1137 Budapest, Szent István körút 10. 3. em 8.

Fix készülékek összehasonlítása

Tartalomjegyzék

Felnőtt fogszabályozás – fix fogszabályozó készülékek összehasonlítása

Ragasztott fogszabályozó készülék szerepel a kezelési terven? Döntenie kell, hogy melyikkel vágjon bele? Itt a segítség, hogy könnyebben tájékozódjon a fogszabályozásról!

Milyen szempontok szerint döntsünk egy adott készüléktípus mellett?

Mindannyian mások vagyunk. Vannak akiknek a költségek számítanak, van aki az esztétika szerint dönt, megint másokat pedig semmi más nem érdekel, mint az, hogy a végeredmény, a szabályos mosoly, minél előbb valósuljon meg.

Akiknek a legfontosabb az ár kérdése…

Ha a leginkább költségkímélő megoldást keressük, akkor mindenképp fém bracketttes beragasztott készüléket válasszunk.Ha az ár mellett a gyorsaság is nagyon számít, döntsünk a fém önligíozó fogszabályozó készülék mellett. A fém készülékek mellett sok egyéb előny is szól: könnyebben tisztíthatóak, kényelmesek, színes gumikkal viccesen alakíthatóak. Ezek a  brackettek nem törnek, ha mégis elveszne a kezelés közben néhány brackett – olcsóbban pótolhatóak. A fém brackettekben a fém ív könnyen, így gyorsabban csúszik, ez nagy fog elmozdításoknál előnyösen befolyásolja a kezelés idejét. Mini formában is alkalmazható a legtöbb kezelés esetén.

Fogszabályozó azoknak, akiknek a legfontosabb az esztétika kérdése…

Ha az esztétikus, igényes megjelenés számít leginkább, mindenképp porcelán, vagy más esztétikus fogszabályozót válasszunk. Az esztétikus bracketteket gyártják porcelánból, átlátszó műanyagból vagy kristályos alumínium-oxidból. Fogszínű vagy teljesen átlátszó típus is létezik. Elegáns, exkluzív viselet.

Hogyha az esztétika mellett számít a gyorsaság is, válasszuk az esztétikus önligírozó brackett típust. Az önligírozással időt takaríthatunk meg a kezelés folyamán, hiszen állandó, lágy erővel tartja az ívet a brackettekben. Fontos tudnivaló, hogy az önligírozó brackettekben lehetnek apró fém elemek, de ezek ennek ellenére kiváló esztétikai megjelenést biztosítanak. Szintén jó, ha gondolunk rá, hogy a fogszabályozó ívek minden esetben fémek! Léteznek esztétikus ívek is, melyek fogszínű anyaggal bevontak. Amennyiben esztétikus íveket szeretnénk alkalmazni, számítsunk rá, hogy az külön költséget jelenthet. Mind a hagyományos, mind az önligírozó esztétikus brackettes fogszabályozók a legdrágább kategóriát képviselik a fogszabályozó készülékek között.

Fogszabályozó azoknak, akiknek a legfontosabb az gyorsaság kérdése…

Önt a gyorsaság érdekli legfőképp?  Jó hírünk van – a legtöbb beragasztott készüléket viselő felnőttnek és fiatalnak ez a legfontosabb: az IDŐ. Sokakat a legkevésbé sem zavarja, ha a fogszabályozó fém, hiszen úgy vannak vele, valamennyire a porcelán fogszabályozó is látszik, a lényeg az, hogy minél előbb meglegyen az a várva várt szép mosoly – persze fogszabályozó nélkül.

A gyorsaság persze kényes kategória, hiszen a fogaknak van biológiája (csont leépülés és csont felépülés folyamata) és vannak fizikai törvények is. Akármilyen csoda brackettet is szeretnénk, sem a biológia, sem a fizika törvényeit nem írhatja felül sem az orvos, sem a páciens. A fogak mellékhatások nélkül csak nagyon lassan mozdíthatóak. Hiszen szeretnénk, ha a gyökér közben nem szívódna fel, és annak is örülünk, ha a fogágy rendben, megfelelően épül át az új helyre. Ez pedig idő!

Mégis akkor mivel tudunk spórolni? Hát azzal, hogy nem akadályozzuk azt ami biológiailag lehetséges. És itt jön be a fém brackettek és az önligírozás előnye: a fémen a fém fogszabályozó ív könnyebben csúszik, így a fogelmozdítás közben nem lép fel olyan extra surlódási erő, amely a porcelán bracketteknél előfordulhat. Tehát a fém készülékekkel a kezelés valamennyivel gyorsabban elvégezhető. Az önligírzás pedig abban segít, hogy a kezelés mindig aktív. Nincsenek üresjáratok két aktiválási pont között. Nem merül ki a ligírozó gumi, a fogra folyamatosan lágy erő hat. Azaz, minden pillanat használva van, tehát nem veszítünk időt. Ha tehát a gyorsaság számít, bátran válasszunk fém brackettes készüléket, ha pedig nem gond a nagyobb költség, válasszuk az önligírozó bracketteket.

Send this to a friend