket alkalmazunk.

A bracketteken és a fémíven kívül további, kiegészítő elemek is szóba jönnek a fogszabályozás során. Ilyenek például az őrlőfogakra ragasztott fém gyűrűk vagy tubusok.

A fém brackettek melletti fogápolás valamivel könnyebb, mint az esztétikus brackettek mellett. Ennek oka, hogy a fémeken kevésbé tapad a lepedék, jobban meglátszik így a figyelmet jobban felhívja magára. A fém brackettek többnyire valamivel vékonyabbak mint esztétikus társaik.

Fiatalabb páciensek szívesen választják a fém fogszabályozó mellett a színes gumiligatúrákat. A különböző színekkel a fgszabályozó színe feldobható, hónapról, hónapra más más szín kérhető.

Mi a különbség a hagyományos ligírozású és az önligírozású fém, beragasztott fogszabályozó készülékek között?

Először is, tisztáznunk kell, mi az a ligírozás? A ligírozás során kötjük be a fém ívet a brackettekbe. A hagyományos ligírozás során az ívet gumival vagy vékony fém ligatúrával rögzítjük. Minden aktiválás során, tehát nagyjából 4 hetente cseréljük ezeket a ligírozó eszközöket. Ezt a feladatot nevezzük aktiválásnak, azaz az ív ismét aktívan hat a fogakra.

Az önligírozó készülékeknél nincs szükség gumi vagy fémligatúrára, mert a brackettbe be van építve egy apró zárszerkezet, mely az ívet rögzíti a bracketthez. Az önligírozó fogszabályozó készülékkel folyamatosan, egyenletes, finom lágy erők hatnak a fogakra. A ligatúra nem lazul meg, folyamatos hatás érvényesül a fogakon. Ezért az önligírozó készülékekkel a kezelés folyamata valamivel gyorsabb lehet, illetve bizonyos kezelési fázisokban hosszabb idő telhet el két kezelési időpont között, azaz a rendelésre ritkábban kell ellátogatni.

Send this to a friend