1137 Budapest, Szent István körút 10. 3. em 8.

Fogkövek eltávolításának módszerei

Tartalomjegyzék

Csak az egészséges fogíny tartja szilárdan a fogakat. Az egészséges fogíny rózsaszín, feszes, nem duzzadt, nem vérzik. Szeretnénk segítséget nyújtani Önnek abban, hogy fogínye egészségét akár élethosszig megőrizze! Ehhez félévente csupán fél órát szükséges szájhigiéniai kezelésre fordítania! A fogkozmetika is nagyon fontos!

A szájhigiénai kezelések legfontosabb összetevői

A dentalhigiénikus, másnéven klinikai fogászati higiénikus a szájhigiénai kezelések mestere! Az ő feladata a fogkövek kíméletes eltávolítása, a fogfelszínek simára polírozása, illetve igény esetén a kozmetikai fogfehérítés. Érdemes meghallgatni fogápolási, fogmosási tanácsait is!
Az ultrahangos készülékkel finoman, a fogzománc megsértése nélkül lehet a megkeményedett lepedéket (azaz a fogkövet) eltávolítani. Az ultrahangos fogkő eltávolítás minden szájhigiéniai kezelés részét képezi!

  • A standard ultrahangos fogtisztító kezelés hagyományos kefés polírozást tartalmaz. Extra finom szemcséjű polírpasztával és finom sörtéjű kefével polírozzuk át a fogfelszíneket.
  • Ennél eggyel tovább lép a professzionális fogtisztítás, mely a természetes fogfehérítő hatású Air-Brush sópolírozást is tartalmaz. Az Air-Brush, másnéven természetes sópolírozás, a fogfelszínek simára polírozásának legkiválóbb eszköze! Ez a lépés az ultrahangos fogkőleszedés után következik. Hatása természetes (vegyi anyagok nélküli) fogfehéredés!
  • A legmodernebb Less Pain technológia ad lehetőséget a legújabb fogínykezelésre, a Guided Biofilm Terápiára. Ez egy különlegesen gyengéd, egyben kifejezetten hatékony kezelés csomag, mely nem csak a fennálló fogágybetegség kezelését célozza, hanem hosszú távra, a megelőzésre is rendkívüli hangsúlyt fektet. A fogak egészsége egy életen át megőrizhető, ebben a Guided Biofilm Terápia hatalmas segítséget jelenthet Önnek.

Egészséges és egyben fehér fogak? Lehetséges!

Aki az egészséges fogíny mellett ráadásul fehérebb fogakat is szeretne, válasszon szájhigiéniai csomagot fogfehérítéssel! Az ultrahangos fogkőleszedés majd az Air-Brush sópolírozás után következhet a kíméletes fehérítés, peroxidmentes fogfehérítő anyaggal. Dentalhigiénikustól kérhető, fogorvosi állapotfelmérés nem szükséges!

Fogágybetegségek figyelemfelkeltő tünetei

Tapasztal fogmosáskor, vagy akár spontán jelentkező fogínyvérzést? Észrevette, hogy duzzadt, gyulladt az ínye? Előfordult már, hogy fogmosás ellenére kellemetlen a lehelete? Fogíny visszahúzódást tapasztalt egy vagy több fogánál? Mozgathatóvá váltak vagy elvándoroltak a fogai?
Ha a fenti tünetek közül rendszeresen tapasztal Önmagán valamit, érdemes továbbolvasnia…

Milyen kezelések szerepelnek a fogínygyulladás terápiájában a fogkőleszedésen kívül?

