Menü

+36 1 315 4545 | 1137 Budapest, Szent István körút 10. 3.em 8. | My Budapest Dental

Fogínygyulladás terhesség alatt - Budapest Dental

| Dr. Pattogató Rita
Fogínygyulladás terhesség alatt
Fogínygyulladás terhesség alatt

Terhességi fogínygyulladás veszélye a fejlődő magzatra

A terhesség során történő hormonális változások a fogínyre is hatnak. A megnövekedett ösztrogén/progeszteron szint miatt az íny lazább szerkezetűvé válik (ezek a hormonok lazítják a méhszalagokat is, mely a baba növekedése szempontjából fontos változás). A lazább szerkezetű ínyben a baktériumok elszaporodása könnyebb, s ha a kismamánál már a terhesség előtt is fogínygyulladás jelentkezett, illetve a fogápolásra nem fordít fokozottabb figyelmet a terhesség során, a gyulladásos folyamat átterjedhet az ínyről a fogágyra aminek következtében fogínykezelésekre is szükség lehet. A fogágygyulladás sajnos komoly dolog, a fogak meglazulásával és elvesztésével járhat, de a gyulladás hatással van a fejlődő magzatra is.

Hogyan hat a gyulladás a fejlődő babára?

A fogínyben elszaporodó baktériumok és a szervezet immunrendszere által termelt gyulladás gátló anyagok (pl. endotoxinok, prosztaglandinok, fehérvérsejtek) a véráram útján eljutnak az anyaméhbe, így a magzathoz is. A szájüreg és a szervezet egészsége között természetes összefüggés van. Ma már tudományosan bizonyított tény, hogy a kismamák fogágybetegsége terhességi komplikációkhoz vezethet. Magyarországon Dr. Radnai Márta (Szegedi Orvostudományi Egyetem orvosa) vizsgálta a fogágybetegségek és a koraszülés összefüggéseit és az alábbi figyelemfelhívó eredményre jutott: A koraszülés valószínűsége 3,31%-kal nagyobb a terhesség kezdeti stádiumában már fogágybetegséggel bíró édesanyák esetén, az egészséges fogínyű édesanyákéval szemben! (Dr. Radnai Márta kutatása) A kutatás ugyancsak összefüggést mutatott ki a megszületett babák súlya és a fogágygyulladás között: Újszülöttek átlagos súlya: Egészséges fogínyű kismamák 3180,3 gr A terhesség kezdeti szakaszában már meglevő fogágybetegség 2834,5 gr A fenti érték jól mutatja, hogy a terhességi fogágybetegség a második leggyakoribb tényező a koraszülés kialakulásában (az első, ennél is nagyobb kockázati tényező a terhesség alatti dohányzás!) Összefoglalva: A terhesség alatt nem kezelt fogágybetegség összefüggésben van a koraszüléssel, illetve a kisebb súlyú újszülött születésével!

Mit tehet a kismama a fogágybetegség megelőzésére, az ínyvérzés kezelésére?

Amennyiben fogágygyulladás gyanúja merül fel, a fogakat, fogínyt lehetőleg már a terhesség előtt kezeltetni kell. Emellett egészséges esetben is a terhesség során legalább két alkalommal fogászati vizsgálat, illetve szájhigiéniai kezelés ajánlott! Amennyiben eddig nem tette meg, érdemes átbeszélnie fogorvosával vagy a dentalhigiénikussal a jellemző fogmosási szokásait, illetve ezek javítási lehetőségeit. Kialakult ínyvérzés esetén mihamarabb forduljon fogorvoshoz, aki a szájhigiénés kezeléssel segít enyhíteni a tüneteket, megelőzni a komolyabb fogágypusztulást!
ALAP Szájhigiéniai kezelés csomag
19 900 Ft25 900 Ft
OPTIMUM szájhigiéniai kezelés csomag
22 900 Ft29 900 Ft
PRÉMIUM szájhigiéniai kezelés csomag: Irányított Biofilm Terápia
32 750 Ft42 500 Ft

Szeretne többet tudni fogai egészségéről?

Iratkozzon fel a Budapest Dental hírlevelére, hogy elsőkézből értesülhessen fogászati magazinunk új cikkeiről!

Témáink


Éppen olvassák...

“Az első fogorvosi rendelő
ahová félelem nélkül megyek!”

Union Dental
Szakértelem, tradíció, tapasztalat.
Budapest Dental több mint 15 éve.
Rendelőnk
1137 Budapest,
Szent István körút 10. 3.em 8.
Útvonaltervezés
Nyitvatartás
  • Hétfő – Péntek
    08:00 – 20:00 
  • Szombat
    zárva
  • Vasárnap
    zárva
Információk
Kövessen minket

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

© Budapest Dental Kft. Minden jog fenntartva.
Site by Meraki.
© Budapest Dental Kft. Minden jog fenntartva.
Site by Meraki.

BUDAPEST DENTAL
Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.