1137 Budapest, Szent István körút 10. 3. em 8.

Fogfájás? 5 hasznos tipp és tanács, amire figyeljen!

Tartalomjegyzék

Az élet sokszor kifejezetten próbára teszi az embert. Az egyik legdurvább módja ennek maga a fogfájás. A fog vagy nem fáj, és nem is tudunk róla, hogy szép csendben szolgálja velünk az életet, vagy ha baja van, csak fájdalommal tud jelezni. Az erős fogfájás, letört vagy mozgathatóvá váló fogak sokszor komoly döntési helyzetbe hozzák a fogorvost és Páciensét egyaránt. Lehet ilyenkor jól dönteni?

Megalapozott döntés javarészt nem az éjjeli ügyeleten születik – gondolom ez egyértelmű. Az alábbi cikk 5 hasznos tippel és tanáccsal szolgál fogfájás esetén bajban levőknek. Sőt! Segít eligazodni abban is, miért kifejezetten hasznos a 3D fog CT egy ilyen nehéz döntési helyzetben.

Lehet e reménytelen kimenetele a fogfájásnak?

Először nézzük meg a fogfájás okait. Csak a leggyakrabbi okokat, hiszen több vastag könyv ír a témáról:

 • kezdődő fogszuvasodás – jó prognózis, életben tartható foggal
 • visszafordítható fogbélgyulladás – jó prognózis, életben tartható foggal, ha siet!
 • vissza nem fordítható fogbélgyulladás – jó prognózis, gyökérkezelt foggal, ha siet
 • elhalt fog, krónikus folyamat fájdalmas fellángolása – közepesen jó prognózis, a gyulladás mértékétől függ. Érdemes mikroszkópos specialistát felkeresni
 • gennyes fog, nagy gyulladással a csontban, csont alá szuvasodott korona  – rossz prognózis, sok múlik azon, hogy felépíthető e a fog
 • hosszában elrepedt fog – igen rossz prognózis, szinte mindig foghúzás

Mint látható, széles a paletta. Sok lehetőség van! A fogfájás megszüntetése csak egy melléktünete a kezelésnek. Nem ez a fő attrakció, hanem a fog megtartása. A fog megtartása hosszú, hosszú éveken át!

Ehhez azonban felkészült fogorvos és profi orvosi team kell. És Ön, aki gyorsan cselekszik!

És gen, sajnos vannak reménytelen esetek, még a mai szupertechnológiák világában is. Ilyenkor egy fog szerkezete, vagy tartószerkezete olyan mértékben meggyengült, hogy nem lehet, vagy a kockázatok miatt nem érdemes megmenteni. Ezekben az esetekben nem jó ötlet a foghúzás elnapolása, még akkor sem, ha a fogfájás átmenetileg megszüntethető.

A fog ugyan nem fáj, a helyzet megoldottnak tűnik, ennek ellenére még rosszabbá válik lehet a helyzet, mint a kiindulási állapotban. A beteg, nem felépíthető fog általános egészségügyi problémákat, vagy helyileg a csont lebomlását idézheti elő, amely a későbbi fogbeültetés esélyeit rombolja.

Sörgős fogászati panasz

Nézzük, melyek az igazán reménytelen esetek?

A leginkább reménytelen esetek azok, amikor a fogak jelentősen mozgathatóak, vagy a szuvasodás miatt a fog koronai része a csontszint alatt is jórészt elpusztult. Ezek felépítése nagyon nehéz, és sokszor nem éri meg a befektetett munkát, időt és pénzt. Túlzottan nagy a kockázata annak, hogy az ilyen fog aránylag rövid idő múlva ismét szuvasodni kezd vagy letörik. Ilyenkor sokkal célszerűbb, és kisebb kockázattal jár a foghúzás, majd a fogbeültetés mellett dönteni.

Kutatások szerint a férfiak esetében gyakoribb a foghúzás!

Tudományos kutatások igazolják, hogy a foghúzások leggyakoribb oka még ma is a fogszuvasodás, 52,5%! Az is bebizonyosodott, hogy a férfiak hajlamosabbak voltak a foghúzásra, mint a nők. A következő faktor a cukorbetegség: sokkal több fogeltávolítás történik cukorbetegek páciensek fogínysorvadása esetén, azaz több a mozgatható fog ebben a betegségcsoportban.