Első lépés: Fogászati állapotfelmérés

Alapos és mindenre kiterjedő fogászati állapotfelmérés, melynek során diagnosztizáljuk a fogínysorvadás stádiumát, és megállapítjuk a kezelési lépéseket. Az állapotfelméréshez elengedhetetlen a panoráma röntgen felvétel, melynek segítségével a csontsorvadás állapota feltérképezhető

Második lépés: Professzionális ultrahangos fogkő eltávolítás

Minden fogászati kezelés első lépése az esetlegesen fennálló ínygyulladás megszüntetése, hiszen korrekt munka (legyen az tömés vagy fogpótlás) csak gyulladásmentes, egészséges íny mellett végezhető. Csak így garantálható, hogy az elkészült restauráció, tartós lesz. A fogtisztítás során ultrahangos készülékkel eltávolítjuk a fogköveket, fényesre, simára polírozzuk a fogfelszíneket, hiszen a sima fogfelszín az alapja a fogínygyulladás megszüntetésének. Az ultrahang segítségével a kövek kíméletesen lerobbanthatóak a fogak felszínéről a zománc megsértése nélkül.

A sima felszín szomszédságában a csont „fellélegezhet” – nincs szükség az állandó harcra a baktériumok ellen, így nincs szükség a különböző gyulladást okozó faktorok termelésére sem. Kedvező egyensúly áll be a csontszövetben is, a lebontó folyamatok – felépítő folyamatok között, a csontszövet pusztulási üteme normalizálódik, azaz biológiai szinten marad.

Megfelelő prognózisú esetben az első és legfontosabb lépés az ultrahangos fogkő eltávolítás, egy, kettő vagy akár több ülésben a fogkövesség mértékének függvényében. A professzionális ultrahangos fogkő eltávolítás elsősorban az íny feletti területek letisztítását végzi nagy hatékonysággal. Amennyiben az íny alatti területek is komoly mértékben érintettek, további terápiára van szükség.

Harmadik lépés: Vektor terápia és parodontális kürett

Mélyebb fogínytasakok esetén, szükség lehet a mély területek megtiszítíására is, melyet parodontológiai mély kürettázzsal vagy Vektor terápiával végzünk. A kezelés célja, hogy a szabaddá vált gyökérfelszínekről minden felrakódás, érdesség eltűnjön, helyette simára polírozott felszíneket kapjunk, ahol elindulhat a regenerálódás. A Vektor terápia a mély fogíny tasakok kezelésének legfinomabb módszere, melyet a mély fogínytasak mechanikus és lézeres tisztítása után javaslunk pácienseinknek. A fogíny feszesebbé válik, a fogmozgathatóság csökken a kezelés után!

Negyedik lépés: AntimikrobIális fotodinamikus terápia

Visszatérő fertőzések, illetve az előzőekben ismertetett kezelések ellenére sem gyógyuló fogíny gyulladás esetén antimikrobiális fotodinamikus terápiát végzünk. A terápia segítségével a baktériumok 99%a elpusztítható, mellékhatások nélkül, fájdalommentesen. Antibiotikum kúra miatt rezisztensé vált gyulladáskeltő baktériumok ellen is hatásos.

Ötödik lépés: Lézeres fogíny terápia

Makacs, mély fogínytasakok esetén, szükség lehet a gyulladásos szövetek eltávolítására, melyet lézeres fogíny kezeléssel végzünk. A lézersugár elpárologtatja a tasak legmélyén megbúvó baktériumokat és elpárologtatja a gyulladásos szöveteket. A lézerfény kb. 1000nm mélységig hatol be a szövetekbe a kezelés helyén.

A hatékony kezelés titka az Ön kezében van!

A fogínysorvadás hatékony kezelésének titka elsősorban a korai felismerés, gyors közbenjárás és rendszeres kezelés. A fogínysorvadás terápiája az ultrahangos fogkő eltávolítással kezdődik, majd a mechanikus mély tisztításokkal (kürett) és lézeres kezelésekkel folytatódik. A legfontosabb információ: Lépjen mielőbb! A kezelésekkel a folyamat sok esetben megállítható, lassítható, de az elpusztult csontot nem tudjuk visszaépíteni! Ezért itt az idő Ön ellen dolgozik. Minél hamarabb lép, annál nagyobb eséllyel tarthatja meg fogait!

Send this to a friend