1137 Budapest, Szent István körút 10. 3. em 8.

Fogínytasak kezelése Vektor terápiával

Tartalomjegyzék

A Vektor terápia a fogágygyulladás miatt elvesztett fogínytapadás regenerálására szolgáló modern terápiás eszköz. A terápia szerves része a szájhigiéniai kezeléseknek, azoktól külön nem végezhető. A  fogínykezelések sorrendjében a parodontológiai kürett után következik .

Kezelések a Vektor terápia előtt

A fogágybetegségek kezelése mindig az alap szájhigiéniai kezelésekkel kezdődik. Ultrahangos fogkő eltávolítás egy vagy több ülésben, parodontológiai kürett, antimikrobiális fotodinamikus terápia. A Vektor kezelésre csak a nagyobb fogkövek, felrakódások eltávolítása után van lehetőség. Talán szemléletes, ha azt mondjuk, ez egy finomhangoló kezelés.

A Vektor terápia lényege

A kezelés alkalmával finomra porlasztott kalcium-hidroxid oldattal mossuk át a szabaddá vált gyökér felszíneket, az előzetesen alaposan megtisztított fogíny tasakokban. A finom polírozás a legkisebb felrakódást is eltünteti a gyökér felszínéről, emellett feltölti a negatív egyenetlenségeket is. A kezelés eredménye tükörsima gyökérfelszín, mely kalcium hidroxiddal van bevonva.

E két tényező – simaság és kalcium hidroxid – együttesen kedvező hatást fejt ki a fogínytapadásra. Az elpusztult csont ugyan nem épül vissza, de az íny feszes tapadása regenerálódhat, ami hozzájárulhat a fog mozgathatóság csökkenéséhez.

Kiegészítő kezelés: Antimikrobiális fotodinamikus terápia

Az antimikrobiális fotodinamikus terápia megelőzheti, vagy követheti ezt a kezelést. A két terápia két különböző oldalról segít a fogágynak. Míg a Vektor terápia, elsősorban mechanikusan – bár annak legfinomabb szintjén – tökéletesen megtisztítja a gyökérfelszínt, a fotodinamikus terápia tovább segíti a betegség gyógyulását, mivel az ínygyulladásért felelős baktériumokat pusztítja el.

A Vektor terápia helye a fogágybetegségek kezelési lépései között

Az alábbiakban a fogínykezelések legfontosabb pilléreit találja összefoglalva:

  • Alapkezelés minden esetben: ultrahangos fogkő eltávolítás – egy vagy több ülésben
  • Mély fogínytasakok elsődleges kezelése: parodontológiai kürettálás
  • Mély fogínytasakok finomhangolt kezelse: Vektor terápia
  • Visszatérő fertőzések kezelése: Antimikrobiális foto dinamikus terápia
  • Gyulladt szövetek, baktériumok eltávolítása és regeneratív folyamtok beindítása: Lézeres ínykezelés
Send this to a friend