A szuvasodás fogbélgyulladást csinál, a fogínygyulladás pedig mély fogágybetegséggé alakul, ezek mindegyike komoly fogfájáshoz vezethet. Akit érdekelnek a tudományos tények, bátran keresse fel ezt a tanulmányt!

Néha csak a foghúzás segítt a fogfájás megszüntetésén

Nincs mindig 100% bizonyosság, és ez nem hiba!

Vannak rossz, de nem teljesen reménytelen prognózisú fogak, amikor a további kezelésről, akár a foghúzásról, vagy a fog megtartásáról a Páciensnek kell döntést hoznia. Nem hangzik jól?

Pedig ezek azok az esetek, amikor hosszabb kezelési idő, drágább technológia és nagyobb költség mellett több az esély az adott fog megmentésére. Vagy éppen, az életidejének meghosszabbítására. De! Nincs 100%-os bizonyosság! Az orvos itt csupán javaslatot tesz, prognózist becsül, de végül a Páciens dönt arról, melyik irányt választja: foghúzást vagy kockázatos fogmentést.

A fogfájás még nem a fog vége! De minél előbb sikerül eljutni egy sazakértő fogorvoshoz, annál nagyobb az esély arra, hogy nem csak a fájdalom szűnik meg. Ezzel egyidejűleg, egy kincs, a saját fogunk is megmarad számunkra, akár élethosszig!

Tudja meg, melyik a legjobb diagnosztikai módszer?

A megfelelő döntéshez pótolhatatlan segítség a 3D fogászati CT röntgenfelvétel, mely a fogakat 3 dimenzióban mutatja, azok csontos környezetével együtt. A fogorvos sokkal nagyobb bizonyossággal tud javaslatot tenni, ha a fogat 3 dimenzióban vizsgálhatja a kezelés előtt. A 2D röntgenen meg sem mutatkozó elváltozások, repedések, anatómiai nehézségek láthatóvá válnak, segítve ezzel a diagnosztikus munkát.

Ha többet szeretne megtudni a fogászati CT ről, annak előnyeiről, akár arról, hogy kell e aggódnia a fogCT sugárterheléséről, kattinntson hasznos blogcikkünkre!

TIPP! 

Fogfájás esetén, a foghúzás eldöntéséhez sokszor nem elegendő egy panoráma röntgenfelvétel. Nem csak azért nem jó, mert 2 dimenziós, és ezért rengeteg fontos részlet a 3. dimenzióból hiányzik. A panoráma felvétel nem alkalmas az egyes fogak alapos 2 dimenziós vizsgálatára sem.

Jegyezzük meg: a panoráma röntgen egy nagyon jó átnézeti kép, de ha biztos diagnózist szeretnénk, ne elégedjünk meg vele! Sajnos, a köztudatban az él, hogy a panoráma röntgen mindenre jó. Sokan egy szál panoráma röntgennel érkeznek állapotfelmérésre – ráadásul régivel – és ennek alapján szeretnének biztos és határozott diagnózist. Ez sajnos lehetetlen.

Akár így, akár úgy, a fognak értéke van! Az a legnagyobb érték, ha megmenthető, és a szájban tartósan megőrizhető.

Sokan azonban nem gondolnak bele, de bizony az is értékes lehet, ha nem vesződünk feleslegesen egy olyan foggal, amely drága pénzen csak ideig óráig tartható meg. Ilyenkor a panoráma röntgen mellé minimálisan periapikális röntgen (intraorális röntgen), vagy méginkább 3D fog CT felvétel szükséges. A fogászati CT a tér 3. irányában rámutathat olyan gyulladásokra, amelyeket a hagyományos röntgenfelvétel egysezrűen nem mutat meg. A fogfájás kezelése nem csak az adott probléma megoldását kívánja, hanem annak felmérését is, hogy hosszú távon mi a legjobb megoldás.

Mikor segíthet a mikroszkópos gyökérkezelés?

A foghúzás elkerülésére sokan választják a mikroszkópos gyökérkezelést, mint a hagyományos gyökérkezelés egy olyan alternatíváját, mely nagyobb eséllyel jelent menekülést a fog számára. Nem kérdés, hogyha van egy kis esély a fog megmentésére, akkor érdemes a legjobb módszerrel belevágni a dologba.

