1137 Budapest, Szent István körút 10. 3. em 8.

Fogbetét, inlay, onlay és fogtömés különbségei

Fogbetétek típusai

Tartalomjegyzék

A fogszuvasodás alattomosan támad, olykor még olyanokat is, akik egyébként nagy gondot fordítanak a szájhigiéniára. Márpedig, ha egy fog szuvas, lyukas, akkor azt valamilyen formában gyógyítani, helyreállítani kell. A leggyakrabban a klasszikus fogtömésre gondolnak az emberek, kevesen tudják, hogy a fúrás-tömés változaton túl létezik, sőt szükséges más megoldás is, ha hosszú távon szeretnénk a fogat megőrizni.

Bejegyzésünkben a fogbetétek típusairól írunk, nézzük, mit kell tudni a fogbetétek típusai -ról!

Mi az az inlay/onlay “fogtömés”?

Az inlay vagy onlay alapjaiban különbözik a hagyományos töméstől. Ebben az esetben a fogorvos és a fogtechnikus közös munkája eredményeképpen készül el az új “tömés”. Nézzük hogyan!

A fogorvos első lépésként kitisztítja a szuvas fogat. A szuvasság miatt elvesztett foganyag mértéke döntő: elegendő-e egy átlagos fogtömés, vagy a fog hiányzó részét beragasztott betéttel kell pótolni (inlay), esetleg csücsökvédelemre is szükség van (onlay).

Komoly kutatások támasztják alá, hogy amennyiben a szuvas üreg mélysége meghaladja a 3 mm-t, a fog statikai ereje olyan komoly mértékben gyengül, hogy amennyiben egyszerű fogtöméssel látjuk el, úgy a tömésen kívül megmaradt csücskök idővel letörnek.

Leggyakoribb a felső fogak orca felöli (buccalis) és alsó fogak nyelv felőli (lingualis) csücskének elvesztése.

A természetes, ép fogban a csücskök között a barázdák területén, a fog központjában egy stabil szöveti háló helyezkedik el, mely felelős azért, hogy bátran rághassunk, és a csücskök, az olykor hatalmas rágóerő hatására sem fognak letörni. Persze ha valaki teljes erővel ráharap egy meggymagra, akkor az ép fogból is letörhet, de ez nem jellemző, a természetes háló a fogban igen ellenálló.

Igen, mindaddig, míg a szuvasodás meg nem bontja ezt a hálót, majd a fogorvos a szuvasodás eltávolítása érdekében ki nem fúrja a fogat. Ha pedig a természetes háló elveszik, muszáj olyan megoldást találni, amely a lehető legjobban ellenáll a további rágóerőnek, és megvédi a csücsköket a töréstől. Nagy szuvasodás, tehát sok foganyag vesztés mellett erre csak a betét képes, a tömés nem. Vagy ideig-óráig igen, de előbb utóbb csücsökvesztés következhet be.

Mi a különbség az inlay és az onlay között?

Avagy mitől függnek a fogbetétek típusai? A fogorvos a szuvas szövet eltávolítása után döntést kell hozzon: tömés vagy betét. Ez sokszor már a fogfúrás előtt látszódik, de vannak kérdéses esetek, melyek csak a székben a teljes feltárás után dönthetőek el.
A betét kifúrása speciális technikával történik, minden arra épül, hogy a betét majd minél pontosabban illeszkedjen a fogba, és megvédje a maradék szöveteket.
A kifúrt üregről lenyomat készül, majd a fogtechnikus készíti el a betétet a laborban, a minta alapján.  Az inlay/onlay tömés esetén fontosabb, hogy a betét tökéletesen illeszkedjen, a baktériumoknak ne legyen esélye újabb szuvasodást indítani.

Az inlay és az onlay tömés igen hasonló, de nem teljesen ugyanaz. Az inlay tömés a fog belső részeit egészíti ki, az onlay pedig a csücskökre is ráterjed. Gyökérkezelt fogak esetén például minden esetben onlay készül, hiszen ezeknél a fogaknál a csücsökvédelem még fontosabb, mint élő fogak esetén.

