1137 Budapest, Szent István körút 10. 3. em 8.

Fogínysorvadás kezelése a banálistól a súlyosig

Tartalomjegyzék

A fogínysorvadás alattomos betegség. Sokan csak akkor szembesülnek a problémával, mikor már túl késő a fogak megmentéséhez. Pedig a fogínysorvadás az esetek nagy részében megelőzhető lenne, és idejében észlelve kezelhető is. Az első és legfontosabb lépés, hogy vegye észre magán a fogínygyulladás tüneteit. A hosszan fennálló fogínygyulladás ugyanis idővel fogínysorvadáshoz vezet! Ismerje fel a fogínysorvadás tüneteit és a szükséges fogínykezeléseket! A kezdeti fogínygyulladás, fogínysorvadás kezelése még igen egyszerű. Olvasson tovább és előzze meg a fogelvesztést!

Fogínysorvadás szerzett okai – kezdjük a kismamáknál

Talán kevesen tudják, de azokat a baktériumokat, melyekkel a szánkban együtt élünk, valaha a szüleinktől, elsősorban édesanyánktól kaptuk. Ahogy ő lenyalta a kiskanalat amivel aztán a szánkba tette a bébiételt, vagy ahogy abból a kenyérből haraptunk amiből ő is – a baktériumok szépen átvándoroltak hozzánk. Ez egy teljesen természetes dolog. Ha azonban olyan baktérium törzseket kapunk, melyek eleve a fogínysorvadásért felelős kategóriába tartoznak, immunrendszerünknek nehezebb dolga lesz. Ha ehhez még veleszületetten gyenge immunrendszert örököltünk a fogínyünknél – sajnos a fogínysorvadás oka máris könnyen megmagyarázható.

A fogínysorvadás kezelése során irányítsa Ön az eseményeket, ne a baktériumok!

Azok az édesanyák, akik ezzel tisztában vannak, valamennyire képesek lehetnek irányítani az eseményeket. Például, ha nekik súlyos fogágy betegségük van, inkább lemossák, mintsem lenyalják a tárgyakat. Fogíny betegségüket lehetőleg kezeltetik, ami a baktérium számot csökkenti, így próbálják meg védeni gyermeküket. Egy igen hatékony, gyógysezrmentes gyógymód a káros, fogínygyulladást okozó baktériumok elpuszítására az antimikrobiális fotodinamikus terápia. Ha az Ön esetében rendszeresen visszatérő fogínygyulladás áll fent, érdemes ezt a fogínykezelési módszert választania!

Lépjen időben és élvezze a saját fogait egy életen át!

Az első és legfontosabb feladat, megismerni az ellenséget! Ismerje meg a fogágybetegségek figyelemfelkeltő tüneteit! Ha Önnél ezek jelentkeznek, ne várja meg amíg a fogíny annyira megbetegszik, hogy a fogak meglazulnak! Sokkal olcsóbb és kényelmesebb a segítséget idejekorán igénybe venni, a fogínykezeléseket rendszeresen félévenként elvégeztetni,mint megvárni a fogínysorvadást és annak nehéz és szomorú következményeit! Jöjjön el félévente fogorvoshoz és előzze meg a bajt! Kis ráfordítással hatalmasat nyerhet. A saját fogait egy életen át!

Fogínysorvadás szerzett okai – minden a lepedékkel kezdődik

A leggyakoribb fogínybetegség a fogínygyulladás. A fogínysorvadást pedig a fogínygyulladás megelőzi, tehát sokszor oka is annak. A fogínygyulladás elsősorban a helytelen vagy ritka fogmosásból adódó lepedék felrakódásból származik. A lepedék aztán fogkővé válik, a fogkövön megint lepedék tapad le. A lepedék lényegében a táplálékkal odaragadt étel és baktériumok tömege. A baktériumok ellen az immunrendszer védekezni próbál, így gyulladás alakul ki. A gyulladás azonban olyan sejteket jelent, melyek szövetkárosítók, így elindul a csontpusztulás, ezt „nagyban” fogínysorvadásnak nevezzük.

Fogínysorvadás veleszületett, genetikai okai és a szokásrendszer

Fogaink és fogínyünk minősége genetikailag meghatározott. Épp úgy, mint szemünk vagy bőrünk színe is. Vannak olyanok, akik vastag, kemény kötőszövetet, erős fogakat örökölnek és vannak, akik gyengébb minőséget, vékonyabb kötőszövettel. De ez még csak alap adottság. A fogak körül egészséges esetben feszesen záródó fogíny egyensúlyának megbomlásához, azaz a fogínysorvadás kialakulásához önmagában egy gyengébb, vékonyabb szövet még nem elegendő! Nem csak a genetikát, hanem szokásokat is öröklünk! És ez a jó hír! Hiszen a szokásainkat megváltoztathatjuk!

Mi a helyzet az immunrendszerrel?

Ha a genetikai okokat nézzük, a legfontosabb tényező az immunvédekezés. A fogak nyakánál, ahol a fogíny elkezdődik, egy nagyon kifinomult védekező apparátus található, tele fontosabbnál fontosabb immunsejtekkel! Ha a egy olyan gént öröklünk, amely eltérő minőségű immunfehérjét termel, a védekező rendszerben hiba támad. A szánk pedig tele van baktériumokkal. Vannak köztük jótékony, „normális” baktériumok és vannak nagyon agresszív fajták, melyek a fogíny alá jutva azonnal komoly gyulladást és szövetpusztulást váltanak ki. Amennyiben az immunvédekezés a fogínynél hibás, az agresszív baktériumok bizony bejuthatnak a fogíny alá, innen pedig megindul a fogíny gyulladása, majd a következményes fogínysorvadás. Az immunrendszer hibája lehet kisebb vagy nagyobb fokú, attól függően, hogy a genetikai eltérés milyen volt. Kisebb fokú immunproblémánál, a fogínygyulladás rendszeres fogíny kezelésekkel karbantartható. Komoly genetikai hibánál azonban már nagyon korán meglazulnak, elvesznek a fogak, ezt fiatalkori fogínysorvadásnak hívjuk, és sajnos az ilyen betegség rossz prognózissal jár.

Kezelési lehetőségek – banálistól a súlyosig!

A fogínysorvadás oka tehát a leggyakrabban az el nem távolított fogkő és lepedék. A kialakult fogínybetegség súlyosságától függően az alábbi kezelési lehetőségek vannak:

  • Szokások megváltoztatása: alapos és rendszeres otthoni fogmosás, jó technikával, minimum naponta a 2×2 percig
  • Professzionális fogtisztítás (fogkőlevétel, polírozás) a fogorvosnál – félévenként
  • LESS PAIN ultrahangos terápia, Guided Biofilm Terápia – egészségvédelem egy életen át
  • Kedvezőtlen, gyulladásra hajlamosító baktérium flóra esetén Antimikrobiális fotodinamikus terápia, mely gyógyszerek nélkül elpusztítja a káros baktériumokat
  • Mélyebb fogínytasakok kezelése „mélytisztítással” (parodontális kürett” vagy lézeres kezeléssel)
Send this to a friend