1137 Budapest, Szent István körút 10. 3. em 8.

Foghúzás után fizikai és lelki teendők

Tartalomjegyzék

Foghúzás után? Mit tehet önmagáért? Íme pár tipp és gondolat! Ha Ön nemrégiben foghúzáson esett át, most néhány nagyon fontos és kihagyhatatlan feladata van! 

Teendők fizikai síkon a gyorsabb gyógyulásért

 1. Pihenjen, ha lehet, foghúzás után vegyen ki egy nap szabit! Ha nem lehet, akkor is próbáljon egy kicsit lazábban lenni.
 2. Ne fogyasszon tejterméket, joghurtot. Csak néhány napig bírja ki!
 3. VITAMINOK! Nagyobb dózisban mehet most pár napig a C és D vitamin. Segítik a gyógyulást!
 4. Megfelelő mennyiségű folyadék! Segítsen a testének azzal, hogy áramoltatja benne a folyadékot. A keringés viszi a kihúzott fog helyére a megfelelő „alkatrészeket” sejtes elemeket. Fogyasszon sok folyadékot, lehetőleg tiszta vizet!
 5. Mosson fogat! Foghúzás után is kell fogat mosni, bármennyire is aggódik. A seb helyét ne dörzsölje csak nagyon finoman simítsa. De a többi fogra ugyanúgy ráfér az alapos tisztítás!
 6. Ha úgy érzi, még vérzik!  Foghúzás után kisebb vérzés normális, ne pánikoljon! Ne szedjen aszpirint, az higítja a vért. Ha másnapra sem áll el a vérzés, keresse fel fogorvosát!

Teendők lelki síkon a több energiáért

 1. Ha hisz benne, ha nem, érdemes megpróbálnia. Negyed óra odafigyeléssel sokat könnyíthet magán! Gyászolja el mielőbb tudatosan az elvesztett fogát! Még akkor is érdemes ezt megcsinálnia, ha úgy gondolja, ez önnek semmit nem jelentett. Szánjon rá pár percet, gyújtson egy gyertyát, képzelje maga elé és búcsúzzon el tőle. A legjobb, ha olyan mélyen beleengedi magát, hogy érzelmei is megjelennek, például düh, vagy a düh alatt mindig megbújó fájdalom. A veszteség fájdalom, ezt a bánatot jobb elsírni. Hogy miért? Mert a bánat energiafaló! Ha elengedjük, utána tiszta lappal, sokkal több erővel, akarattal és energiával láthatunk hozzá az újraépítéshez!
 2. És már itt is a második feladat! Az újraépítés! Ha a bánatot elsírtuk, máris könnyebb látni, hogy a foghiánnyal bizony feladat van! Nem maradhat úgy! Nem szép, nem lehet ott rágni, nem érzi magát így teljesnek. Vagy Ön igen?
 3. Fontos hogy feltegye ezt a kérdést! Mi az amit Ön megérdemel? Ha a válasz az, hogy legyen foga, akkor máris irányban vagyunk. Ha a válasz az, hogy “Igenis megérdemlem, hogy fogam legyen!” – akkor a következő lépés az, hogy hogyan. Ennél a lépésnél jól jön egy szakavatott, esetleg kedvencnek kikiáltott fogorvos. Nálunk a Budapest Dental fogászaton találkozhat ilyenekkel, de ha egyelőre nem rendelkezik saját fogorvossal, akkor olvasson tovább, adhatok néhány tippet.

Teendők a továbblépésért – információk a fogbeültetésről foghúzás után

Mi az igazán sikeres fogbeültetés titka? Hogy foghúzás után egy éven belül megtörténik!

A foghúzás után a hiányzó fog helyén egy üreg támad. Ezt először vér tölti ki, amely szervül és szép lassan csonttá alakul át. Ez a csont, mivel a továbbiakban nem terheli rágóerő, idővel sorvadni kezd. No ez az amit nem kellene megvárni! Ha a foghúzás fél éven túl volt, de egy éven belül, akkor a csont még kellően vastag és széles ahhoz, hogy optimális legyen a fogbeültetés elvégzése! Az elveszített fogat a legtermészetesebb módon a fogbeültetés segítségével lehet pótolni. Nem kell lecsiszolni a mellette levő esetleg ép fogakat, nem szorul alá az étel stb.

Ha időben, sok és vastag csontba lehetett a fogbeültetést elvégezni, akkor sokáig stabil és nagyon sikeres lesz a fogpótlás. Funkcionálisan és pszichésen is ez a legjobb megoldás a fog hiányának pótlására. Ma a fogbeültetés már rutinszerűen elérhető, ráadásul a piacon léteznek megfizethető áron kiváló minőségű fogimplantátum családok.

Ha a fogbeültetést időben, azaz a foghúzástól számított fél éven túl, de egy éven belül végezteti el, nagy valószínűséggel nem kell csontpótlást kérni, nem kell hidat készíteni. Az időben elkészített fogpótlás végül olcsóbb, mintha várunk, amíg a foghúzás következtében más szövődményes problémák is kialakulnak, melyek kezelése már sokkal többe kerül.

Összefoglalva a legfontosabb teendők foghúzás után:

 1. Megfelelő öngondoskodás fizikai síkon
 2. Fájdalom, veszteség feldolgozása
 3. Energiával telve keresni, akarni a megoldást és időben lépni!

Gyors gyógyulást és jobbulást kíván a Budapest Dental Csapat!

Send this to a friend