Menü

+36 1 315 4545 | 1137 Budapest, Szent István körút 10. 3.em 8. | My Budapest Dental
| Dr. Pattogató Rita

Fogápolás

Fogápolás

A Budapest Dental Fogászaton dolgozó lelkiismeretes fogorvos csapat a fájdalommentes fogászati kezelések mellett elkötelezett híve a fogászati betegségek megelőzésének is. A megelőzés legfontosabb pillére a helyes és rendszeres fogápolás és a rendszeres állapotfelmérés.

A fogkefe, mindannyiunk kedvence

Elsőként magát a fogkefét kell említeni és a helyes fogmosási technikát. A fogkefe is lehet veszélyes eszköz e kezünkben! Soha ne sikáljuk vízszintes mozgásokkal és nagy erőt kifejtve a fogainkat, mivel ilyenkor nemcsak a lepedéket préseljük be a fogrésekbe, de ugyanakkor az ínyünket is ledörzsöljük a fognyakakról. Ez utóbbi erős érzékenységet fog eredményezni fogainkon, és kevésbé tud védekezni a fog a baktériumok által teremtett savas hatásokkal szemben is.

A Budapest Dental fogorvosai az alábbi fogmosási technikát ajánlják

A helyes technika: íny felől a fog éle fele, sepregető mozdulatokkal, közepes erőkifejtést kell alkalmazni, ezáltal megtisztítjuk az ínyt és a fogréseket is. Közepes kemény sörtéjű fogkefét válasszunk, ez tudja hatékonyan, de ugyanakkor kíméletesen letisztítani a fogainkat.

A fogselyem, az ízesített segítő

A második legismertebb és széles körben alkalmazott eszköz a fogselyem. A selyemnek két típusát különböztetjük meg: a viaszozott és ízesített valamint a viaszmentes kiszerelést. Alkalmazásának célja: a nehezen tisztítható fogrések hatékony lepedékmentesítése. Nagyon szoros fogrések esetén, ahol egyéb kiegészítő fogtisztító eszközök nem alkalmazhatók, a fogselyem jól ellátja feladatát. Egy dologra kell odafigyelni, hogy a fogrésbe való bepréseléskor, szorosan a fog felszíne mentén vigyük át a kontaktponton, különben, ha nem figyelünk, elvághatjuk az íny papillát, amely a fogrést kitölti.

A szájzuhany, a kényelmes fogorvos kedvence, de csak egészséges íny esetén

A szájzuhany nagy nyomással vizet présel egy tartályból a fogrésekbe, ezáltal kimosva onnan, a lerakódott lepedéket. Különböző erőfokozatai vannak, kezdetben a legenyhébb fokozattal kell kezdeni a használatát, és ahogy az íny lassan hozzászokik, emelni fokozatosan az erősséget. Ha nem szoktatjuk hozzá ínyünket, sérülést, gyulladást okozhatunk rajta. Gyulladt íny vagy meggyengült fogágy mellett, az erős vízsugár a lepedéket bepréselheti az íny alá, ezért nem jobb, hanem rosszabb hatást érhetünk el általa. Mielőtt szájzuhanyt vásárol, kérdezze meg az Ő véleményét is.

Az interdentalis fogkefe, precíz megelőzés, hetente kétszer:

Jó hatékonysággal és könnyen alkalmazható az úgynevezett interdentalis fogkefe, ami tulajdonképpen egy sörtével rendelkező kis fogkefének felel meg. Ő is a fogrések tisztítása céljából lett kitalálva. Egy kis sörte, ami apró keresztsörtéket tartalmaz, a fogrések tisztítását tökéletesen megoldja. Heti 2-3 alkalommal kell alkalmazni. Gyakran jelentkezik ínyvérzés, ettől nem kell megijedni, a lepedék okozta gyulladásnak köszönhető. Az interdentalis fogkefe hidak tisztán tartására is optimális, de legalkalmasabb e célra a superfloss. Ez hasonló a fogselyemhez, azzal a különbséggel, hogy merevített végekkel rendelkezik, közepe meg szivacsos állagú, ami elősegíti, hogy megtapadjon rajta a lepedék és teljesen eltávolítható legyen. Bevezethető a foghiány(ok) helyén elhelyezkedő hídtest alá és keresztben végighúzva alatta, a lepedék eltávolítható. Ugyanakkor a természetes fogrések tisztítására is alkalmas, előnye a fogselyemmel szemben, hogy nem áll fenn a veszélye annak, hogy elvágjuk az íny papillát, mivel a superfloss-t nem kell a kontaktponton (felszínen) átvezetni. Elektromos fogkefe Meg kell még említenünk az elektromos fogkefét is. Előnye a hagyományos fogkefével szemben, hogy hatékonyabb és rövidebb ideig tart a fogak tisztítása. Hagyományos fogkefével 5-7 percig kéne mosni a fogakat, hogy a lepedék teljes mértékben eltávolítható legyen, míg elektromos fogkefével 2 perc is elegendő ugyanolyan eredményesség eléréséhez. Forgó mozdulatainak köszönhetően ínyünket is kíméli, még ha vízszintesen is mozgatjuk a fogkefét, akkor sem tudunk sérülést okozni rajta. Fejét ugyanúgy 3-4 havonta le kell cserélni, mint a hagyományos fogkefénket. Összegezve:

 • az elektromos fogkefe alkalmazása egyszerűbb és kényelmesebb, mint a hagyományos fogkeféé,
 • a superfloss főleg a híd testek tisztántartására alkalmas, de a nem túl szűk fogréseken is átvezethető, ezáltal azok tisztántarthatóak,
 • a fogselyem nagyon szűk fogrések esetén használható hatékonyan, míg az interdentalis fogkefe bármilyen fogrés, sőt híd alatt is alkalmazható.
 • a szájzuhany az említett funkciókat képes helyettesíteni: az íny alól, az ínyről és a fogrésekből is kimos minden lepedéket. Fertőtlenítő szájvízzel
 • együtt is alkalmazható.

“Az első fogorvosi rendelő
ahová félelem nélkül megyek!”

Union Dental
Szakértelem, tradíció, tapasztalat.
Budapest Dental több mint 15 éve.
Rendelőnk
1137 Budapest,
Szent István körút 10. 3.em 8.
Útvonaltervezés
Elérhetőségeink
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
+36 1 315 4545
Nyitvatartás
 • Hétfő – Péntek
  08:00 – 20:00 
 • Szombat
  zárva
 • Vasárnap
  zárva
Információk
Kövessen minket

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

© Budapest Dental Kft. Minden jog fenntartva.
Site by Meraki.
© Budapest Dental Kft. Minden jog fenntartva.
Site by Meraki.

BUDAPEST DENTAL
Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.