1137 Budapest, Szent István körút 10. 3. em 8.

Fogínysorvadás kezelése? 5 fontos tény amit mindenképp tudnia kell!

A fogínysorvadás előbb utóbb a fogak elvesztéséhez vezet

Tartalomjegyzék

A fogínysorvadás lehetősége sokak számára rémálom. A fognyak megjelenése, a fogíny visszahúzódása kellemetlen esztétikai probléma. De vajon csak az? Mi áll a háttérben? Vajon mi a legjobb gyógymód a fogínysorvadás kezelése és megelőzése során?

Tudományosan igazolt tények támasztják alá az Irányított Biofilm Terápia sikerét. Hogyan? Megtudhatja a cikkből!

A fogínysorvadás kezelése többlépcsős folyamat

A fogínysorvadás megfelelő kezeléséhez először azt kell megállapítanunk, pontosan mi áll a háttérben. A legbanálisabb fogínygyulladás is okozhat olyan kellemetlen fájdalmas tüneteket, amely a fog elvesztésének képzetéig kergeti a szegény laikus halandót. Az ilyen eset megoldásához egy jól kivitelezett fogmosás is elegendő lehet.

Ennek ellenpéldájaként számos esetben találkozunk menthetetlenig elpusztult fogággyal, ahol a páciens 10-15 évvel van lemaradva attól, ahol még tehettünk volna valamit. Mégis, a páciens őszinte csodálkozással néz ránk, mikor kiderül, el kell távolítani az igen erősen mozgó fogait.

A leggyakoribb eset pedig a kellemetlen fogíny visszahúzódás, mely valóban félelmetes, panaszos is, de kezelhető, és nem jár a fog elvesztésével.

A folyamat hátterének felderítése után a legtöbb esetben több oldalról is szükség van a fog és a fogágy támogatására. Ahhoz azonban, hogy megértsük, mely lépések szükségesek a kezelés során, először tisztáznunk kell az alapfogalmakat majd csak ezután vághatunk bele a fogínysorvadás kezelése fejezetbe.

 

A súlyos fogínysorvadás kezelése fogkőeltávolítással kezdődik
A súlyos fogínysorvadás kezelése fogkőeltávolítással kezdődik

Tisztázzuk a fogalmakat – mi a fogínysorvadás valójában?

A fogínysorvadás valójában nem orvosi fogalmi meghatározás. Ha az angol megfelelőjét nézzük, inkább fogíny atrófiára utal ez a szó, amit magyarul inkább a fogíny recesszióval, visszahúzódással azonosítunk. Számos páciens azonban nem a fogíny visszahúzódását érti a fogínysorvadás alatt, hanem a fogak kóros meglazulásának folyamatát.

A két fogalom mögötti folyamat eltér. Nézzük, melyik mit rejt és mit kell kezdjünk vele!

A betegség leküzdésében nagyon nagy jelentőségű, ha tudjuk, mi miért történik, a tudás hozzásegít önmagunk jobb megértéséhez, mélyebb tiszteletéhez – hiszen a gyógyulás elsősorban itt kezdődik. Ebben segítenek a professzionális fogínykezelések is.

Hogyan döntsük el, hogy fogíny recessziónk van-e?

A fogíny visszahúzódást vagy recessziót a fognyakakról eltűnő fogíny jellemzi. A fogínyszövetekkel kapcsolatos egyik leggyakoribb probléma a fogínyvisszahúzódás. Ezt a köznyelv fogínysorvadásnak nevezi. Az ínyvisszahúzódás miatt először a fognyak, majd a gyökérfelszín láthatóvá válik.

Ez a folyamat szerencsére ritkán vezet fogelvesztéshez.

Az íny visszahúzódás inkább hő, elsősorban hideg érzékenységet, emellett tapintás érzékenységet okoz. Például igen kellemetlenné teheti magát a fogmosási folyamatot, hiszen a fogkefe vízszintes súrolási érzete fájdalommal járhat. Ha többet szeretne megtudni a témáról, érdemes olvasnia a fogíny visszahúzódás sebészi megoldásairól és esetbemutatásokról az itt ajánlott tudományos cikkben.

A legtöbb pácienst azonban az esztétikai megjelenés bántja, igen kellemetlen és riszató érzés a foggyökér felső harmadát látni ott, ahol fogínynek kellene védenie a fogainkat.

További jele lehet a gyökérszuvasodás, mely hosszú távon gyökérkezeléséhez, vagy következményesen fogelvesztéshez vezet.

Fontos tudni, és érdemes megnyugodni: a fogíny visszahúzódás nem a fogágy gyulladásos meggyengülésének következménye! Igen, csúnya. Igen, félelmetes, ha a szemfogunk gyökeréből kilátszik 1-2 mm. Ez azonban jellemzően nem jár fogelvesztéssel! Nincs szó gyulladásról!

Hogyan döntsük el, hogy fogágypusztulásunk van-e?

A fogágypusztulás hosszú, évekig tartó folyamat. A fogíny és a fogágy szinte folymatosan gyulladásban van, de ez sokszor nem tűnik fel a pácienseknek. Esetleg észleli a fogínyvérzést, fogmosáskor véres lesz a köpet, de a fogágy sokáig megfelelően tartja a fogakat. A probléma feltárásának legjobb eszköze tehát az állapotfelmérés.

