Fogérzékenység hidegre, melegre vagy az édesre!

Sokan küzdenek a fogérzékenység problémájával. Nyáron egy jó hideg ital elfogyasztása közben vagy után fogfájásra panaszkodnak. Ugyanez ez a probléma felmerülhet egy meleg ital vagy édesség fogyasztás esetében is. De mi okozza ezeket és mi lehet ezekre a kellemetlen dolgokra a megoldás?
A fogakat fogzománc fedi és óvja a dentinréteget, a sejteket, az ereket, valamint az idegeket magába foglaló fogbelet. Az ép fogzománc bármilyen felszíni sérülése esetén a kémiai anyagok elérik a dentint, ami fogérzékenységhez vezethet.
Ugyan a dentinben nincsenek idegek, helyette finom kis csövecskék vannak, melybe a kémiai anyagok bejutásakor nyomásváltozást okoznak, ez az inger pedig eljutva a fogbélhez váltják ki az érzékenységet. Ilyenkor már érdemes ellátogatni egy fogászati állapotfelmérésre.

Az édesre érzékeny fog a fogszuvasodás egyik jele

Az édes érzékenység a fogszuvasodás egyik jellemző tünete. Míg a hideg érzékenység esetén sokkal gyakoribb, hogy a fognyakról felhúzódott fogínyről van szó, addig az édes érzékenység hátterében azonban többnyire új fogszuvasodás, vagy régebbi tömés, fogkorona melletti szuvasodás van. Ezért fontos ezzel a tünettel minél hamarabb felkeresni a fogorvosunk, mielőtt a probléma nagyobb lesz.

Meglepő, de a rossz fogmosási technika is okozhatja…

A fogérzékenységet okozhatja még az íny visszahúzódása is, melyet általában a helytelen szájápolási szokások okozzák. Itt nem azt kell érteni, hogy a páciens nem mos elégszer fogat, sokkal inkább azt, hogy rossz technikával végzi a fogmosást. A fogzománcot és az ínyszövetet a fognyaki területekről igen könnyen le tudjuk koptatni durva, vízszintes dörzsöléssel. Ekkor nemcsak az ínyszövetek, de a cementréteg is erodálódásnak indul. Az íny visszahúzódását okozhatja még a helytelen fogszabályozás, nők esetében hormonális változások, rossz harapás, a fogak helytelen illeszkedése, vagy akár genetika is.

A fogérzékenység kellemetlen, de sokszor fontos jelzés a szervezetünktől

A fájdalom vagy fogérzékenység, a fog jelzése. Kellemetlen, de hasznos jelzés, tudatja, hogy baj van. Ne hagyjuk tehát figyelmen kívül, járjunk utána a dolognak és előzzük meg a nagy bajt! Tiszteljük meg saját magunkat, tiszteljük meg a fogunkat azzal, hogy odafigyelünk rá! A komolyabb problémák megelőzése érdekében a legjobb, amit tehetünk, ha mihamarabb fogorvoshoz fordulunk, hiszen a fogérzékenység mellett valószínű ínygyulladással és fogszuvasodással is számolnunk kell.
Klinikánkon nagy tapasztalattal rendelkezünk a fogérzékenység kezelésének terén. A legkorszerűbb eljárások segítségével, hatékonyan és gyorsan kezeljük a fájdalmas problémákat.

OPTIMUM szájhigiéniai csomag - dentalhigiénikus végzi

22 900 Ft29 900 Ft

PRÉMIUM szájhigiéniai kezelés csomag: Irányított Biofilm Terápia

32 750 Ft42 500 Ft

ALAP szájhigiéniai kezelés - dentalhigiénikus végzi

19 900 Ft25 900 Ft

Szeretne többet tudni fogai egészségéről?

Iratkozzon fel a Budapest Dental hírlevelére, hogy elsőkézből értesülhessen fogászati magazinunk új cikkeiről!

Témáink

Éppen olvassák...

Szuvasodás megelőzése

Hogyan készüljünk fel egy műtétre ha az a szájban történik

Miben más a direkt foghéj technika

“Az első fogorvosi rendelő ahová félelem nélkül megyek!”