1137 Budapest, Szent István körút 10. 3. em 8.

Fémkerámia korona esetbemutatás 1

Fémkerámia korona

Tartalomjegyzék

Régi fémkerámia korona cseréje

A tíz, tizenöt évvel ezelőtt, vagy még régebben hagyományos előkészítéssel kialakított koronák és hidak alapvetően fémvázasak voltak, porcelán – vagy műanyag leplezéssel. Ami akkor modern megoldásnak számított, a fogászati technológia fejlődése és az eltelt évek következtében mára kevésbé vonzó látványt nyújthat, így sok esetben már cserére szorul. Ez a kérés nagyon gyakori a fogorvosi rendelőkben. A páciensek igényétől és anyagi lehetőségeitől függően a fémkerámia koronákat vagy új, sokkal jobb minőségű fémkerámia koronára cseréljük, vagy cirkónium kerámia fogpótlásra. Ha érdeklődne az esztétikai kezelésekről, kattintson!

A koronák levétele után lehet-e ismét szép, természetes fogpótlást kialakítani?

A válasz: a legtöbb esetben igen, de a biztos válasz elsősorban a korona alatt talált fogcsonk állapotától függ. A régi fogpótlás cseréjekor a fogorvos nem támaszkodhat mindenben a digitális panoráma röntgenfelvételre: a röntgensugarak ugyanis nem hatolnak át a fémvázon, ezért a fogpótlás alatti fogak állapotára csak a régi híd vagy korona eltávolításakor derül fény. A legtöbb esetben a régi korona eltávolítása után a fogcsonk ismét átcsiszolható, kedvező esetben az ínyhez sokkal kíméletesebb vállas előkészítés alkalmazható. Az új fogcsonkra új esztétikus korona készíthető.

Fájdalommentesen elvégezhető-e a korona cseréje?

Természetesen igen! A korona cseréje minden esetben érzéstelenítésben zajlik, így tökéletesen fájdalommentes. A zsibbadás néhány perc alatt bekövetkezik. Ezután az első lépés a régi korona átvágása, majd leemelése. Az eljárás teljesen fájdalommentes. Az eltávolítás után következik a megtalált fogcsonk “felderítése” – milyen állapotban van? van e szuvasodás stb…

Milyen korona típusokra cserélhető le a régi korona?

Az állapotfelmérést követően, páciens és orvosa közösen a páciens igényeinek, harapási és egyéb fogászati viszonyainak megfelelően a ma elérhető többféle fogászati technika közül kiválasztják az új fogpótlást. A leggyakoribb megoldások a fémkerámia koronák cseréjekor az alábbiak:

  • Vállas kialakítású, modern technológiával készített nikkelmentes fémkerámia korona
  • Fémmentes porcelán korona (elsősorban élő fogak esetén)
  • Fémmentes cirkónium fogkorona

Vissza lehet e tenni ideiglenesen a régi fogkoronát?

A régi fogpótlások eltávolításához fúrásra szükség van. A régi koronát ugyanis át kell vágni ahhoz, hogy el lehessen távolítani a fogcsonkról. Szerencsére a folyamat a modern, éles és gyors eszközök segítségével gyors és fájdalommentes. Fontos megjegyezni, hogy a régi fogpótlást a fogorvos levágja a fogról, vagyis a régi korona vagy híd visszahelyezésére már nincs lehetőség!

Készül e ideiglenes fogpótlás a csere idejére?

A páciens a régi fogpótlás cseréjének idejére sem marad fog nélkül, mert a régi fogpótlás levétele előtt – amennyiben a régi korona vagy híd épsége megfelelő– lehetőség van lenyomatvételre, aminek alapján a fogorvos elkészíti az ideiglenes koronát vagy hidat, amit a páciens a végleges fogpótlás beragasztásáig viselni tud. Az ideiglenes koronák műanyagból készülnek, és a legtöbb esetben már abban az ülésben felragasztja ezeket a fogorvos a páciensnek, amikor a régi koronák eltávolítása is megtörténik. Így egyetlen napot sem kell borítókorona nélkül lenni!

Mi történik a régi korona eltávolítása után a fogcsonkkal?

A fogorvos megvizsgálja a fogpótlás alatti fogcsonkok állapotát: van-e szuvasodás, kell-e gyökérkezelni, szükség van-e valamelyik fog eltávolítására. Ilyenkor derül fény arra is, hogy van-e lehetőség a fogíny védelme érdekében vállas korona előkészítésre. Amennyiben igen, ez a legmegfelelőbb megoldás, ha a régi, hagyományosan előkészített fogcsonkon vállat alakít ki a fogorvos, így lehetőség van az ínyvédelemre is az új korona mellett. Előfordul az is, hogy olyan szuvas a fog, hogy a koronai részét már nem lehet megtartani, ilyenkor gyökérkezelést követően csap behelyezésére kerül sor. A fogtechnikai csap esetében is van lehetőség vállas kialakításra.

Hogyan készül el az új modern technológiájú fémkerámia korona?

A végleges beragasztás előtt a fogpótlás tökéletes illeszkedése érdekében lehetőség van vázpróbára. Ilyenkor a fogpótlás fémvázát próbálja be a fogorvos a leendő helyére. A vázpróba során kiderül, hogy a váz úgy találkozik-e a vállal, mint ahogy az a mintán látható, hogy pontos-e a kialakítás, nem billeg-e a csonkon, illetve a szemközti fogakkal történő összeharapáskor van-e hely a porcelán leplezés számára. Ezután a megfelelő fogszín kiválasztása történik, melynek alapján a fogtechnikus elkészíti a porcelán leplezést.

Send this to a friend