A fogínysorvadás háttere tehát a laikus számára nem eldönthető. A szakorvos azonban a fogak és a fogíny alapos vizsgálatával megfelelő diagnózishoz jut. A fogínysorvadás kezelése lépéseinek meghatározásához elengedhetetlen a panoráma röntgen, de sokszor a 3 D CBCT adja meg a megfelelő felvilágosítást.

A fogínysorvadás kezelése – Irányított Biofilm Terápia

Tudományosan bizonyított tény, hogy a fogágybetegség az egész szervezetre kihatással van. Azért, mert a fog szájunkban van, attól még az egész szervezet részét képezi. Hatással van a szervekre, mint ahogy azok is hatással vannak a fogínyre.

Ha a beteg fogínytasakokat a fogak körül összeadnánk, egy hatalmas, akár fél négyzetméter sebfelületet kapnánk, tele gyulladással, baktériumokkal. A gyulladásos szöveti anyagok, baktériumok a vérrel eljutnak a szervezet egyéb területeire, ott gócos megbetegedést okozva. Hatással vannak az érrendszerre, szívre, ízületekre, bőrre egyaránt.

A fogínysorvadás kezelése többlépcsős folyamat. Az első lépés mindig a fogak alapos tisztítása. Ez a legtöbb esetben elegendő a teljes gyógyuláshoz, vagy a folyamat karbantartásához. A fogak tisztításának legjobb eszköze az ultrahangos fogkőeltávolítás.

Az ultrahangos fogkőeltávolítás típusai

A fogínysorvadás kezelés során az ultrahangos fogkőeltávolításnak több módszere ismert. A hagyományos, némely esetben kellemetlen fájdalmat okozó kezelés szerencsére már nem az egyetlen kezeléstípus. Az ultrahangos fogkőlevétel után alkalmazott polírozás módszertana is lényeges lépés.

A fogkőképződés elkerülésének, illetve a fogíny tapadásnak alapja ugyanis a tökéletesen simára polírozott fogfelszín. A megfelelő simaságot azonban a hagyományos módszerekkel nem mindig sikerül elérni.

Az Irányított Biofilm Terápia kezelési lehetőségei

A svájci EMS cég kifejlesztett egy kifejezetten érzékeny pácienseknek szóló, újfajta ultrahangos technikát. A lényegesen kevesebb fájdalommal járó ultrahangos technika ezen felül légfúvásos polírozást is alkalmaz.

A polírozás során kifújt szemcseméret olyan kicsi, és olyan finom, ami gyengéden képes simává polírozni a szabaddá vált fognyaki és gyökérfelszíneket. Ez a simaság a sérült ínyszövet visszatapadásának lényeges eleme. Hagyományos polírozással nem lehet ugyanezt elérni.

Tudományosan igazolható, hogy az Irányított Biofilm Terápia során alkalmazott ultrahangos eszköz kevesebb fájdalmat okoz, illetve a tapadás a fogíny körül jelentősen javul a hagyományos technikákkal szemben. A fogínysorvadás, fogínygyulladás és fogágypusztulás kezelésének tehát bizonyítottan leghatásosabb módszere az irányított Biofilm Terápia.

Fogínysorvadás kezelése – további lehetőségek

A gyulladt íny mechanikus megtisztítása – a fogkőlevétel, polírozás, elálló tömés vagy koronaszél elsimítása – már sok esetben elegendő lehet a gyulladás nagymértékű csökkentéséhez és a gyógyulási folyamatok elindításához.

Ha a tünetek első jelentkezésekor fogorvoshoz fordul, nagy eséllyel fogínye gondozásba kerül és az ördögi folyamat nem halad tovább.

Ha azonban hagyjuk a folyamatot tovább baktatni a saját útján, lassan olyan mély és gyulladt ínytasakok vehetik körül a fogakat, hogy azok mechanikus megtisztítása már nem elegendő. A tasakok mélyén lappangó baktériumokra az immunrendszer gyulladással reagál.

Az ilyen fogak – ha nem kezeljük időben – előbb utóbb meglazulnak és eltávolításra kerülnek. A súlyos fogágygyulladás kezeléséhez az irányított biofilm terápia sajnos már nem lesz elegendő. Parodontális kürettre, esetleg lézeres kezelésekre vagy további fogínyterápiákra lesz szükség.

Fontos! Az elpusztult csont már nem építhető maradéktalanul vissza! Ne higgyünk a csodákban, mert ezen a területen igen ritkák! A fogínybetegségek legfontosabb kezelése a megelőzés!

Összefoglalás

  • Különböztessük meg a fogíny visszahúzódást a komyol fogágybetegségektől
  • A fogíny visszahúzódás többnyire nem jár a fogak elvesztésével, bár kellemetlen esztétikai tünet
  • A komoly fogágypusztulás kevésbé látványos, annál alattomosabb
  • A legjobb módszer az Irányított Biofilm terápia, mellyel megelőzheti és egy ideig kezelni képes a fogínysorvadást
  • Ne a csodákra várjunk, hanem lépjünk. A fogíny kezelés elsősorban megelőző jellegű!
Send this to a friend