1137 Budapest, Szent István körút 10. 3. em 8.

Budapest Dentál 13. kerület

Fogínykezelés

Az egészséges fogíny nem vérzik!
Fogínypanaszok a lakosság több mint 85%-t érintik.

Ne várja meg a fogínysorvadást és a fogak meglazulását! Vegye kezébe az irányítást, és foglalkozzon tudatosabban fogínyével! A fogínybetegségek nagy része könnyen gyógyítható és megelőzhető a rendszeres fogínykezelésekkel és a helyes otthoni fogápolással.

Fogínykezelések kapcsán feltett leggyakoribb
kérdések

Segítünk eligazodni Önnek is! Összegyűjtöttük azokat a kérdéseket, melyeket Pácienseink a leggyakrabban kérdeznek a fogínyproblémáikkal kapcsolatban a kezelések előtt előtt! Hasznos tippeket és fontos válaszokat talál! A válaszokat kezelőorvos írja, nem marketingszöveg!

Ha meglazult a fogam, megmenthető e fogínykezeléssel?

Gyakori kérdés. A válasz nem egyszerű. Mennyire lazult meg a fog? Már csak a fogíny tartja, vagy még a csont is? A csont egyenletesen húzódott vissza a fog teljes kerülete körül, vagy bizonyos helyeken mélyebb a csonttasak? Van e általános egészségügyi probléma, gyógyszerszedés, csontritkulás vagy sem?

 

Ezek csak a legegyszerűbb kérdések, még nem mentünk a fogínykezelés diagnozisának mélyére. Mint Ön is láthatja, nincs egyértelmű válasz, ahány eset annyi lehetséges megoldás létezik.

 

Egy biztos, ami általánosságban minden fogínykezelés kapcsán igaz! A fogínypusztulás, ha esetleg meg nem is állítható, a legtöbb esetben lassítható. Az idő Ön ellen dolgozik. Minél előbb lép, annál több lehetőség van és annál több csont van, ami menthető. A fogínykezelés kapcsán nem az a kérdés, hogy menthető e, hanem az, hogy mikor kezdhetjük el a kezelést!

Fogínyvérzés esetén mi a legjobb fogínykezelés?

A fogínyvérzés hátterében, az egészen banálistól az igen súlyos fogínyproblémáig állhatnak okok. Az első lépés tehát mindig a diagnózis. Szerencsére az esetek több mint felében egy alapos ultrahangos fogkőeltávolítás tökéletesen elegendő a fogínyvérzés megszüntetéséhez. Ez a basic fogínykezelés eltávolítja a fogköveket, így a gyulladást okozó baktériumokat is.

 

Amennyiben egyes fogak, vagy több fog körül komolyabb fogínytasak is van, akkor az ultrahangos fogkőeltávolítás után fogínykürettre, lézeres kezelésre is szükség lehet. Ha komoly visszatérő fogínyfertőzés van, komolyabb fogkőképződés nélkül, abban az esetben szükség lehet antimikrobiális fotodinamikus terápiára, amely gyógyszerek és mellékhatások nélkül elpusztítja a kóros baktériumok 99%-t!

Milyen vizsgálatokra van szükség a fogínykezelések előtt?

A fogínykezelések előtt alapos szájvizsgálat, röntgenfelvétel és bizonyos esetekben 3 D CBCT felvétel szükséges. Az első lépés mindig a diagnózis felállítása. A szájvizsgálattal megállapíthatjuk a fogínyvérzés okát, , megvizsgáljuk az esetleges fogínytasakok meglétét, illetve azok körülbelüli mélységét, emellett a fogak mozgathatóságát. A két dimenziós panoráma röntgenfelvétel egy általános átnézeti képet ad, melyen megállapítható, hogy generalizált, azaz az összes fogra kiterjedő fogágypusztulásról van e szó. Amennyiben a folyamat csak egy-egy fogat érint, úgy az adott fogról intraorális röntgen készül, melyen alaposabban vizsgálható. Amennyiben még komolyabb diagnózisra van szükség, úgy 3 Dimenzós CBCT készülhet az adott fogról.

Mi az a fogászati kürett? Fájdalmas?

