1137 Budapest, Szent István körút 10. 3. em 8.

Fogak fehérítése házilag

Tartalomjegyzék

A fogorvosi egyetemen nem tanítanak a fogfehérítés házi praktikáiról. A hivatalos rendelői és otthoni fogfehérítésnek nem ismerünk népi alternatíváit. A fogfehérítő gél a fogszövetben fejti ki kémiai hatását, erősebb módon, mint a természetben normálisan megtalálható anyagok. Fogorvos által alkalmazott fogfehérítő hatás elérésére tehát a népi gyógymódok valószínűleg nem alkalmasak, azonban az elszíneződött fogakat világosíthatják, így kellemesebb esztétikai megjelenéshez vezethetnek.

Fogmosás sós fogkrémmel

Egyszerű praktika, sima sót szórunk a fogpasztával megkent fogkrémre és ezzel mosunk fogat. A só fehérít, pár hét alatt észre fogjuk venni a különbséget. A fogorvos azonban óvatosságra int: A só erős dörzsölő hatása ugyanúgy érvényesül, mint a fehérítő hatás. A sós fogmosás következtében a fogzománc erősebben kophat. Ha ezt a megoldást kipróbálnánk, legalább valamilyen természetes (tengeri vagy himalájai), de finomított sóval tegyük.

Fogmosás szódabikarbónás fogkrémmel

Jól bevált módszer, sokan alkalmazzák. Kellemesen, természetesen fehérít, dörzsölő hatása nem jelentős. Az íze hagy kívánni valót, de mint tudjuk, a szépségért néha szenvedni kell.

Ayurveda – ősi gyógyászat

A több mint 5000 éves tanításokon alapuló ayurveda tudománya szeretettel ajánlja a reggeli olajos szájöblögetést. Az öblögetés hatására az éjszaka a nyálba, szájnyálkahártyára, fogakra lerakódott méreganyagok, az olajba feloldódnak, így nem mérgezik tovább a szervezetet. Az ayurvedikus fogkrémek emellett enyhén sósak is, e két tényezőnek köszönhetően hosszú távon ezzel a megoldással fehérebb fogakhoz juthatunk.

Az olajos öblögetéshez hidegen préselt szezám, vagy olíva olaj javasolt. Egy kortyot kell rögtön ébredés után a szájba tenni, nem lenyelni, hanem forgatni, szívogatni, öblögetni. Ha az olaj állaga vizes érzetűvé válik, ki kell köpni és ezután a szokásos módon fogat mosni.

Ha a fogak mellett a nyelv tisztítása is fontos számunkra, fogmosás előtt érdemes egy fa lapoccal (gyógyszertárban kapható) a nyelv felszínéről az olajos fehéres lepedéket levakargatni, a nyelvet i tisztára pucolni.

Az ayurveda szerint, aki nem tisztítja megfelelően fogait, ínyét és nyelvét, annak a mája előbb, utóbb beteg lesz. A fogfehérítés mellett tehát általános egészségünkért is sokat tehetünk ezzel az egyszerű módszerrel. Garantált, hogy aki egyszer kipróbálja, hamar megérzi jótékony hatását, és szívesen építi be az olajos öblögetést reggeli tisztálkodási szokásai közé.

Send this to a friend