Menü

+36 1 315 4545 | 1137 Budapest, Szent István körút 10. 3.em 8. | My Budapest Dental
| Dr. Pattogató Rita

Fogínyvérzés kezelése - gyakorlati lépések a sikeres kezeléshez

Fogínyvérzés kezelése - gyakorlati lépések a sikeres kezeléshez

Vérző fogíny kezelése – gyakorlati lépések a sikeres kezeléshez

A fogínyvérzés problémájával Ön nincs egyedül. Magyarországon a lakosság 87%-t érinti ez a tünet. Az ínyvérzés tünete mögötti ok lehet egy banális, átmeneti ínygyulladás, néhány kihagyott esti fogmosás miatt, de lehet komoly fogágybetegség is a háttérben. Az alábbi oldalon gyakorlati segítséget szeretnénk nyújtani, a fogínyvérzés kezelésével kapcsolatban. A megfelelő fogínykezelések csodákra lehetnek képes.

Fogínyvérzés - hogyan veheti észre magán a tünet megjelenését?

Ha Ön még nem tapasztalt fogínyvérzést, és az egyszer csak fogmosás közben megjelenik, mindenképp jelzés, hogy a fogínnyel valami nincs rendben. Ha Önnek nincsenek fogkövei, rendszeresen jár fogászati ellenőrzésekre, és valóban alapos fogmosással az ínyvérzés egy-két nap alatt megszűnik, akkor csak egy átmeneti tünetről beszélünk, melyet Ön otthon, odafigyeléssel, megfelelő szájhigiéniai hozzáállással megszüntethet. Egy egészséges íny sohasem vérzik, még fogmosás közben sem. Amennyiben Önnek spontán módon, külső fizikai hatás nélkül vagy fogmosáskor rendszeresen vérzik az ínye akkor az egy erőteljes figyelmeztető jel arra, hogy a fogíny vagy fogágybetegségben szenved. Ne essen abba a csapdába, hogy vérző ínyét csupán az erőteljes fogmosási technikának vagy egy új fogkefének tulajdonítja.

Mi az oka a fogínyvérzés kialakulásának?

Az ínyvérzés egyértelműen gyulladásos állapot a következménye. Gyulladás akkor alakul ki, amikor a fognyaki íny felett baktériumokat tartalmazó lepedék képződik. Ebből idővel az ínyt irritáló toxinok szabadulnak fel, károsítva az ínyszövetet. Ha a lepedéket gyorsan eltávolítjuk, az íny hamar regenerálódik, a vérzés megszűnik. Ha a fogmosásunk nem alapos és rendszeres, a lepedék előbb-utóbb fogkővé alakul, az íny szélénél pedig baktériumtelepek alakulnak ki. A baktérium toxinokat az immunrendszerünk érzékeli, olyan anyagokat kezd termelni, amelyekkel a baktériumokat el tudja pusztítani. Ez a normál gyulladásos reakció, ez felel az íny vérzéséért és más tünetekért.

Mennyire kritikus ez az állapot, mikor forduljak fogorvoshoz?

Ez egy fontos figyelmeztető jel. A fogínyvérzésnek több oka is lehet, tehát egyáltalán nem biztos, hogy Önnél egy kritikus mértékű fogágybetegségről beszélhetünk, de az egyértelmű, hogy a dolognak a lehető legrövidebb időn belül utána kell járni. Ha a fogmosást hitünk szerint a legalaposabban végezzük, hiába várunk arra, hogy a fogínyvérzésünk majd csak megszűnik magától, nagy valószínűséggel nem fog sőt fogaink állapota romlani fog. Ha 3-4 nap után, rendszeres, alapos fogmosás ellenére sem szűnik meg a panasz, érdemes mihamarabb szakemberhez fordulni.

Hogyan orvosolható a fogínyvérzés?

A helyes fogmosási technika elsajátításával Egy dentalhigiéniai kezelés alkalmával örömmel megosztjuk Önnel a fogápolási praktikákat. Gyakori, hogy a helytelen fogmosási szokás van az ínygyulladás és a fogínyvérzés hátterében Professzionális szájhigiéniai kezeléssel Ez minden típusú fogágybetegség kezelésének alapja, mindig ezzel kell kezdeni. Egy alapos fogkőeltávolítás a legtöbb esetben véget vet a fogínyvérzéses panaszoknak. Antimikrobiális foto dinamikus terápiával Szájhigiéniai kezelés után, a rezisztens kórokozók fájdalommentes és gyógyszermentes elpusztítására, rendkívül hatékony módszer. Abban az esetben javasolt, ha Önnek régóta fennállnak a fogínyvérzéssel kapcsolatos problémái Vektor terápiával Az íny alatti fognyaki terület alapos tisztítása és lesimítása. Az íny újbóli jó tapadása érdekében javasolt, közepes és súlyosabb fogágybetegséggel kapcsolatos panaszok esetén Mélytisztítással - kürettálással Ez a kezelés már komolyabb fogágybetegség esetén jön szóba. A fogínyvérzéses tünetek mellett komoly fogkőfelrakódások, a fogak mellett mély fogínytasakok találhatóak. A mélytisztítás a mély tasakokban levő fogkőfelrakódások, gyulladásos szövetek eltávolítására szolgál. Ezt a kezelést Vektor terápiával és lézeres terápiával a legtöbb esetben ki kell egészíteni. Parodontális lézer terápiával Ez a kezelés már komolyabb fogágybetegség esetén jön szóba. A fogínyvérzéses tünetek mellett komoly fogkőfelrakódások, a fogak mellett mély fogínytasakok találhatóak. A lézerterápia a mély tasakokban levő gyulladásos szövetek kíméletes eltávolítására szolgál, emellett biostimulatív hatású, a fogágy szövetek regenerációját segíti elő. Ezt a kezelést Mélytisztítással (kürett) és Vektor terápiával a legtöbb esetben ki kell egészíteni.

Mit kell tennie vérző fogíny esetében?

Az első és legfontosabb, hogy ne értékelje alul a tüneteit. A fogínyvérzés okát a lehető legrövidebb időn belül ki kell derítenie.
Teljes szájhigiéniai kezelés STANDARD csomag
19 900 Ft28 500 Ft
Teljes szájhigiéniai kezelés PRÉMIUM, LESS PAIN csomag
42 500 Ft
Teljes szájhigiéniai kezelés SILVER csomag
15 400 Ft22 000 Ft
Részleges ultrahangos fogkőeltávolítás
11 900 Ft

Szeretne többet tudni fogai egészségéről?

Iratkozzon fel a Budapest Dental hírlevelére, hogy elsőkézből értesülhessen fogászati magazinunk új cikkeiről!

Témáink


Éppen olvassák...

“Az első fogorvosi rendelő
ahová félelem nélkül megyek!”

Union Dental
Szakértelem, tradíció, tapasztalat.
Budapest Dental több mint 15 éve.
Rendelőnk
1137 Budapest,
Szent István körút 10. 3.em 8.
Útvonaltervezés
Elérhetőségeink
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
+36 1 315 4545
Nyitvatartás
  • Hétfő – Péntek
    08:00 – 20:00 
  • Szombat
    zárva
  • Vasárnap
    zárva
Információk
Kövessen minket

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

© Budapest Dental Kft. Minden jog fenntartva.
Site by Meraki.
© Budapest Dental Kft. Minden jog fenntartva.
Site by Meraki.

BUDAPEST DENTAL
Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.