1137 Budapest, Szent István körút 10. 3. em 8.

Fogkoronát vagy tömést válasszak

Tartalomjegyzék

Esztétikus fogkorona vagy fogtömés?

Sok páciens kérdezi, hogy meddig lehet egy fogat esztétikus fogtöméssel helyreállítani és mikor van az a helyzet, hogy már csak a fogkorona segítségével lehet esztétikus mosolyt létrehozni. A válasz nem csak a fogorvostól, hanem a páciens igényeitől is függ. A képen látható páciens frontfogai tömöttek. Több kisebb és nagyobb fogtömés is látható. Ebben az esetben több megoldás is választható lett volna. Az alábbi sorrend az egyszerűbbtől a komplexebb megoldás felé halad, és a kezelési alternatíva egyre harmonikusabb és szebb megjelenést biztosít

  • Fogfehérítés + új fogtömések
  • Fogfehérítés + direkt héj
  • Fogfehérítés + IMAX porcelán koronák
  • Cirkon porcelán koronák

A képen látható páciens az utolsó változat mellett döntött, melynek több oka is van:

  • nem akart külön költséget jelentő fogfehérítést
  • nem akarta a fogfehérítést azért sem, mert fognyaki részein fogai nagyon érzékenyek, így nem vállalta ezt a beavatkozást
  • éjszaka erősen csikorgat, így a legerősebb és legtartósabb megoldást kereste

Így esett a közös választás a Cirkonium korona elkészítésére.

Melyek a CAD CAM cirkon fogkorona elkészítésének kulcs mozzanatai?

A CAD-CAM szó jelentése számítógéppel tervezett és kivitelezett. Ez a szócska a fogtechnikai megmunkálás technológiájára vonatkozik. A fogorvosi rendelőben még nincs szerepe a számítógépes technikának, itt a fogak előkészítésén, lecsiszolásán és a lenyomatvételen van a hangsúly. A csiszolást rendelőnkben szinte kivétel nélkül vállas fogkorona előkészítéssel végezzük. A vállas előkészítés lényege, hogy a fogorvos a készülő fogkorona szélének helyet biztosít a csiszoláskor.

Így a korona felragasztása után a fognyaki résznél nem lehet kiálló részt tapasztalni. A fogkorona és a foggyökér találkozásának határvonala tehát sima. Ez a simaság biztosítja azt, hogy a fogíny feszesen és gyulladás mentesen fog a fognyak körül elhelyezkedni. A következő kérdéses pont a lenyomatvétel, mely nagy precizitást kíván meg a fogorvostól. Rendelőnkben első osztályú szilikonokkal dolgozunk, hogy a lenyomatok tökéletesek legyenek, így a fogtechnikus kiváló alapokon kezdhesse meg a munkát. Sok páciens nem tulajdonít jelentőséget a lenyomatanyag minőségének, pedig a tartósság egyik kulcskérdése a pontos lenyomat.

A fogtechnikai laborban aztán már valóban a számítógépé a főszerep. A lézer letapogatja a mintát, így az a számítógépbe kerül digitális kép formájában. Innen a technikus ezzel a digitális képpel dolgozik, majd ennek alapján készül el a végleges cirkon váz is. Ennek a technikának köszönhetően a cirkon váz tökéletesen pontosan illeszkedik a lecsiszolt fogcsonkra.

Send this to a friend