Budapest Dentál 13. kerület

Fogbeültetés

A fogbeültetés fájdalommentes rutinműtét.
Elveszett fogát természetes módon pótolja.

Páciensek szinte egybehangzó véleménye alapján hitelesen állítjuk, hogy a helyi érzéstelenítés miatt a fogbeültetés ma már egyáltalán nem fájdalmas. Ha nagy eséllyel Önnek is fogbeültetésre lehet szüksége, vagy csak szeretné felmérni fogazata állapotát, kérjen időpontot mielőbb specialistáinkhoz!
AlphaBio® fogászati implantátum

133 000 Ft

Neo Biotech® titanium fogászati implantátum

155 000 Ft

Nobel Biocare Replace CC® titanium fogászati implantátum

185 000 Ft

AlphaBio®  fogászati implantátum
133 000 Ft

145 000 Ft

Days
:
Hours
:
Minutes
:
Seconds
Neo Biotech® titanium fogászati implantátum
155 000 Ft

169 000 Ft

Days
:
Hours
:
Minutes
:
Seconds
Nobel Biocare Replace CC® titanium fogászati implantátum
185 000 Ft

198 000 Ft

Days
:
Hours
:
Minutes
:
Seconds

Fogbeültetés kapcsán feltett leggyakoribb
kérdések

Segítünk eligazodni Önnek is! Összegyűjtöttük azokat a kérdéseket, melyeket Pácienseink a leggyakrabban kérdeznek a fogbeültetés műtét előtt! Hasznos tippeket és fontos válaszokat talál! A válaszokat kezelőorvos írja, nem marketingszöveg!

A fogbeültetés nem fájdalmas, helyi érzéstelenítésben történik. Érzéstelenítőnek Ultracain DS Forte érzéstelenítőt alkalmazunk, amely négyszer erősebben hat, mint a fogászati kezeléseknél hagyományosan használt Lidocain. Maga az érzéstelenítés sem fájdalmas, esetleg kellemetlen feszítő érzés pár másodpercig. A fogbeültetés műtét után lehetséges fájdalom, mely normális következmény, alap fájdalomcsillapító gyógyszerekkel, jegeléssel könnyen és jól kontrollálható.

Létezik azonnali vagy később végezhető fogbeültetés. Az azonnali fogbeültetés indikációja elég szűk, ezért ritkábban végezhető. Gyakoribb, hogy fogeltávolítás után 2-3 hónappal kerül sor a fogbeültetésre. A legideálisabb időpont a fogbeültetésre, a foghúzás után 6 hónappal van. A foghúzás után, a fogbeültetés előtt elsősorban a csont gyógyulására kell várni. Ennek ideje egygyökerű fogaknál gyorsabban bekövetkezik, míg többgyökerű fogaknál hosszabb időre van szükség.

 

Amennyiben a foghúzás után nagyon kevés csont marad a kihúzott fog helyén, a fogbeültetés előtt szükség lehet csontpótlásra is. Gyakori ez az eset a parodontopathia, azaz fogínysorvadásban meglazult és elvesztett fogak esetén. Vagy például a felső állcsontban, a hatos fog eltávolítása esetén, amennyiben az arcüreg alsó öble nagyon közel helyezkedik el a csontfelszínhez. Amennyiben csontpótlásra van szükség, ebben az esetben megnőhet az idő a foghúzás és a fogbeültetés között. Komplikált esetben a foghúzás után 3-6 hónapot várni kell a csontosodásra, majd következik a csontpótlás, illetve arcüregemelő műtét, majd ismét 8 hónap várakozás és csak ezután lehet fogbeültetést végezni.

 

A fogbeültetés ideje tehát elsősorban a meglevő csont mennyiségétől és minőségétől függ. Minden esetben érvényes, hogy érdemes kivárni a szakorvos által optimálisanak tartott időtartamot a fogbeültetés előtt. A felesleges sietség csak a sikeres fogbeültetés esélyeit csökkenti.

