1137 Budapest, Szent István körút 10. 3. em 8.

Fogínygyulladás terhesség alatt

Tartalomjegyzék

Terhességi fogínygyulladás veszélye a fejlődő magzatra

A terhesség során történő hormonális változások a fogínyre is hatnak. A megnövekedett ösztrogén/progeszteron szint miatt az íny lazább szerkezetűvé válik (ezek a hormonok lazítják a méhszalagokat is, mely a baba növekedése szempontjából fontos változás). A lazább szerkezetű ínyben a baktériumok elszaporodása könnyebb, s ha a kismamánál már a terhesség előtt is fogínygyulladás jelentkezett, illetve a fogápolásra nem fordít fokozottabb figyelmet a terhesség során, a gyulladásos folyamat átterjedhet az ínyről a fogágyra aminek következtében fogínykezelésekre is szükség lehet. A fogágygyulladás sajnos komoly dolog, a fogak meglazulásával és elvesztésével járhat, de a gyulladás hatással van a fejlődő magzatra is.

Hogyan hat a gyulladás a fejlődő babára?

A fogínyben elszaporodó baktériumok és a szervezet immunrendszere által termelt gyulladás gátló anyagok (pl. endotoxinok, prosztaglandinok, fehérvérsejtek) a véráram útján eljutnak az anyaméhbe, így a magzathoz is. A szájüreg és a szervezet egészsége között természetes összefüggés van. Ma már tudományosan bizonyított tény, hogy a kismamák fogágybetegsége terhességi komplikációkhoz vezethet. Magyarországon Dr. Radnai Márta (Szegedi Orvostudományi Egyetem orvosa) vizsgálta a fogágybetegségek és a koraszülés összefüggéseit és az alábbi figyelemfelhívó eredményre jutott: A koraszülés valószínűsége 3,31%-kal nagyobb a terhesség kezdeti stádiumában már fogágybetegséggel bíró édesanyák esetén, az egészséges fogínyű édesanyákéval szemben! (Dr. Radnai Márta kutatása)

A kutatás ugyancsak összefüggést mutatott ki a megszületett babák súlya és a fogágygyulladás között:

Újszülöttek átlagos súlya:

Egészséges fogínyű kismamák 3180,3 gr
A terhesség kezdeti szakaszában már meglevő fogágybetegség 2834,5 gr

A fenti érték jól mutatja, hogy a terhességi fogágybetegség a második leggyakoribb tényező a koraszülés kialakulásában (az első, ennél is nagyobb kockázati tényező a terhesség alatti dohányzás!)

Összefoglalva: A terhesség alatt nem kezelt fogágybetegség összefüggésben van a koraszüléssel, illetve a kisebb súlyú újszülött születésével!

Mit tehet a kismama a fogágybetegség megelőzésére, az ínyvérzés kezelésére?

Amennyiben fogágygyulladás gyanúja merül fel, a fogakat, fogínyt lehetőleg már a terhesség előtt kezeltetni kell. Emellett egészséges esetben is a terhesség során legalább két alkalommal fogászati vizsgálat, illetve szájhigiéniai kezelés ajánlott! Amennyiben eddig nem tette meg, érdemes átbeszélnie fogorvosával vagy a dentalhigiénikussal a jellemző fogmosási szokásait, illetve ezek javítási lehetőségeit. Kialakult ínyvérzés esetén mihamarabb forduljon fogorvoshoz, aki a szájhigiénés kezeléssel segít enyhíteni a tüneteket, megelőzni a komolyabb fogágypusztulást!

Send this to a friend