1137 Budapest, Szent István körút 10. 3. em 8.

Fogbeültetés kockázatai. Valóság versus hiedelem

Tartalomjegyzék

Fogbeültetés kockázatai. Mi a valós kockázat, mi a hiedelem és mit tehet Ön, hogy elkerülje a szövődményeket?

A fogbeültetés invazív (véres) csont műtét, ezért vannak kockázatai és lehetnek szövődményei, mint minden műtétnek, melyet az emberi test bármely részén végeznek. Hogy ezeket minden esetben elkerüljük, minden egészségügyi részletre oda kell figyelni! A fogbeültetés a tervezéssel kezdődik és az utógondozással végződik. Ugyanúgy, ahogy a fogbeültetésből nem spórolható ki maga a beültetési műtét, úgy nem lehet elbagatellizálni a tervezés fontosságát és elhanyagolni az utólagos odafigyelést és ápolást sem.

Fogbeültetés kockázat 1. – Helyi érzéstelenítésben végzett műtét

A fogbeültetést minden esetben helyi érzéstelenítésben végezzük. A helyi érzéstelenítés kockázatai jelentősen alacsonyabbak, mint az altatásos műtéteké, ezzel együtt jelentkezhetnek helyi szövődmények. Ritkán fordulnak elő, de a fogbeültetés előtt adott helyi érzéstelenítésnek pontosan olyan szövődményei lehetnek, mint bármilyen más fogászati beavatkozás alkalmával adott érzéstelenítésnek. Ezek a következőek: Duzzanat, kékes színű elszíneződés, véraláfutás, stb. Ezek a tünetek nyomtalanul elmúlnak az ödéma felszívódásával. Az ilyen esemény nem orvosi műhiba, hanem bekalkulált lehetséges szövődmény, de érdemes tudni róla.

Tipp: Duzzanat esetén érdemes jegelni az adott területet. Más teendő általában nincsen. A nagyobb dózisú C- Vitamin (1000 mg), segíthet a kapilláris erek regenerációjában.

Fogbeültetés kockázat 2. – Környező anatómiai képletek (erek, idegek) sérülése

A műtét során előfordulhat a környező anatómiai képletek sérülése (pl. erek), de megfelelő körültekintéssel, gondos tervezéssel, jó műtéti technikával a kockázata minimálisra csökkenthető. Attól függően, hogy felső vagy alsó állcsontban dolgozik az implantológus, közel futnak erek, idegek, ideg kilépési pontok, arcüreg stb. melyekre mind figyelni kell.

Tipp: A megelőzésért tegyünk. Elsőrban azzal, ha profi, tapasztalt szakemberre bízzuk magunkat, aki a fogbeültetés megtervezéséhez 3 dimenziós CT felvételt kér, okosan és precízen megtervezi a műtétet, kiméri a problémás területeken a távolságokat, így maximálisan felkészül a problémák elkerülésére.

Tipp: Fogbeültetés előtt 3 Dimenziós CT felvétel kell! Vékony csontozat esetén még körültekintőbbnek kell lenni, hogy az érzőidegek sérülését elkerüljük. Ezért minden fogbeültetés műtét előtt 3 dimenziós CT felvételre van szükség, ahol az idegek lefutása tökéletesen kontrollálható, a távolságok, csontméretek pontosan kiszámíthatóak.

Fogbeültetés kockázat 3. – Fogimplantátumok kilökődése

A fog implantátum kilökődése csak nagyon ritkán fordul elő, aminek az okát minden esetben meg lehet állapítani és sok esetben meg lehet azt előzni. Tudatos szájhigiéniával, rendszeres ellenőrzés mellett az implantátumok hosszú távú stabilitása elérhető.

Hogyan kerülhetjük el a fogimplantátum kilökődését?

  • Elsősorban azzal, hogy olyan szakemberhez fordulunk, aki semmilyen körülmények között nem implantál gyulladt területre, azaz megfelelően előkészíti a szájat és a foghelyet a beültetésre
  • Másodszor azzal, hogy megbízható fogimplantátum márkát választunk, ahol a fogimplantátum technikai kialakítása lehetővé teszi az implantátum körüli lágyrészek esztétikus formáját és gyulladásmentességét (platform switching rendszerek)
  • Harmadszor azzal, hogy tökéletes száj higiénét tartunk fent, és eljárunk az ajánlott fél éves professzionális fogtisztítás kezelésekre

Mennyire lehet tartós egy fogimplantátum

Egy jó minőségű implantációs fogpótlás elkészítése és évenkénti szakorvosi ellenőrzése esetén az implantátumok élettartama megegyezik a szomszédos fogak élettartamával. Mivel a fog implantátum által a helyükön tartott fogpótlások (koronák, hidak) állandó igénybevételnek vannak kitéve, 10-15 év elteltével célszerű ezeket kicserélni, de a fogimplantátumot nem kell eltávolítani, ha azok stabilan beágyazódtak a csontszerkezetbe.

Fogbeültetés kockázat 4. – Milyen általános egészségi állapotok jelentenek magasabb rizikótényezőt

Vannak olyan általános egészségi állapotot érintő helyzetek, mikor kockázatosabb a fogbeültetés. Ezért fontos, hogy a műtét előtt, az orvos által feltett kérdésekre részletes és pontos választ adjon. A leggyakoribb általános egészségi kockázatok a következőek:

  • Dohányzás
  • Súlyosabb fokú cukorbetegség (bizonyos esetekben fogbeültetés nem végezhető)
  • Keringési zavarok
  • Ödémára való hajlam
  • Csontritkulásos betegségek
  • Autoimmun betegségek

Ha a fentiek bármelyike fennáll az Ön esetében, érdemes a fogbeültetés tervezési szakaszára háziorvosától vagy kezelőorvosától legalább szóbeli szakvéleményt kérni, vérképet csináltatni, hogy fogorvosa is jobban átláthassa általános egészségi állapotát. Szükséges esetben a fogorvos konzultál majd kezelőorvosával a szükséges megelőző lépésekről. A fenti állapotok, vagy betegségek nem jelentik automatikusan a fogbeültetés kizárását, de sokkal alaposabban mérlegelni kell a lehetséges kockázatokat és józanul kell dönteni, bizonyos esetekben más fogpótlás típust kell választani

Tipp: Csontritkulás esetén, amennyiben Ön biszfoszfonát típusú gyógyszert szed a csontritkulás ellen, mindenképp jelezze ezt fogorvosának! Bizonyos csontritkulásra szedett gyógyszerek ugyanis komolyan beleszólnak a csont le- és felépülés élettanába, mely a fogbeültetés műtét során súlyos szövődményeket okozhat!

Send this to a friend