 

Ha a fogeltávolítás már évekkel korábban megtörtént és a foghiány helyén megfelelő mennyiségű csont áll rendelkezésre, a diagnózis és kezelési terv felállítása és elfogadása után azonnal elvégezhető a fogbeültetés. Amennyiben a korábban kihúzott fog helyén a csont nagyon visszasorvadt, csontpótló műtétre kerülhet sor, ebben az esetben szintén előfordulhat, hogy a fogbeültetés egy későbbi időpontban – a csontpótlástól számított kb. 8 hónappal később – kerül sor.

A fogbeültetés helyi érzéstelenítésben történik. Egyszerű esetben akár fél óra alatt elvégezhető. Komplikált esetben kb. 2 órás műtétre kell számítani. Általánosságban egy órás műtétre kell számítani.

Nem. A fogbeültetés helyi érzéstelenítésben történik. Helyi érzéstelenítőként Ultracain DS Forte érzéstelenítőt alkalmazunk, melynek hatásereje négyszerese a hagyományosan a fogászatokon használt Lidocain érzéstelenítőnek és tökéletes fájdalommentességet és érzéstelenséget biztosít a műtét ideje alatt.

A fogbeültetés műtét után a foghiány még egy ideig látszólag ugyanúgy foghiány, hiszen az implantátum csavar a fogíny alatt a csontban pihen, csontosodik. A csontosodás idejére átmenetileg ideiglenes fogpótlás készíthető. Ez az esetek nagyobb részében kivehető fogpótlás, mely alig látható tappancsokkal kapaszkodik fel a foghiány melletti saját fogakra. Egyszerűbb esetben az ideiglenes fogpótlás 1-2 napon belül elkészül. Máskor érdemes a fogbeültetés után keletkező duzzanat lelohadását megvárni, ilyenkor az ideiglenes fogpótlást 1 héttel a fogbeültetés után készíti el a fogorvos.

 

A végleges fogpótlás legegyszerűbb esetben 3 hónap múlva készülhet, komplikáltabb esetben 6-8 hónappal később a beültetés után.

 

Amennyiben azonnali fogbeültetés van a foghúzás után, az ilyen típusú implantálásnál is első időben ideiglenes fogpótlás kerül behelyezésre.

A fogbeültetéshez csont kell, ami teljes terjedelmében befogadja a beültetett implantátum csavart. A legvékonyabb hagyományos implantátum csavar 3.3 mm átmérőjű, ehhez még 1.5-1.5 mm-t szükséges rászámolni körben a biztonságos gyógyuláshoz.

 

Az átmérő mellett az implantátum hossza is lényeges, minél hosszabb implantátum fér el, annál jobb, hiszen annál nagyobb rágóerő elbírására lesz alkalmas. Azonban bizonyos anatómiai képletek, mint például az arcüreg, vagy a csontban futó ideg akadályozzák, hogy az adott fog megfelelő statikai terheléséhez szükséges hosszú implantátum beültethető legyen.

 

Amikor vagy az átmérőhöz túl vékony a csont, vagy a hosszúsághoz túl alacsony a csont, csontpótló műtétre van szükség, hogy a megfelelően terhelhető implantátum csavar beültethető legyen.

 

Egyszerű esetben a csontpótlással egyidőben az implantátum is beültethető. Komplikáltabb esetben, igen kevés és vékony saját csontállomány esetén a csontpótlást titánhálóval fedi a szakorvos, majd meg kell várni, míg a beültetett csont a saját csonttal egyenértékű csonttá válik (kb. 8 hónap), majd ezután lehet fogbeültetést végezni.

Sajnos nem. A fogbeültetésnek lehetnek helyi és általános egészségügyi korlátai.

 

Helyi korlát, amennyiben olyan vékony és kevés csont marad a szájban – elsősorban idősebb korban, vagy komoly fogínysorvadás következtében, illetve nagyon régen eltávolított fogak esetén – hogy a maradék csont már csontpótlással sem bővíthető. Ezekben az esetekben, teljes fogatlanság esetén választható alternatíva lehet a teljesen kivehető fogsor elkerülésére, a kivehető, ám mini implantátumokra rögzíthető fogsor. A mini implantátumos fogsor egészen kevés csont esetén is alkalmazható sok esetben.

