1137 Budapest, Szent István körút 10. 3. em 8.

Fémkerámia korona esetbemutatás 2

Fémkerámia korona

Tartalomjegyzék

Ha a régi koronák széle elszürkül, ideje a cserének.

A teljes porcelán borítókoronák térhódítása ma már nem új keletű.  Az esztétikai kezeléseken belül nagy szakítószilárdságú, szintetikus kerámiák egész tárháza érhető már el. Régebben a hagyományos porcelánokból csak kevés fogorvos merészkedett ezekkel a koronákkal kísérletezni.  Akkoriban még igen nagy volt a törés veszélye. Így aztán ha őrlőfogra, ha metszőfogra kellett korona, mindkét esetben a jól bevált fémkerámia koronákat alkalmazták. Sok esetben vállas előkészítés nélkül. Az ilyen koronák széle idővel aztán elszürkült, illetve a színük sokszor élettelen, csempe hatású volt.

Egyszerűen cserélhetőek a régi fémkerámia koronák?

A válasz a páciens által hozott fogászati státusztól függ. Vannak egyszerűbb és bonyolultabb esetek. Általánosságban elmondható, hogy a régi fémkerámia koronák levétele után a fogcsonkok nagy része szépen átcsiszolható vállas előkészítéssel. Ilyenkor új fémkerámia vagy fémmentes kerámia korona készíthető.

Mikor készíthető fémmentes, váz nélküli teljes porcelán korona a régi fémkerámia korona levétele után?

A következő esetekben készíthető teljes porcelán borítókorona a régi korona levételét követően:

  • Amennyiben a fogak színe nem túl sötét – ettől még lehet gyökérkezelt.
  • A lecsiszolt koronai rész jó állapotú, esetleg kisebb szuvasodásokat kell csak eltávolítani.
  • A hagyományos módon lecsiszolt fogak mindegyike átcsiszolható vállas koronára – ez alapfeltétele a teljes porcelán koronának.

Mi a helyzet, ha a régi korona készítésekor túl mély a csiszolás?

Ilyen esetekben számos problémával találkozhatunk:

  • Előfordulhat, hogy a régi korona alatt a fog elhalt és gyökérkezelni kell
  • Túl sok hiányzik a koronai részből – ekkor fogszínű csappal kell a fogat megerősíteni
  • Ha túl mélyen lett a hagyományos korona felcsiszolva az íny alá. A vállas előkészítés ekkor is lehetséges, csak hosszabb gyógyulási időt kell kivárni. Ilyen esetben később is előfordulhat ínygyulladás a vállas előkészítés dacára, mert ínytapadás megsérült. Ezt az új előkészítés már nem tudja helyrehozni, de fokozott higiéniával az ínygyulladás karbantartható.

Milyen esetben kell mindenképpen fémvázas, vagy cirkon vázas koronát készíteni?

Az alábbi esetekben nem készíthető teljes porcelán borítókorona – egyéb megoldásra van szükség:

  • A korona levételt követően kiderül, hogy az ott levő fogak sötétszürkésen elszíneződtek. Ez leggyakrabban gyökérkezelt fogaknál alakulhat ki. Ebben az esetben előfordulhat, hogy csak fémvázas porcelán korona készíthető, bizonyos esetekben megoldás lehet a cirkónium kerámia is.
  • A csonkban fémcsap van amit nem lehet eltávolítani. Ebben az esetben legtöbb esetben fémvázas koronát készítünk, amennyiben a fémcsappal megerősített fog állapota kielégítő.
  • Túlzottan kicsi csonk marad, melyet csappal sem lehet biztosan megerősíteni. Ilyenkor nem szükséges a fog eltávolítása, de a mellette levő fogakkal egybevonva kell elkészíteni a koronát. Ez pedig csak vázas koronák esetén lehetséges, porcelán korona esetében nem.
Send this to a friend