Fogkoronát vagy tömést válasszak

Esztétikus fogkorona vagy fogtömés?

Sok páciens kérdezi, hogy meddig lehet egy fogat esztétikus fogtöméssel helyreállítani és mikor van az a helyzet, hogy már csak a fogkorona segítségével lehet esztétikus mosolyt létrehozni. A válasz nem csak a fogorvostól, hanem a páciens igényeitől is függ. A képen látható páciens frontfogai tömöttek. Több kisebb és nagyobb fogtömés is látható. Ebben az esetben több megoldás is választható lett volna. Az alábbi sorrend az egyszerűbbtől a komplexebb megoldás felé halad, és a kezelési alternatíva egyre harmonikusabb és szebb megjelenést biztosít

  • Fogfehérítés + új fogtömések
  • Fogfehérítés + direkt héj
  • Fogfehérítés + IMAX porcelán koronák
  • Cirkon porcelán koronák

A képen látható páciens az utolsó változat mellett döntött, melynek több oka is van:

  • nem akart külön költséget jelentő fogfehérítést
  • nem akarta a fogfehérítést azért sem, mert fognyaki részein fogai nagyon érzékenyek, így nem vállalta ezt a beavatkozást
  • éjszaka erősen csikorgat, így a legerősebb és legtartósabb megoldást kereste

Így esett a közös választás a Cirkonium korona elkészítésére.

Melyek a CAD CAM cirkon fogkorona elkészítésének kulcs mozzanatai?

A CAD-CAM szó jelentése számítógéppel tervezett és kivitelezett. Ez a szócska a fogtechnikai megmunkálás technológiájára vonatkozik. A fogorvosi rendelőben még nincs szerepe a számítógépes technikának, itt a fogak előkészítésén, lecsiszolásán és a lenyomatvételen van a hangsúly. A csiszolást rendelőnkben szinte kivétel nélkül vállas fogkorona előkészítéssel végezzük. A vállas előkészítés lényege, hogy a fogorvos a készülő fogkorona szélének helyet biztosít a csiszoláskor.

Így a korona felragasztása után a fognyaki résznél nem lehet kiálló részt tapasztalni. A fogkorona és a foggyökér találkozásának határvonala tehát sima. Ez a simaság biztosítja azt, hogy a fogíny feszesen és gyulladás mentesen fog a fognyak körül elhelyezkedni. A következő kérdéses pont a lenyomatvétel, mely nagy precizitást kíván meg a fogorvostól. Rendelőnkben első osztályú szilikonokkal dolgozunk, hogy a lenyomatok tökéletesek legyenek, így a fogtechnikus kiváló alapokon kezdhesse meg a munkát. Sok páciens nem tulajdonít jelentőséget a lenyomatanyag minőségének, pedig a tartósság egyik kulcskérdése a pontos lenyomat.

A fogtechnikai laborban aztán már valóban a számítógépé a főszerep. A lézer letapogatja a mintát, így az a számítógépbe kerül digitális kép formájában. Innen a technikus ezzel a digitális képpel dolgozik, majd ennek alapján készül el a végleges cirkon váz is. Ennek a technikának köszönhetően a cirkon váz tökéletesen pontosan illeszkedik a lecsiszolt fogcsonkra.

Szeretne többet tudni fogai egészségéről?

Iratkozzon fel a Budapest Dental hírlevelére, hogy elsőkézből értesülhessen fogászati magazinunk új cikkeiről!

Témáink

Éppen olvassák...

Lézer lehetőségei a kezelésben

COVID, immunrendszer és a fogak. Van összefüggés?

Felnőtt fogszabályozás – nem kell félni tőle!

“Az első fogorvosi rendelő ahová félelem nélkül megyek!”