 

Általános egészségügyi korlát, ha például a csontritkulásra biszfoszfonát tartalmú gyógyszert szed valaki. Ebben az esetben NEM lehet fogbeültetést végezni. Ugyanebbe a kategóriába tartozik a nem beállított cukorbetegség, súlyos véralvadási problémák is.

A műtét előtt mindenképp kell étkezni, nem szabad éhgyomorra jönni, ez nem vérvétel! Egyrészt azért, hogy a beadott érzéstelenítő ne okozzon szédülést, másrészt, mert a műtét után egy ideig nem lehet enni. Amennyiben szed, fontos bevenni a napi gyógyszereket. Bizonyos véralvadásgátló gyógyszerek szedésével kapcsolatban a szakorvos mindig előzetesen egyeztet, ezt ennek megfelelően kell bevenni. Csak úgy, kihagyni, saját döntésre gyógyszert nem szabad!

 

Érdemes sok vizet inni, C és D vitamint a műtétet megelőző és azt követő napokban nagyobb dózisban szedni.

 

Aggódni szabad, komolyan szorongani azonban nem. Az arra érzékeny páciensek nyugtató teát, ha eleve szed, szorongáscsökkentő tablettát lehet beszedni. Fontos, hogy a műtét során nyugodt legyen a páciens, mivel ez nagyban befolyásolja a műtét sikerét.

 

Hölgyeknél fontos, hogy ne legyen az arcon semmi extra krém, smink rúzs. Ezeket az asszisztensnő úgyis letörli, az arcot steril területté kell tenni a műtét idejére.

Általánosságban: Igen, lehet fogbeültetés után dolgozni. De mindenki más, és a műtétek komplikáltsága is más. Van, aki aznapra szabadságot vesz ki, más pedig a rendelőből már megy is vissza a munkahelyre. Egyéni érzékenységgel bír minden ember. A test általános állapota, az immunrendszer felkészültsége, a személyiség stresszre (a fogbeültetés műtét egy bizonyos stressz!) adott válasza és a genetikai háttere minden embernek más. Orvosként azt javaslom, legyünk szerető társai saját magunknak, hiszen legjobban mi ismerjünk magunkat, hogy mit bírunk. Orvosi szempontból nincs akadálya visszamenni dolgozni a fogbeültetés műtét után. Azonban mégiscsak csontot érintő műtétről van szó, ha megtehetjük, adjuk meg legalább aznap a pihenés, töltődés lehetőségét a test számára.

 

Ami történni szokott a műtét után: Teljesen normális reakció a fogbeültetés műtét után a duzzanat, kékes elszíneződés és a normál fájdalomcsillapítókkal könnyen kontrollálható fájdalom. Jegelésre, fájdalomcsillapításra szükség lehet. A munkahelyi stressz nem segíti a lelket, szellemet és testet a gyógyulás irányába, így ilyen típusú munka esetén jobb picit pihenni.

 

Mennyire sikeres a fogbeül

A mai modern technikák és hosszútávú tapasztalat szerint a fogbeültetés kifejezetten sikeres fogorvosi beavatkozás. Sikerráta normál fogbeültetés esetén 98%! A csontpótlással kombinált műtétek esetén ez az arány csökken, de nem csökken 80% alá! Nagyon fontos az általános szervezeti állapot, test, lélek szellem egyensúlya. A stressz, dohányzás, súlyos cukorbetegség illetve az elhanyagolt szájhigiénia vezethetnek a beültetett fog körüli szövetek gyulladásához, majd további elhanyagolt esetben az implantátum elvesztéséhez. Kifejezetten fontos a fogbeültetés utáni rendszeres kontroll, lehetőség szerint a féléves kontroll + professzionális szájhigiéniai ápolás. Aki ezt betartja, annál a beültetett fog életideje a saját fogak életidejével azonos. Mind a beültetett implantátum, mind a saját fog mellett van biológiai csontveszteség az életkor előrehaladtával, de ez megfelelő higiéniával karban tartható!

