Fogászati implantátum: fogpótlás modern megoldással

Az elvesztett fogak pótlása korszerű és egyszerű úton megoldható fogászati implantátum beültetésével. Ebben a bejegyzésben összefoglaljuk, hogy milyen implantátum típusok léteznek, melyiket milyen esetben érdemes választani és arra is kitérünk, hogy mi a fogászati implantátum beültetésének folyamata.

Mi az a fogászati implantátum?

A fog implantátum egy segédeszköz, melynek feladata, hogy helyettesítse az elvesztett fogakat, ezáltal a rágási képesség és a hangképzés javuljon, esztétikai tekintetben pedig a fogsor hibátlanná váljon. Az implantátumok biológiailag kompatibilis, mesterséges anyagból készülnek. Az elveszett fog területén, a csontba helyezik el őket, mesterséges pót gyökeret biztosítva az új fogkoronának.

A fog implantátum három fő részből áll: titán csavar, felépítmény és korona. A titán csavar maga az implantátum, ami a csontba kerül. Műgyökérnek is nevezik, mivel ez tölti be a foggyökér funkcióját. Többféle méret is létezik belőlük, egyén függő, hogy éppen mekkorára van szükség. A csavar és a korona között van a felépítmény, ami a műgyökérhez csavarral, a koronához pedig csavarral vagy ragasztással kapcsolódik. A felépítményből létezik olyan, ami előre gyártott, de igény esetén készítenek egyedi darabokat is. A felépítményre kerül a korona, amit a fogtechnikus készít el egyedileg, minden páciens számára.

Az implantátum előnyei

A fogászati implantátum beültetésének számos előnye van más fogpótlási megoldásokhoz képest. Nézzük ezek közül a legfontosabbakat!

  • Kíméletes: műfogsor vagy fogászati híd esetén a saját fogakat, le kell csiszolni, csak így lehet felhelyezni a hidat, vagy a műfogsort helyben tartó koronákat. Implantált műgyökér esetén erre nincs szükség.
  • Stabil: az implantátum, vagyis a csavar, a foggyökeret helyettesíti, így a fogászati implantátum roppant stabil, olyannyira, mintha egy saját fog lenne. Ez a megoldás a legtermészetesebb módja a saját elveszett fog pótlásának.
  • Variálható: az implantátum előnye, hogy teljes mértékig az igényekre szabható, fel lehet helyezni cirkónium koronát, de akár össze is lehet őket kötni egy porcelán foghíddal. Számtalan variáció lehetséges.
  • Tartós: A fogászati implantátum olyan terhelést ad a csontra, mint a saját foggyökér. Így a csont nem kezd el sorvadni a kihúzott fog helyén. Ezzel szemben a nem implantátumos fogpótlások esetén a fogmedercsont a kihúzott fog helyén mindig sorvad, vékonyodik.

Milyen esetekben célszerű választani?

  • A fog implantátum többféle helyzetben is remek megoldás lehet. Például, ha a sorvégi fog hiányzik, akkor nincs lehetőség hidat építeni, hiszen csak egy pillérfog lenne, így célszerű inkább egy vagy több implantátumot beültetni a hiányzó fogak helyére.
  • Sorközi foghiány esetén, minden olyan esetben, ha a foghiány melletti fogak épek, és nem szeretnénk azokat lecsiszoltatni.
  • Minden olyan esetben, ha szeretnénk megelőzni a fogmeder csont pusztulását, sorvadását a kihúzott fog helyén.

Érdemes az implantátum mellett dönteni akkor is, ha a páciens szeretné a műfogsorát stabilan rögzíteni, vagy ilyen módon kiváltani a kivehető fogsort. Itt is többféle variáció van: amikor a fogsor kivehető marad, de az implantátumokon stabilan rögzíthető, vagy a teljesen fixen felcsavarozott fogsor, melyet csak a fogorvos tud eltávolítani az évenként kötelező tisztítás alkalmával.

Implantátum típusok

Ma már számos gyártó kínál implantátumot. Sajnos megjelentek a kevésbé jó minőségű termékek is, így érdemes biztosra menni, és megbízható forrásból beszerezni az anyagokat. A csavarok alapanyaga jellemzően 100% tisztaságú titánium, esetleg cirkónium. Ezek biokompatibilis anyagok, így a csontszövet sajátjának fogadja el, a csontsejtek hozzánőnek a műgyökér anyagához. A legrégebbi, így legnagyobb technológiai háttértudással bíró implantátum gyártó cég a Nobel Biocare, melynek Replace CC nevű titán implantátumát a Budapest Dental fogászat is alkalmazza. A beültetések sikeraránya 98% feletti!

A Nobel Biocare dél koreai koppintása a Neo Biotec, mely egy igen jól sikerült, megbízható műgyökér család, szívesen választják az ár érzékenyebb páciensek is, kiváló eredményei miatt.

Az implantátumokon belül aztán méret, és típus szerint számtalan variáció fellelhető. Felépítménnyel egyben, vagy külön, speciális zárszerkezetekkel stb. Az adott esetre optimalizált típus kiválasztásának feladata azonban nem a páciens, hanem a szájsebész és a protetikus feladata.

