1137 Budapest, Szent István körút 10. 3. em 8.

Foghúzás után – tippek és tanácsok

Foghúzás után

Tartalomjegyzék

A fejlett mai technológiáknak hála – és persze az orvosi trendeknek -, ma már a fogmegtartás került a kezelések prioritásába: csak az utolsó utáni pillanatban történik foghúzás, akkor, amikor a fog már teljesen menthetetlen. Amennyiben ezt szeretnénk megelőzni, akkor sose felejtsük el az éves, rendszeres fogászati állapotfelmérést beiktatni.

A foghúzás a szájsebészeti beavatkozások körébe esik, így foghúzás után vannak bizonyos alapszabályok, amelyeket fontos betartani. Az izgalmak és a pillanat hevében teljesen természetes, hogy az orvosunk által említett intelmeket nem tudjuk teljes mértékben észben tartani, így most csokorba szedtük, hogy mire érdemes ügyelni. Jöjjenek a teendők!

A foghúzás után az első 24 órában

Orrfújás

Az érzéstelenítést követően körülbelül 2-3 órán át számíthatunk zsibbadásra a foghúzás miatt. Ha nem is épp ennyi ideig, de legalább félórán keresztül szorítsuk a kezelt felületre a géztampont és csak ezt követően dobjuk ki.

Teljesen természetes módon előfordulhat, hogy orrot kell fújnunk vagy tüsszentenünk kell. Ezekben az esetben legyünk körültekintőek, főleg, ha felső fog eltávolítása történt. Az orrunkat csak törölgessük és amennyiben tüsszentenünk kell, semmiképpen se fojtsuk vissza, ugyanis fennállhat az arcüreg megnyílásának lehetősége. Ez leggyakrabban a hátsó őrlőfogak és a bölcsességfogak eltávolítása után jelentkezhet. Tipikus tünete, hogy orrfújás esetén a sebnél buborék keletkezik, illetve szelelő érzetet tapasztalunk. Ezekben az esetekben haladéktalanul forduljunk szakorvosunkhoz, szájsebészünkhöz, aki segít a nyílás bezárásában és ezzel együtt antibiotikumos kezelést is indít.

Étkezés, ivás

A zsibbadás időszaka alatt semmiképpen se együnk, az ivást pedig korlátozzuk és maximum vízre. Az érzéstelenítés megléte miatt ugyanis könnyen nyelvünkbe haraphatunk vagy félrenyelhetünk, előzzük meg tehát a bajt. Az alkalmazott érzéstelenítő fajtájától és mennyiségétől függően a zsibbadás hossza változó lehet.

Amint az érzéstelenítő hatása elmúlt, a megfelelő ételtípusokat óvatosan fogyaszthatjuk. Az első napon mellőzzük a szilárd ételeket és részesítsük előnyben a folyékony állagúakat (például pürélevesek, krumplipüré). Az italok tekintetében a tejtermékek (baktériumkultúra miatt), az alkohol és a tea (vérbőséget okoznak) a tiltólistások, nemcsak az első napon, hanem az azt követő napokban is.

Vérzés

A foghúzás után az eltávolított fog helyén létrejön egy kocsonyás állagra emlékeztető alvadék, amelyet vérdugónak nevezünk. Ennek kialakulása már a foghúzás után megindul. A vérdugó feladata, hogy lezárja a sebet és ezzel megakadályozza, hogy baktériumok jussanak a nyílt sebbe. A lyukba kerülő baktériumok ugyanis képesek a csont felszínén fertőzések, majd gyulladások előidézésére is, így nagyon fontos az alvadék képződésének támogatása. Ez annyit tesz, hogy ne „szívogassuk” a húzás helyét, ne piszkáljuk azt nyelvünkkel, ne használjunk szívószálat se és a köpködést is mellőzzük.

A foghúzás után a fentiektől függetlenül jelentkezhet vérzés, amely egy természetes jelenség. Néhány órával a foghúzás után ez gyakorlatilag cseppet sem szokatlan. Ennek mértéke általában csekély, de a jellegzetes, intenzív íz persze megtévesztő lehet. Ilyenkor tegyünk steril gézlapot közvetlenül a sebre és nem túl nagy erővel, de kellő határozottsággal harapjunk rá, nagyjából minimum 30 percen keresztül, majd cseréljünk gézlapot. Abban az esetben, ha erős vérzést tapasztalunk mindenképp szóljunk kezelőorvosunknak.

Fájdalomcsillapítás

A fogorvos tájékoztatása szerint fájdalomcsillapító szedésére is van lehetőség, amennyiben úgy érezzük, hogy szükségünk van rá. Fontos, hogy az előírt, javasolt mennyiséget vegyük figyelembe és ne lépjük azt túl, figyeljünk az adagolásra. Ha úgy érzi, hogy kritikus az állapot és szükség lenne extra fájdalomcsillapítóra a javasolt mennyiségen felül, keresse fel kezelőorvosát.