50 éve fejlődő technológia, minimális
kilökődési esély

A fogbeültetés technikája több mint 50 éves, folyamatosan fejlesztették, így ma megfelelő tervezés, igényes kivitelezés, és a higiéniai szabályok betartása mellett a fogászati implantátumok kilökődésének esélye minimális. A Budapest Dental Fogászat 15 éves tapasztalata is garancia a sikerre. Fogászatunk 11 gondosan kiválasztott fogorvosa a világ élvonalbeli technológiáinak segítségével az átlagnál jóval pontosabb diagnózisokat állít fel, amely eredményeképp a páciensek a lehető legbiztonságosabb szakmai megoldásokat élvezhetik. Nézze meg a fogbeültetés lépéseit:

Fogbeültetés specialistával

Amennyiben Ön fogimplantációs fogpótlásban gondolkodik, az első lépés az állapotfelmérés, amely a szakterületre specializálódott fogorvosnál történik. Akár egy, akár több, akár az összes fog hiányzik, a legtöbb esetben a hiány fogbeültetéssel pótolható.

Együtt dolgozó orvoscsapat

A fogbeültetés tervezése egyszerre jelenti a későbbi fogpótlás megtervezését és a fogbeültetés műtét megtervezését. A két terület két különböző szakterület, így két vagy több specialista fogorvos szoros együttműködésére van szükség.

3-dimenziós tervezés

Az állapotfelmérés része a 3 dimenziós CBCT röntgendiagnosztika és kiértékelés, és a műtéthez szükséges mérések elvégzése. Mérésre kerül a csontok magassága, szélessége, sűrűsége, és figyelembe kell venni az idegeket és az anatómiát is.

Csontpótlás

Amennyiben a kezelési terv csontpótlást is javasol, több lépésben jut el a fogbeültetésig. Az első lépés a csontpótlás műtét, majd 6-9 hónap gyógyulás következik. Ezután lehet beültetni az új csontba a titán fogimplantátumot.

Ha formai hibák is vannak

Egyszerűbb esetben, amennyiben nem kell csontpótlás, a kezelési terv elfogadása után Ön időpontot kap a műtétre, megfelelő írásos felkészítéssel együtt. A műtét helyi érzéstelenítésben, fájdalommentesen történik, kb. 60-90 perc hosszú.

Végleges fogpótlás

A fogpótlásokat a fogbeültetést követő 4-6 hónap múlva lehet elkészíteni. Az első fázis az implantátum felszabadítása és az íny formázása, mely kb. 3 hétig tart. Ezután következik a végleges fogpótlás elkészítése, mely további 5-10 munkanap.

A fogbeültetés a legtermészetesebb módon pótolja az elveszett fogat. Ráadásul fájdalommentes.

Saját foghoz hasonló érzés

Foghúzás után fél- egy éven belül optimális a fogbeültetés. Ha az Ön fogsora, harapása és csontja alkalmas rá, legjobb, ha a fogpótlásnak ezt a formáját választja, és elveszett fogait teljes értékkel pótolja. Nem kell egészséges fogakat lecsiszolni és a fogimplantátum megakadályozza a további csontsorvadást.

Csontpótlás, mint mentőöv

Ha a csontállomány már nem megfelelő magasságú vagy szélességű, mesterséges csontpótló anyagok beültetésére van lehetőség. A felső fogaknál több csontot sinus lift műtéttel, az alsó fogaknál a titánhálós csontpótlással alkotunk. 6-9 hónappal később elvégezhető az implantáció.

Végre újra fix fogakkal

Sokan érkeznek a rendelőbe olyan fogínysorvadással, ahol a fogak már menthetetlenek. A teljes fogatlanság hatalmas változás az életben, de a fogbeültetés erre is adhat megfelelő megoldást! A fix fogsor vagy az All-on-4 teljesen fogatlan esetekben kiválóan és eredményesen alkalmazható, fix fogpótlás típusok.