Persze, most gondolhatja: a fogfájás csillapítása nem a mikroszkópos fogorvos feladata, ezt egy általános fogászaton is meg lehet csinálni! Majd ha az nem tudja, akkor legfeljebb elmegyek a mikroszkóposhoz… Ez az elgondolás azonban súlyosan téves! Aki így gondolkodik, sajnos fogat veszíthet vele!

A legnagyobb sikere a mikroszkóppal elkezdett gyökérkezeléseknek van!

Amit sokan nem tudnak, hogy egészen más esélyei vannak egy mikroszkóppal elkezdett fognak, mint egy más orvos által hagyományos módszerrel elkezdett fognak. Sajnos ez utóbbinak jóval kevesebb az esélye! Érdekli, hogy miért? Mert hagyományosan, szabad szemmel az orvos lehetőségei rendkívül korlátozottak a mikroszkópos orvos felszereltségéhez és tudásához képest.

Mikroszkópos gyökérkezelés, dr. Pattogató Rita szakorvosnál

Vannak helyzetek, ahol a mikroszkóp sem segít?

Igen! Természetesen a mikroszkópos gyökérkezelésnek is megvannak a maga határai, így az orvossal egyeztetve mindenképp javasolt alaposan átgondolni a siker esélyeit.

 • A mikroszkópos gyökérkezelés sem tudja felépíteni a mélyen a csont alatt elveszett szuvas foganyagot
 • Ugyanígy nem képes a mozgatható fogak stabilizálására
 • Amire képes, hogy amennyiben esély van egy fog megmentésére, ott az nagyobb sikeraránnyal teljesülhet. Igaz, több pénz, idő és energia befektetést igényel az, hogy a siker esélyét magasabbra tornázzuk, mint a hagyományos eljárás esetén.

Hasznos javaslatok foghúzás esetére

Ha túl van a diagnózison és a végső döntés a foghúzás, fontos, hogy tartsuk be az alábbi javaslatokat. Nagyon sok múlik a belső hozzáálláson és az elengedésen. Íme pár tipp, amit érdemes megfontolni ilyen nehéz esetén:

 • Fontos, hogy fogfájás esetén se hozzunk elhamarkodott döntést!
 • Tegyünk bele mindent! Keressünk hozzáértő fogorvost, jó technológiát! Adjuk meg az esélyt saját magunknak!
 • Nincs rossz megoldás! Fogadjuk el, hogy egy útválasztónál hoznunk kellett egy döntést. Sok felesleges rágódástól és stressztől menthetjük meg magunkat.
 • Ha már megvan a döntés, cselekedjünk hamar, előzzük meg a további lehetséges szövődményeket, gyulladásokat és csontvesztést!
 • A kihúzott fogak legtöbbjét érdemes pótoltatni, különben további problémákat okoz a foghiány. Ha egy mód van rá, a fogat érdemes a leginkább természetes módon, fogbeültetéssel pótolni. A megfelelő gyógyulási idő után bátran vágjunk bele a folyamatba.

Tudja melyik a legolcsóbb kezelés?

 1. Elsősorban a megelőzést, a rendszeres fogorvosi kontrollt javaslom, ez a legolcsóbb és a legbiztosabb fogászati kezelés. Akkor is jönni kell, amikor nincs panasz, évenként legalább egyszer. Olcsóbb, fájdalommentesebb, kifizetődőbb, mosollyal telibb.
 2. Ha ennek ellenére probléma van, kellő fájdalomcsillapítás és önuralom mellett javaslom a megbízható saját fogorvos felkeresését. Az ügyelet ugyan gyors megoldást kínál, de hosszú távon ne ebben gondolkodjon, problémás lehet.
 3. A Budapest Dental orvoscsapatában vannak generál fogorvosok, akik egészében látják át a problémát. Mellettük dolgoznak a specialisták, akik az adott területet mélységeiben, magas szinten képesek gyógyítani egy adott területet. Átirányítás van egymás közt, együtt, teamként dolgozunk, így Ön mindig a legjobb kezekbe kerül, az adott problémának megfelelően. Érdemes ezt a lehetőséget kihasználni, hiszen a fogfájás leküzdése mellett fogat menthet! Orvosainkról itt talál bővebb információt.
Send this to a friend