1137 Budapest, Szent István körút 10. 3. em 8.

Fiatal korban elvesztett fogak pótlása

Tartalomjegyzék

Fiatal korban elvesztett fogak pótlása

Fiatal korban elvesztett fogak esetén a nyelv a foghiány helyére türemkedik, ezt láthatjuk páciensünk esetében is az “Előtte” képen. Ez nehéz szituációt eredményez, hiszen nemcsak a fogak pótlásáról kell gondoskodni, de a nyelv vissza szoktatása is nehézséget okozhat. Ilyen esetekben előfordulhat, hogy az ideiglenes fogpótlást tovább kell hordania a páciensnek, míg az új szituációt tökéletesen megszokja. A foghiány helyére a hiánnyal ellentétes alsó fog kiemelkedett, ezt fogászati szakmai nyelven elongációnak nevezzük. Az elongáció azért kedvezőtlen, mert a fogak lecsiszolásakor nagyobb eséllyel lehet szükség gyökérkezelésre a kiemelkedett pozíció miatt. Négy foghiány pótlása történt az oldalsó zónában. Az oldalsó hidak esetén a hagyományos fém kerámia ugyanúgy választható, mint a cirkon kerámia. Páciensünket azonban olyan megoldás érdekelte, amely maximálisan esztétikus, hosszútávon megbízható, így esett a választása a fémkerámia koronánál valamivel drágább, cirkon porcelán fogkoronára.

Mit jelent a vállas fogkorona előkészítés

A vállas fogkorona előkészítés egy olyan fogorvosi eljárás, melynek során a borító koronához a fog nyaki részén egy kis peremet alakít ki a fogorvos. Ez az elkészítési mód sokkal nehezebb fogorvos részére, mint a hagyományos csiszolás esetén, azonban sokkal megbízhatóbb a végeredmény: az így előkészített fogkorona illeszkedése tökéletesen precízen megvalósítható, az így elkészített korona nem irritálja fogínyt, így az hosszú távon is egészséges, rózsaszín és feszes maradhat. A Budapest Dental fogászaton minden borító fogkoronát vállas korona előkészítéssel készítünk, hiszen kifejezett célunk, hogy a fogpótlás során a lehető legtermészetesebb módon avatkozzunk be a fogszövetekbe és a szervezetbe.

Fogászati kezelési lépések:

Páciensünk első alkalommal csak a felső fogak hiányát szerette volna pótoltatni, mivel azonban a bal alsó kisőrlő fog jelentősen felemelkedett a régebben kihúzott fog helyére, ezért a felső foghiány pótlása alsó fogak rendezése nélkül nem volt megvalósítható. Mivel a kezelési terv készítése közben a fogorvos erre a szituációra már jó előre felhívta a páciens figyelmét, így a kezelési terv elfogadásakor már nem jelentett problémát az, hogy ezt a fogászati kezelést bizony nem lehet csak külön a felső vagy külön az alsó fogívre szétbontani. A kezeléseket egymással össze kellett hangolni ahhoz, hogy ne csak tökéletesen esztétikus, de a rágó funkciónak is teljesen megfelelő, harmonikusan illeszkedő fogpótlásokat lehessen létrehozni. Az oldalsó zónákban a négy oldalsó cirkon híd körülbelül egy hónap alatt készült el.

Send this to a friend