A fogászati kürett fogászati érzéstelenítésben történő fogínykezelés. Ennek megfelelően nem fájdalmas. A kezelés előtt ultrahangos fogkőeltávolítás történik, melynek során a nagyobb és ínby feletti fogkövek eltávolításra kerülnek. A fogászati kürett a mélyebb fogínytasakokban a fognyaki, gyökérfelszíni részekre lerakódott fogkövek eltávolítására való. Ezekre a helyekre az ultrahangos készülék már nem ér le, így nem tudja a finom felrakódásokat eltávolítani. A kürett lényegében egy sppeciális formájú éles eszköz, mellyel a tasak mélyén a foggyökér felszínének végigsimításával dolgozik a fogorvos vagy a dentalhigiénikus szakember. A kürettálás során a cél az, hogy a gyökérfelszín teljesen sima legyen. A sima felszínen megindulhat a regenerálódás. A küretteálás után sok esetben javasolható lézeres fogínykezelés, ami feszesebbé teszi a meglazult szöveteket.

Segít e a lézeres kezelés a fogínypusztuláson?

A Biolitec sebészeti lézerrel a fogínytasakok mélyén elpusztítjuk a baktériumokat és elpárologtatjuk a granulációs szöveteket. A lézerfény a csontban biostimuláló hatású, ez pedig regenerációt jelent. A lézeres kezelésekkel enyhén meglazult fogak esetén jó eredményeket érhetünk el. A csont nem épül vissza, de a fogat tartó szövetek feszesebben tartják a kezelés után a fogat.

 

A lézeres kezelés nem önálló terápia, hanem egy kezelés sorozat része. Egy állomás, amely előtt és amely után is lehetnek még további fogínykezelések. Az első lépés mindig az alapos fogkőlevétel. Mélyebb tasakok esetén a fogínykezelés a fogínykürettel folytatódik, amikor az apróbb, mélyebb területeken levő felrakódásokat is eltávolítjuk. A következő lépés már függ a tasakok mélységétől, az általános egészségi állapottól és a kiindulási októl is. Sok esetben a kürett után következik a lézeres kezelés, más esetben elég az antimikrobiális fotodinamikus terápia.

Lézeres fogínykezelést szeretnék. Mi a teendőm?

A lézeres fogínykezelés előtt meg kell határozni, hogy pontosan milyen fogínybetegséggel állunk szemben. Nem érdemes egy adott kezeléshez ragaszkodni, hanem először meg kell találni a probléma okát, és ehhez kell megfelelő kezelést választani. A lézeres kezelés sosem az első lépés a fogínykezelések során. Amennyiben erre szükség van - például meglazult fogak esetén, de csak akkor ha még van elegendő csont, ami a kezelés után tartani fogja a fogat - első lépés mindig az alapos ultrahangos fogkőeltávolítás. A lézeres kezelés csak megtisztított közegben, sima fogfelszín mellett végezhető, egyébként semmi értelme nincs.

 

Amennyiben tehát Ön a lézeres fogínykezelésben hisz, ez szuper dolog, és nagyon jól fog működni, ha betartjuk a szükséges kezelési lépéseket, melyek a legtöbb esetben a következők:

 

1. ultrahangos fogkőeltávolítás

 

2. kürettálás

 

3. lézeres fogínykezelés

 

Nagyon érzékeny vagyok. Kaphatok érzéstelenítést fogínykezeléskor?

Természetesen, Ön nincs egyedül ezzel a problémával. Kb. minden 20. páciens számára érzékeny a fogkőlevétel, így a számukra a kezelést érzéstelenítésben végezzük. Érdemes megpróbálni a Guided Biofilm Therapyt, melyet a svájci EMS ultrahangos géppel végeznek munkatársaink. Ez az ultrahangos készülék lényegesen finomabb, mint a basic készülék, így a fájdalom az érzékenyebb páciensekre sem jellemző.

Mikor kell sínezni a fogakat?