Egyéntől függőn többféle hatóanyagtartalmú fájdalomcsillapító is szóba jöhet:

  • ibuprofen tartalmú (például Advil Ultra Forte)
  • diklofenák (például Cataflam)

A gyógyszerek alkalmazásakor természetesen mindig vegyük figyelembe az esetleges gyógyszerérzékenységet!

Fogmosás, szájhigiénia, öblögetés

A szájüreg – és kiemelten a seb környékének – megfelelő tisztántartása most fontosabb, mint bármikor. A fogaink felületén állandó jelleggel képződő lepedék ugyanis a sebbe jutva igen nagy károkat képes okozni, így semmiképp sem szabad elmellőzni a fogmosást!  

A seb tisztításaval és az általános ápolással kapcsolatban a legfontosabb tanács, hogy kerüljük el a foghúzási zónát, csak a környező fogakat és területeket tisztítsuk meg. Körülbelül 1-2 nap elteltével azonban nagyon óvatosan, egy steril, új, igazán puha fejű fogkefével átsimíthatjuk a foghelyet is, melynek típusával kapcsolatban a szakorvos konkrét tanácsokat tud adni.

A hagyományos, erősen alkoholos szájvizeket, öblögetőket szintén tegyük most félre. Helyettük alkalmazzunk kifejezetten erre az időszakra javasolt készítményeket (például klórhexidin tartalmú szájöblítőt).

foghúzás után páciens a rendelőben

Az első 24 óra után

Duzzanat

A duzzanat egy normális tünetnek számít a foghúzás után. Bölcsességfog műtét után ezek a panaszok még jellemzőbbek: míg a többi fogtípus esetén inkább az első néhány napban jelentkezik duzzanat, addig a bölcsességfog esetén egy hétig is fennállhat ez az állapot. A foghúzás után keletkező vérömleny magától felszívódik.

A duzzanatot jegeléssel tudjuk kezelni. Ezt megtehetjük jégzselével, hideg vizes ruhával vagy rongyba csomagolt mirelit termékekkel. Nagyon fontos megemlíteni, hogy közvetlen módon a csupasz bőrfelületre ne helyezzünk jeget, mert szöveti károsodást idézhet elő!          

Egy hűtési etap körülbelül maximum 10 perces legyen és igény szerint óránként ismételhetjük.

Fájdalom

A fájdalom a foghúzás utáni állapot velejárója lehet. A legtöbb esetben a panaszok viselhetők és néhány napon belül fokozatos javulást mutatnak, de vannak esetek, amikor akár egy hétig is kísérthetnek minket a kínzó fájdalmak, különösen akkor, ha az orvos nehezen tudta a fogat eltávolítani. Abban az esetben, ha a foghelyen a fájdalom nem mérséklődik, sőt, inkább fokozódik egy hét elteltével is, mindenképp keressük fel fogorvosunkat.

Ritkán, de láz is előfordulhat foghúzás után. Ilyenkor nyugodtan lehet lázcsillapítást alkalmazni, kisebb mértékű hőemelkedés esetén nincs tennivalónk.

Ételek

A fent már említetteken túl fontos, hogy az első napokban hanyagoljuk az apró szemekből álló, kemény ételek fogyasztását – mint például a chia mag, mák -, mivel könnyen sérülést okozhatnak és a sebbe is egyszerűen bejuthatnak. Mindezeken túl mellőzzük az erős fűszereket is, melyek irritálhatják sebet.

További általános tippek foghúzás után

Legyünk türelmesek

Általában két hét elteltével már csak egy emlék a foghúzás, de előfordul, hogy 3-4 hétbe is beletelik a seb gyógyulása.

Nem a dohányzásra

Az első három napban ne gyújtsunk rá. Ez a kritikus időszak, így próbáljuk meg ezt betartani.

Edzés és szaunázás – tegyük félre

A meleg (ideértve a szaunázáson túl a napozást és a gőzfürdőt is) duzzanatot és vérbőséget idéz elő, így kerüljük a beavatkozás utáni legalább egy hétben ezeket az aktivitásokat.

Az edzés, intenzív sport szintén kerülendő, mivel a megerőltetés a vérdugó kiesésével járhat.

Pihenés, pihenés, pihenés

Mint minden beavatkozás után, itt is a legfontosabb a pihenés, ezzel tehetünk a legtöbbet a gyors regenerálódásért és hatékonyan rövidíthető a felgyógyulási idő. Amennyiben tudunk, aludjunk ebben az időszakban magasabb párnán – így elkerülhető a reggelre kialakuló duzzanat.

Send this to a friend