Menü

+36 1 315 4545 | 1137 Budapest, Szent István körút 10. 3.em 8. | My Budapest Dental
| Dr. Pattogató Rita

Fogérzékenység hidegre, melegre vagy az édesre!

Fogérzékenység hidegre, melegre vagy az édesre!

Sokan küzdenek a fogérzékenység problémájával. Nyáron egy jó hideg ital elfogyasztása közben vagy után fogfájásra panaszkodnak. Ugyanez ez a probléma felmerülhet egy meleg ital vagy édesség fogyasztás esetében is. De mi okozza ezeket és mi lehet ezekre a kellemetlen dolgokra a megoldás?
A fogakat fogzománc fedi és óvja a dentinréteget, a sejteket, az ereket, valamint az idegeket magába foglaló fogbelet. Az ép fogzománc bármilyen felszíni sérülése esetén a kémiai anyagok elérik a dentint, ami fogérzékenységhez vezethet.
Ugyan a dentinben nincsenek idegek, helyette finom kis csövecskék vannak, melybe a kémiai anyagok bejutásakor nyomásváltozást okoznak, ez az inger pedig eljutva a fogbélhez váltják ki az érzékenységet. Ilyenkor már érdemes ellátogatni egy fogászati állapotfelmérésre.

Az édesre érzékeny fog a fogszuvasodás egyik jele

Az édes érzékenység a fogszuvasodás egyik jellemző tünete. Míg a hideg érzékenység esetén sokkal gyakoribb, hogy a fognyakról felhúzódott fogínyről van szó, addig az édes érzékenység hátterében azonban többnyire új fogszuvasodás, vagy régebbi tömés, fogkorona melletti szuvasodás van. Ezért fontos ezzel a tünettel minél hamarabb felkeresni a fogorvosunk, mielőtt a probléma nagyobb lesz.

Meglepő, de a rossz fogmosási technika is okozhatja…

A fogérzékenységet okozhatja még az íny visszahúzódása is, melyet általában a helytelen szájápolási szokások okozzák. Itt nem azt kell érteni, hogy a páciens nem mos elégszer fogat, sokkal inkább azt, hogy rossz technikával végzi a fogmosást. A fogzománcot és az ínyszövetet a fognyaki területekről igen könnyen le tudjuk koptatni durva, vízszintes dörzsöléssel. Ekkor nemcsak az ínyszövetek, de a cementréteg is erodálódásnak indul. Az íny visszahúzódását okozhatja még a helytelen fogszabályozás, nők esetében hormonális változások, rossz harapás, a fogak helytelen illeszkedése, vagy akár genetika is.

A fogérzékenység kellemetlen, de sokszor fontos jelzés a szervezetünktől

A fájdalom vagy fogérzékenység, a fog jelzése. Kellemetlen, de hasznos jelzés, tudatja, hogy baj van. Ne hagyjuk tehát figyelmen kívül, járjunk utána a dolognak és előzzük meg a nagy bajt! Tiszteljük meg saját magunkat, tiszteljük meg a fogunkat azzal, hogy odafigyelünk rá! A komolyabb problémák megelőzése érdekében a legjobb, amit tehetünk, ha mihamarabb fogorvoshoz fordulunk, hiszen a fogérzékenység mellett valószínű ínygyulladással és fogszuvasodással is számolnunk kell.
Klinikánkon nagy tapasztalattal rendelkezünk a fogérzékenység kezelésének terén. A legkorszerűbb eljárások segítségével, hatékonyan és gyorsan kezeljük a fájdalmas problémákat.

Teljes szájhigiéniai kezelés STANDARD csomag
19 900 Ft28 500 Ft
Teljes szájhigiéniai kezelés PRÉMIUM, LESS PAIN csomag
42 500 Ft
Fogászati állapotfelmérés csomag
10 900 Ft
Konzultáció, kezelési terv hozott röntgen alapján
8 900 Ft
Teljes szájhigiéniai kezelés SILVER csomag
15 400 Ft22 000 Ft
Részleges ultrahangos fogkőeltávolítás
11 900 Ft

Szeretne többet tudni fogai egészségéről?

Iratkozzon fel a Budapest Dental hírlevelére, hogy elsőkézből értesülhessen fogászati magazinunk új cikkeiről!

Témáink


Éppen olvassák...

“Az első fogorvosi rendelő
ahová félelem nélkül megyek!”

Union Dental
Szakértelem, tradíció, tapasztalat.
Budapest Dental több mint 15 éve.
Rendelőnk
1137 Budapest,
Szent István körút 10. 3.em 8.
Útvonaltervezés
Elérhetőségeink
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
+36 1 315 4545
Nyitvatartás
  • Hétfő – Péntek
    08:00 – 20:00 
  • Szombat
    zárva
  • Vasárnap
    zárva
Információk
Kövessen minket

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

© Budapest Dental Kft. Minden jog fenntartva.
Site by Meraki.
© Budapest Dental Kft. Minden jog fenntartva.
Site by Meraki.

BUDAPEST DENTAL
Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.