A fogak sínezése azt jelenti, hogy a meglazult fogakat egymáshoz rögzítjük, hogy a rágóerő, illetve a nyelv által kifejtett erő ellenében jobban tartsanak ezek a fogak. A sínezés előtt minden esetben szükség van ultrahangos fogkőeltávolításra, esetenként fogászati kürettre vagy lézeres fogínykezelésre. A tiszta, enyhén mozgó fogakat ezek után lehet összekötni.

 

A sínezésnek több módja is lehet, de általánosságban igaz, hogy a sín sosem érinti a fogínyt, a sín körül a fogakat tisztítani lehet. A sínezés hatására az enyhén mozgó fogakat stabilizálni tudjuk. Fontos, hogy a sínezett fogak otthoni ápolására és a rendszeres fogászati kontrollokra (min. 3 havonta!) nagy hangsúlyt kell fektetni, hogy az állapot a lehető legtartósabb legyen!

A fogínykezelés lépései

A fogínybetegségek kezelésénél a legfontosabb, hogy Ön mielőbb lépjen! Teljesen mindegy, milyen stádiumban van a fogíny, vagy mennyire mozgathatóak a fogak, a várakozással csak veszíthet. Tájékozódjon a fogínykezelés lépéseiről!

Állapotfelmérés

Sokan bizonytalanok, hogyan induljanak el a fogínykezelés kapcsán. Az állapotfelmérés még nem kezelés. Segít tisztába tenni a dolgokat, felvázolja az utat. Ez az első lépés Önmagáért, fogai, fogínye hosszú távú egészségéért!

Panorámaröntgen

A digitális panorámaröntgen átnézeti képet ad az összes fogról, a fogat tartó csont állapotáról. Két dimenzióban vizsgálhatóak a csonttasakok és a fogínysorvadás mértéke. A röntgen segít felállítani a diagnózist és a kezelési tervet.

Ultrahangos fogkőeltávolítás

A fogínykezelések alap terápiája az alapos fogkőeltávolítás. Több variáció elérhető: a standard ultrahangos technológia vagy a Guided Biofilm Therapy módszer, mely teljesen fájdalommentes és a fogak megőrzésének új koncepcióját kínálja.

Antimikrobiális terápia

Amennyiben a fogkőeltávolítás után, sima fogfelszínek mellett a fogínygyulladás újra és újra visszatér, valószínűleg immunológiai probléma van a háttérben. Ilyen esetekben a fertőzést kell minimalizálni, ennek gyógyszermentes módszere az antimikrobiális terápia.

Parodontális kürett

A fogínykezelés következő stádiuma, amikor az egyes fogak mellett mély fogínytasakokat diagnosztizálunk. A célunk ilyenkor a tasakok mechanikus megtisztítása a fogkövektől, melyet az érzéstelenítésben, fájdalommentesen végzett parodontális kürettel érünk el.

Lézeres fogínykezelés

Szintén a mély fogínytasakok terápiája. Az előzetesen mechanikusan megtisztított tasakokat a lézerfény segítségével kezeljük. A lézer elpárologtatja az ottmaradt gyulladásos szöveteket, az íny feszesebbé válhat, a fogak mozgathatósága csökken.

Guided Biofilm Therapy

A Páciensek véleménye szerint az első helyen választott módszer. Fájdalommentes kezelés, a Less Pain ultrahangos technológia, nem csak a fogkőeltávolításra, hanem a fogkövesedés megelőzésére is. A fogak és a fogimplantátumok megőrzésének leghatékonyabb módszere, a legújabb tudományos alapokon.

Antimikrobiális terápia

A makacs, visszatérő fogíny gyulladás hatékony és biztonságos kezelésére kifejlesztve, mellékhatások nélkül. Az antimikrobiális fotodinamikus terápia a gyulladáskeltő kórokozók 99%-t pusztítja el, gyógyszerek nélkül, fájdalommentesen. Antibiotikum szedése miatt kialakult rezisztencia esetén is hatékony!

Lézeres fogínykezelés

A lézerfény kb. 1000 nm mélységig pusztítja el a szövetekben a kórokozókat, elpárologtatja a gyulladásos szöveteket, emellett biostimulatív hatású, azaz a csont regenerációs folyamatokra jótékony hatással bír. A mélyebb fogínytasakok mechanikus tisztítása után a lézeres terápia segít a fogínyt feszesebbé tenni.
Őrizze meg a fogait egy életen át!