Fogbeültetés 5 év garanciával: a korábbival egyenértékű érzés,
kiváló esztétikai érték

Sokan számolnak be arról, hogy fogbeültetés során a beültetett fogászati implantátum teljes becsontosodását követően a saját foghoz megtévesztésig hasonlító érzés alakul ki. Azaz, fogbeültetéssel az elveszített fogak élményét teljes értékűen pótolhatja. Valamivel tompább érzéssel, de korlátozások nélkül rághat majd, nem kell óvatosabbnak lennie vagy puhábbakat ennie.

Fogbeültetés után társaságban nem kell majd takargatnia száját beszéd vagy mosolygás közben. A mosolygáskor látható zónában ma már szinte mindenki a cirkon porcelán megoldást választja, amely tökéletesen képes helyettesíteni a természetes fog esztétikáját.

Fogbeültetés csontpótlás nélkül

98% feletti sikerarány

Ha nem telik el túlzottan sok idő a foghúzás után, sok esetben elegendő csont marad a fogbeültetésre. A 3 dimenziós CBCT röntgenvizsgálattal tökéletesen megállapítható a csont anatómia és megtervezhető a műtét. Az ilyen egyszerű, csontpótlás nélküli fogbeültetés műtétek sikeraránya 98% feletti! Érdemes tehát időben jönni!

Ha 3 éven belül van, lépjen!

A foghúzás után az optimális időszak a fogbeültetésre fél – egy éven belül van, de a legtöbb esetben még 3 éven belül is jó esély van az egyszerű fogbeültetésre.

Mentőöv a régen kihúzott fogak helyének: csontpótlás
Fogbeültetésre sok esetben akkor is lehetőség nyílik, ha a csontállomány nem megfelelő vastagságú vagy magasságú. Ekkor mesterséges csontpótló anyagok, saját csontátültetés, arcüreg-emelő műtét segítségével tehető alkalmassá az adott terület az implantációra.

A fogelvesztés után mielőbb ajánlott a fogászati implantátum

Ha fél-egy éven belül megtörténik a beültetés, azzal megelőzhető a csont leépülése a foghiány helyén. Az implantátumon keresztül a csontra ugyanis rágóterhelés jut, így annak megmarad a funkciója, s a csont a biológiai csontlebontódás természetes mértékével sorvad csak. Ha Önnek már kivehető fogsora van, az is stabilabbá tehető mini implantátumokkal.

“ Az implantációs fogpótlás tervezés mestere vagyok, 1997 óta gyógyítom fogpótlással a pácienseket. Imádom a hivatásom, több mint 20 éves tapasztalatom van a fogpótlások területén. A foghúzás után a csont sorvadni kezd a hiány helyén és egyre összetettebb következményekkel számolhatunk a rágás, az ízület, és az esztétika területén. Ne várja meg ezeket. Lépjen időben! “

Dr. Némethy Miklós

Konzerválófogászat és fogpótlástan szakorvosa / Master of Implantologie

Kedvező ár-érték arányú fogimplantációs rendszerek

A fogászati implantáció mára már megfizethetővé vált mindenki számára. Mind a legtöbbet alkalmazott Neo Biotech® 97%-os sikerarányt felmutató implantátum rendszere, mind a Nobel Biocare® prémium fogászati implantátum családja kiváló minőségű, utóbbi még gyorsabb és biztonságosabb csontosodást garantál.

AlphaBio®  fogászati implantátum

nap
:
óra
:
perc
:
mp
133 000 Ft
145 000 Ft
Titáncsavar + műtéti díj

Első osztályú minőség

Egyszerű fogbeültetés műtétekhez

További költség: ínyformázás/titán felépítmény/porcelán korona

Neo Biotech® titanium fogászati implantátum

nap
:
óra
:
perc
:
mp
155 000 Ft
169 000 Ft
Titáncsavar + műtéti díj

Kiváló minőség

Átlagos fogbeültetés műtétekhez

További költség: ínyformázás/titán felépítmény/porcelán korona

Nobel Biocare Replace CC® titanium fogászati implantátum

nap
:
óra
:
perc
:
mp
185 000 Ft
198 000 Ft
Titáncsavar + műtéti díj

Prémium minőség

Komplikált fogbeültetés műtétekhez

További költség: ínyformázás/titán felépítmény/porcelán korona