1137 Budapest, Szent István körút 10. 3. em 8.

Fogágybetegség kezelése

Tartalomjegyzék

A fogágybetegségek kezelése a Budapest Dental Esztétikai Fogászaton többféle módszert és ezek kombinációit jelenti. A fogínygyulladás, vagy a komoly fogágypusztulás, fogínysorvadás az esetek többségében sikeresen kezelhető. A legtöbb esetben nem egy kezelésről van szó, hanem kezelés sorozatról, ahol több módszert kombinálunk. A kezeléssorozat megkezdése előtt tisztázni kell: milyen eredmény várható a fogínysorvadás stádiumának, illetve a páciens életmódjának függvényében. Az alábbi oldalon pontos képet adunk a fogágybetegségek stádiumairól és a fogínykezelések lehetőségeiről.

Fogágybetegség kezelése: STÁDIUM No. 1 – Kiváló lehetőségek

A fogak körül az íny tökéletesen tapad, a fogak tökéletesen stabilak. Az általános fizikai állapot kitűnő. Egyszerűbb, akár ínyvérzéssel járó gyulladás ebben az esetben is előfordulhat, például kihagyott fogmosás esetén vagy fogközbe irritáló ételmaradék (pl. vékony dióhéj) beakadása esetén. Félévenként professzionális fogtisztításra érdemes bejelentkezni, azaz ultrahangos fogkőeltávolításra, Air-Brush sópolírozásra. Aki a megelőzésre szeretne hangsúlyt fektetni és egy életen át szeretné megőrizni a fogait, javasoljuk a Guided Biofilm Terápiát évente egy alkalommal! Rendelőnkben a fogtisztítást képzett és tapasztalt klinikai dentalhigiénikus munkatársunk végzi.

Fogágybetegség kezelése: STÁDIUM No. 2 – Jó lehetőségek

Ebben az esetben a fogak körül az íny már kicsit visszahúzódott, de fog mozgathatóság nincs. Nagyobb mennyiségű fogkő felrakódás látható. A fogínygyulladás professzionális fogtisztítással, egy vagy két ülés során kezelhető. Félévenkénti gondozás szükséges. Érdemes dentalhigiénikus illetve fogorvos tanácsát kikérni a fogmosási szokások még tudatosabbá, korrektebbé tétele érdekében. A Guided Biofilm terápia kifejezetten javasolt!

Fogágybetegség kezelése: STÁDIUM No. 3 – Reményteli lehetőségek

Az optimálisnál már nagyobb mértékben visszahúzódott az íny több fognál. Bizonyos stratégiailag fontos fogak (például első nagyőrlő fog, azaz 6-os fog) körül jelentősebb csontpusztulás lehet. E fogak mérsékelten mozgathatóak lehetnek. Az esélyek jobbak a nem dohányzó, a helyzet komolyságát belátó és a fogak megmentése érdekében valóban lépni akaró páciensek esetén. A kezelés a fogkövek alapos eltávolításával kezdődik (egy vagy két ülésben). A régóta fennálló, visszatérő ínygyulladás esetén antimikrobális fotodinamikus terápiával a fertőzés jó eséllyel megszüntethető. A mélyebb fogínytasakoknál, egy-egy fognál mély-tisztítás, Vektorterápia és lézeres fogínykezelés szükséges lehet, de nem a teljes szájra vonatkozóan. A kezelések befejezése után, a fenntartás érdekében féléves kontroll és évenként Guided Biofilm Terápia javasolt.

Fogágybetegség kezelése: STÁDIUM No. 4 – Kérdéses esetek

Közepes vagy ennél súlyosabb fogíny-visszahúzódás mellett már jelentősebb a fogak mozgathatósága, mely gyakran generalizáltan, azaz az összes fog esetén jelentkezik. llyenkor a kezelés ugyanúgy az ultrahangos fogkő eltávolítással kezdődik, azonban a mélyebb tasakok kitisztításához ez már nem elegendő. További kezeléseknek (Vektor terápia, mély-tisztítás és lézeres kezelés) azonban csak akkor van értelme, ha a páciens valóban megérti az ügy komolyságát, és rendszeresen együttműködik. Sok esetben parodontológus szakember bevonására is szükség van. A beteg fogaknál a tasakok kezelésére speciális parodontológiai mély-tisztításra van szükség. Ez a kezelés fájdalommentesen, érzéstelenítésben végezhető el. A kezelés során Vektor terápia, mély-tisztítás (kürett) és lézeres beavatkozás kombinálódik a fogágypusztulás súlyosságától függően. Ha a kezeléssorozat véget ér, az eredmények biztatóak és a páciens is szeretné megőrizni az elért eredményt, a Guided Biofilm terápia és a szoros fogorvosi kontroll javasolt!

Fogágybetegség kezelése: STÁDIUM No. 5 – Rossz, illetve reménytelen prognózis

Jelentős fogmozgathatóság, komoly dohányzás, rossz általános egészségi állapot esetén meglehetősen rosszak a kilátások. Ebben az esetben a kezelési terv a menthetetlen fogak eltávolítását tartalmazza, a megmenthető fogak esetén pedig a professzionális tisztítástól kezdve az összes parodontológiai terápiát be kell vetni. Amennyiben a szükséges fogak eltávolítása után a maradó fogakat sikerül stabilizálni, második ütemben elkészülhet a végleges fogpótlások kezelési terve.

Send this to a friend