A fogászati implantátum beültetésének menete

Az implantátum elhelyezése, vagyis az implantálás egy folyamat, ami egymásra épülő egységekből áll. Vegyük sorra a lépéseket!

Állapotfelmérés

Az implantátum beültetésének első lépése az állapotfelmérés. A speciálisan ehhez a területhez értő fogorvos felméri, hogy lehetséges-e a beültetés, vannak-e kizáró és nehezítő tényezők. Felvázolja a páciens számára, hogy milyen beavatkozások szükségesek az előkészítés fázisában.

Kezelési terv

A teljes kezelési terv összeállításához röntgen és 3D CBCT segítségével felmérik a csont minőségét, így választ kaphatunk arra is, hogy szükséges-e csontpótlást végezni. Az elvégzett vizsgálatok alapján elkészül a kezelési terv, ami tartalmazza, hogy milyen beavatkozások követik egymást, mikor és mindez milyen költségvonzattal jár.

Implantátum beültetése

A kezelés helyi érzéstelenítésben történik. Időtartama fél – 2 óra, esettől függően. A szájsebész kialakítja az implantátum helyét, majd behelyezi a műgyökeret. Gyógyulás idejére a fogínyt összeöltik az implantátum felett.

Ínyformázás

3-6 hónap elteltével az implantátumot felszabadítják és ínyformázó csavarra cserélik. A megfelelően formált íny kialakulásának ideje 2-3 hét.

Felépítmény behelyezés

Ha már megfelelő az ínyforma, akkor a formázó csavar helyett becsavarozásra kerül a felépítmény, mely a műgyökeret összeköti a leendő koronával.

Lenyomatvétel

Ezt követően a fogívekről lenyomat készül, ez alapján tervezik meg a végleges fogpótlást, amely az esettől függően lehet korona, híd vagy műfogsor.

Pótlás

A végleges koronák elsősorban csavarozással, esetleg ragasztással kerülnek a végleges helyükre.

Korrekció

A folyamat utolsó lépéseként elvégezzük a szükséges finomhangolásokat, korrekciókat.

Utánkövetés

Az évenkénti kontroll, illetve a csavarozott implantátum esetén a tisztítás létfontosságú!

A fog implantátum ápolása

A fog implantátum beültetését követően különösen nagy gondot kell fordítani a fogápolásra és a rendszeres kontrollra. Komplikációk meglehetősen ritkán jelentkeznek. Probléma lehet például az implantátum környékén fellépő gyulladás, aminek hátterében állhat bakteriális fertőzés, túlzott terhelés, nem megfelelő fogápolás. Negyed-fél évente érdemes felkeresni a fogorvost, aki ellenőrzi az implantátumok állapotát, gyulladás esetén pedig megkezdi a mielőbbi kezelést.

A fogászati implantátumok legkörültekintőbb ápolása az irányított biofim terápiával érhető el. A módszer hatékonyan távolítja el az érzékeny periimplantátis ínyszövet környezetében felrakódott fogkövet, lepedéket. Rendszeres alkalmazásával a fogimplantátumok elvesztéséért felelős periimplantitis megelőzhető!

A fog implantátum beültetése fejlett technológia, a modern fogászat kiváló lehetősége a leginkább természetes módon történő fogpótlásra. Fogbeültetés tervezése esetén a legfontosabb, hogy megfelelő információ álljon a páciens rendelkezésére, hogy a számára leginkább megfelelő megoldás mellett dönthessen. A folyamat néhány páciens számára hosszadalmasnak tűnhet egy hídpótlás elkészítéséhez mérten (max. 2 hét), de a ráfordított idő és energia végül megtérül, akár élethosszig tartó, biztonsággal használható, esztétikailag kiválóan működő fogpótláshoz, illetve ami a legfontosabb, újra a saját fog élményéhez juthatunk!

OPTIMUM szájhigiéniai csomag - dentalhigiénikus végzi

22 900 Ft29 900 Ft

ALAP szájhigiéniai kezelés - dentalhigiénikus végzi

19 900 Ft25 900 Ft

Prémium Beyond Bleaching: Peroxidos fogfehérítés A HÓNAP VÉGÉIG 30% KEDVEZMÉNNYEL!

85 000 Ft120 000 Ft

Peroxidmentes fogfehérítés a legérzékenyebb pácienseknek is! A HÓNAP 40% kedvezménnyel!

29 500 Ft49 900 Ft

Komplex szájhigiéniai csomag fogkőleszedéssel, fogfehérítéssel! A HÓNAP VÉGÉIG 30% KEDVEZMÉNNYEL!

55 500 Ft79 800 Ft

AlphaBio®  fogászati implantátum

133 000 Ft145 000 Ft

Neo Biotech® titanium fogászati implantátum

155 000 Ft169 000 Ft

Nobel Biocare Replace CC® titanium fogászati implantátum

185 000 Ft198 000 Ft

Szeretne többet tudni fogai egészségéről?

Iratkozzon fel a Budapest Dental hírlevelére, hogy elsőkézből értesülhessen fogászati magazinunk új cikkeiről!

Témáink

Éppen olvassák...

Fogíny visszahúzódás

Mit tehetünk ha rés van a fogaink között és ez nem tetszik

Egyéni harapás beállítás

“Az első fogorvosi rendelő ahová félelem nélkül megyek!”