Létezik még egy harmadik típus is, az overlay tömés. Ez a tömés típus akkor alkalmazandó, ha a fog teljes felszínét körbe kell venni azért, hogy ellenállóbb legyen.

Kinek ajánlott az inlay/onlay fogtömés alkalmazása?

Az inlay/onlay fogtömés a fogszuvasodás kezelésének egy bevált módja, ami több szempontból is felülmúlja a hagyományos töméseket. A ma használt klasszikus tömések jellemzője, hogy a fény hatására szilárdulnak meg. Ha azonban túl nagy lyukat kell kezelni, akkor előfordulhat, hogy a nagy mennyiségű tömőanyag nem rögzíthető teljes biztonsággal. A tömőanyag a szilárdulás közben néhány százalékot zsugorodik és így a megmaradt fogrész és a tömés között egy kis hézag keletkezhet, ahol újabb szuvasodás alakulhat ki. Kis szuvasodás esetén ez a zsugorodás jól kezelhető, de egy méreten felül már problémás!

Fogbetétek típusai 4 pontban

Az inlay/onlay töméseknek több típusa is létezik, attól függően, hogy milyen anyagból készül el a betét, ami lezárja a szuvasodás területét. Vegyük sorra a legnépszerűbb típusokat!

  • Kerámia inlay/onlay: a természetes fogmegjelenéshez legközelebb álló anyag, ami e tulajdonsága miatt vált az egyik legnépszerűbb inlay/onlay megoldássá
  • Arany inlay/onlay: az arany legfontosabb tulajdonsága orvosi szempontból, hogy antiallergén. Mivel nem vált ki semmiféle negatív reakciót, ezért kifejezetten ajánlott olyan esetekben, ahol a páciensnél fennáll az allergiás reakció esélye.
  • Gradia inlay/onlay: a fogak keménységénél valamivel puhább, ezért nem terheli a szomszédos fogakat. A gradia inlay/onlay tömés speciális kompozit anyagból készül. Nemcsak állagban, de színben is hasonlít az eredeti fogakra.
  • Préskerámia inlay/onlay: a préskerámia a modern orvostudomány kedvelt kelléke, aminek használatával igazán remek megjelenésű és minőségű fogbetét, korona és héj készülhet.

Előnyök és hátrányok

A fémmentes betét legnagyobb előnye, hogy tökéletesen illeszkedik a szuvasodás következtében létrejött üregbe. Sem nem nagyobb, sem pedig kisebb, ami azt jelenti, hogy teljesen lezárja a területet. Szükség esetén pedig megvédi a csücsköket a letöréstől, így a fognak sokkal hosszabb élettartamot biztosít.

Ezek a tömések a modern anyagoknak köszönhetően szilárdságukban és színükben is hasonlítanak a fogakhoz, ezért igen természetesen illeszkednek a szájba, semmiféle esztétikai zavart nem okoznak. Antiallergének és kényelmes a viselésük, mivel az egyedi igényekhez, formákhoz idomulnak.

Az inlay/onlay töméseket nem az orvos készíti el, hanem a fogtechnikus, ezért pár napot várni kell rá, ez azonban nem számottevő, jellemzően 4-5 nap alatt elkészülnek a minták alapján a betétek.

A betét megannyi előnye mellett szót kell ejteni a hagyományos töméshez képest leírható hátrányokról is. Egészen pontosan, azzal érdemes kalkulálni, hogy a fogtechnikusi munkának és a felhasznált anyagoknak köszönhetően az inlay/onlay fogtömés magasabb árfekvésű, mint a hagyományos tömés. Ez egy negatívum, vannak olyan helyzetek azonban, amikor ez a szerencsésebb választás, sőt olyan is előfordulhat, hogy az inlay/onlay tömés az egyetlen megoldás.

Kisebb és közepes szuvasodások esetén természetesen továbbra is a fogtömés az egyik leggyakoribb fogászati kezelés, melynek célja, hogy a fog még hosszú ideig betöltse funkcióját. Kattints, és ismerd meg, hogy történik mindez a Budapest Dental fogászati klinikán!

Send this to a friend