1137 Budapest, Szent István körút 10. 3. em 8.

Fogínybetegségek kezelési lehetőségei

Tartalomjegyzék

Milyen lépésekből áll a fogínygyulladás, fogágygyulladás, fogínysorvadás kezelése

A fogágybetegség megállapítása ijesztő tény lehet, azonban fontos tudni, hogy a folyamat legtöbb esetben kezelhető, sőt, enyhébb stádiumban vissza is fordítható. Az ultrahangos fogkőeltávolítás után, kézi tasaktisztítással és lézeres kezelés segítségével igyekszik a fogorvos megállítani, a fogínysorvadás folyamatát. Előrehaladott esetben a rendszeres kezelés segít a folyamatot megállítani, a fogakat stabilan még jó ideig megőrizni.

Mikor beszélünk fogágypusztulásról, fogágygyulladásról?

Sokszor a betegek röntgen nélkül is érzik, nagy a gond, a fogíny visszasorvadt, az íny vérzik, a fogak finoman mozgathatóvá váltak. Előfordulhat, hogy egy fogászati állapotfelmérés során, a panorámaröntgen alapján, mutatható ki az előrehaladott fogágypusztulás.

Fogászati kezelési terv – tervezzük meg a fogágybetegség kezelési lehetőségeit

A kezelési terv készítésekor az első lépés, hogy minden olyan tényezőt, mely a fogínyben, illetve a fogágyban gyulladást tarthat fent, el kell távolítani. Ez nem csak íny alatt rejtőző fogköveket jelentheti, hanem az elálló tömésszéleket, vagy elálló koronaszéleket, azaz minden olyan dolgot, amely az eredeti fogkontúrtól eltérő így az ínyt irritálja, ezáltal gyulladásban tartja.

Milyen gyakran kell a kezeléseket elvégezni?

Az alábbi kezelésekkel a fogágypusztulás, amennyiben egy bizonyos stádium előtt belekezdünk a kezelésekbe, nagyon gyakran megállítható, de súlyosabb immunológiai hátterű esetekben is lassítható. Fontos tudni, hogy ezek a kezelések nem egyszeri alkalomra szólnak. Ismétlésük, rendszeresen, minimum féléves időközönként ajánlott.

A kezdeti, komolyabb kezelés sorozatban az alábbi lépések közül több kezelésre is szükség lehet, ne ijedjenek meg, ritkán kerül sor mindegyikre, a kezelési terv mindig egyénre szabottan vázolja fel a szükséges lépéseket. Később, a rendszeres ismétlések során az ultrahangos fogkő eltávolításra mindig, időnként pedig az antimikrobiális terápiára van szükség.

Első lépés a gyógyulás felé – ultrahangos fogkőeltávolítás

Első alkalommal, alapos ultrahangos fogkő eltávolítást kell végezni. A kezelés során a fogkövek eltávolítása mellett feltérképezhető, hogy a régi tömések, koronák közül melyeket szükséges átalakítani, lecserélni.

Antimikrobiális foto dinamikus terápia – az ínyfertőzés hatékony terápiája

Az antimikrobiális terápia fény és egy speciális kék oldat segítségével az íny alatt megbúvó baktériumok 99%nak elpusztítására képes, még rezisztens kórokozók esetén is. Az íny fellélegezhet, csökkent immunitás esetén is könnyebben birkózhat meg a napi feladatokkal. A fertőzés leküzdésével a gyulladás látványosan és hamar csökken.

Vektor terápia – a legapróbb szennyeződések eltávolítására

A nagyobb darabok, durva fogkövek eltávolítása után finom beavatkozás következik – ez a Vektor terápia. A kezelés célja, a fogínysorvadás miatt szabaddá vált gyökérfelszín tökéletes lesimítása és a kisebb felmaródások feltöltése. Terápia során finom kalcium hidroxid oldattal mossuk, tisztíttjuk át mélyen a tasakban a gyökérfelszíneket. A sima felszín az első lépés a gyógyulás felé, könnyebbség az immunrendszernek, hiszen a baktériumok a simára tisztított felszínen nem tudnak megtapadni, emellett az íny újbóli tapadásának is esélyt ad.

Parodontális mélytisztítás –felrakódások alapos eltávolítása a fogínytasakok mélyén

A teljes és alapos, azaz íny feletti és alatti fogkőeltávolítás után szükség lehet az úgynevezett ínytasakok, vagy súlyosabb esetben a csonttasakok kitakarítására is. Ez történhet hagyományosabb módon kézi kürett segítségével. Az eljárás során a csontpusztulás következményeként a fog körül kialakult „tasak” kitisztítását, a felhalmozódott mély fogkő, gyulladásos szövet eltávolítását jelenti speciális, erre kialakított kézi műszerekkel – a felhalmozódott granulációs szövet függvényében akár több alkalommal.

Parodontális lézer – gyulladt szövetek eltávolítása, biostimuláció

A legújabb gyógymód a fogínysorvadás kezelésére a lézer, mely az előzetesen kitisztított tasak esetén lehetséges. A megtisztított fog körüli lágyszövetek kezelése történik lézerrel, melynek következtében a legalsóbb rétegekben felhalmozódott gyulladásos szövetek is eltávolíthatók, illetve csontregeneráció indítható el.

Send this to a friend