Egyszerűen: kezdje el most! A fogínybetegségek legnagyobb része megelőzhető. Még későbbi stádiumokban, pl. enyhén mozgatható fogak esetén is van esély, arra, hogy a fogíny feszesebb legyen, és a fogak stabilizálódjanak. A lényeg, hogy mind a rendelői, professzionális kezeléseket, mind az otthoni fogápolásra vonatkozó javaslatokat mielőbb el kell kezdeni. Új tudományos koncepció A Guided Biofilm Therapy a fogínybetegségek megelőzésének és kezelésének új módszere. A kezelés az edukációval és a folyamatos kontrollal összekötött. A kezelések fájdalommentesek, kényelmesek. Bármikor elkezdhető, mindenképp hatékony. Az implantátumok megőrzésében is!

Ugye Ön sem a fogsorra hajt?
A struccpolitikának ára van! A biofilm a fogak, vagy fogimplantátumok felszínére felrakódó filmszerű réteg, melyben baktériumok telepednek meg. Ha ezt nem távolítjuk el rendszeresen, szervül, a fogínyben gyulladás alakul ki. A gyulladás azért veszélyes, mert következtében a fogat, vagy fogimplantátumot körülvevő szövetek pusztulni kezdenek. A fog lassan mozgathatóvá válik Ha a folyamatot nem állítjuk meg, a fogfelszíneket nem takarítjuk simára, a mélyben a fogat tartó csont apadni kezd. Ennek következtében alakulnak ki a fogínytasakok, lassan pedig a fog mozgathatóvá válik.
Hogyan kezeljük a fogínyt?
Less Pain technológia Bármely fogínybetegség kezelésének első lépése az ultrahangos fogkőeltávolítás. Ennek van hagyományos és továbbfejlesztett módszere, mint például a Less Pain technológia. Az ultrahangos fogkőleszedéssel és az alapos polírozással a fogínybetegségek 60-80%a már gyógyítható. A fogak és a fogimplantátumok hosszú távú megőrzésének módszere. Lézeres fogíny kezelések A makacs gyulladások terápiájánál továbblépünk, az antimikrobiális fotodinamikus terápiával. A már mozgatható fogak esetén pedig parodontális kürett, a lézeres fogíny kezelések és a speciális sínező eljárások javasoltak.
És ha a fog már nem menthető?
Mindenképp időben lép, ha lép. Tény, hogy vannak olyan fogínysorvadással érkező páciensek, ahol már nem érdemes a fogínykezelést elkezdeni és a fogat el kell távolítani. Ilyen esetben is fontos, hogy ne az elkeseredés és a struccpolitika győzzön, hanem Ön mielőbb lépjen! A gyulladást mielőbb meg kell szüntetni! Ilyenkor cél, a maradék csontot megőrizi! A fogbeültetéses fogpótláshoz is csont kell! Tehát, ha egy menthetetlen fogtól mielőbb elbúcsúzunk, csontot takaríthatunk meg a fix fogpótlás számára! Nem mindegy! Lépjen a tettek mezejére! A gyulladt fogíny ráadásul fogászati góc! Az általános egészségi állapotot is veszélyezteti!
“ Eleinte a fogínyproblémák könnyen gyógyíthatók, akár egy alapos fogmosás is csodákat tehet. Később, ahogy a fogat tartó csont pusztul, egyre nehezebb a gyógyítás. Szerencsére sokféle lehetőségünk van a fogínybetegségek gyógyítására, mégis a legfontosabb: megelőzni könnyebb, mint gyógyítani! Kezdjen el gondoskodni a fogínyéről most! “

Dr. Pulai Mónika

Konzerválófogászat és fogpótlástan szakorvos

Mennyibe kerülnek a fogínykezelések?

A fogínybetegségeknek számos módozata van. Az alapkezelés mindig a fogkőeltávolítás, majd erre épülhet rá más fogínykezelés, annak függvényében, hogy pontosan melyik fognál, milyen probléma van. A pontos árat a személyre szabott kezelési terv adja meg.