1137 Budapest, Szent István körút 10. 3. em 8.

Fogmegmentés

A fogászat lényege az egészséges mosoly életre szóló megtartása! Rendelőnk specializálódott a valóban hatékony fogmegtartó kezelésekre és a kritikus állapotú fogak megmentésére.

Mely kezeléseink közül választhat?

Fogtömés fájdalom nélkül

Fogtömés tartósan, garanciával minőségi anyagokkal és profi módszerekkel

Miért ezt válassza?

Biomimetikus fogtömés

Nagyobb szuvasodás esetén a fog koronázásának és repedésének elkerülésére

Miért ezt válassza?

Vital Pulpa kezelés

Kritikus állapotú fogak esetén megfelelő tudással elkerülhető a gyökérkezelés vagy fogvesztés!

Miért ezt válassza?

Hagyományos gyökérkezelés

Hagyományos gyökérkezelési módszer egyszerű esetek ellátására

Miért ezt válassza?

Miért válasszon minőségi fogtömést?

Tudományos kutatás igazolja, hogy a minőségi fogászati praxisokban készülő beavatkozások eredményei tartósabbak.

Jó minőségben elkészített fogtöméssel ráadásul hatékonyan csökkenthetőek a hosszú távú fogászati költségek.

 

A megfelelő szaktudás, a több éves tapasztalat, az alkalmazott módszerek és anyagok egészen különbözőek a fogászati rendelőkben. Válasszon Ön is minőségi fogtömést!

Minőségi fogtömés
Fogtömés technika előnyei

Mi az a biomimetikus fogtömés?

A dentin és a zománc különböző struktúrájú fogszövetek. A hagyományos fogtömés módszertana nem tesz különbséget e szövetek helyreállításánál.

Ez kis töméseknél nem gond, nagyobb helyreállításánál azonban veszélyeztetheti a tartósságot

Ha elkerülné a fogrepedést, fogkoronát vagy csapos fogat, a nagyobb szuvasodásoknál válasszon biomimetikus fogtömést!

Miért jó a mikroszkópos gyökérkezelés?

A mikroszkópos gyökérkezelés nem csak jobb fogászati technológiát jelent, hanem speciális, elmélyültebb fogszakorvosi tudást is, a hagyományosnál sikeresebb eljárásokat és anyagokat.

A mikroszkópos kezelést nem csak a már elrontott, sikertelen újrakezelésekre ajánljuk. Éppen a sikertelenség elkerülésére, minden olyan esetben, amikor gyökérkezelésre van szükség.

Fogászati CT felvétel mikroszkópos beavatkozásokhoz fontos
Fogmentés, fogtömés

Mi az a Vital Pulpa Terápia?

Fogfájdalom esetén a legáltalánosabb módszer a gyökérkezelés. Azonban bőven van olyan helyzet, amikor megfelelő szakértelem és erre alkalmazható speciális anyagok segítségével a kritikus állapotú fogak esetén is elkerülhető a gyökérkezelés.

Rendelőnk kifejezetten specializálódott a kritikus állapotú fogak megmentésére. Ennek egyik eszköze a vital pulpa terápia, mely az egyik legmodernebb tudományos fogmentő módszer!

Mikor van szükség gyökérkezelésre?

A gyökérkezelés az elhalt, vagy visszafordíthatatlan fogideg gyulladás állapotában levő fogak kezelésére alkalmas módszer. A gyökérkezelés segíthet ezen fogak megtartásában.

A hagyományos gyökérkezelési eljárás során is van esély a fog megmentésére. Amennyiben olcsóbb gyökérkezelési eljárást keres, válassza a hagyományos gyökérkezelést, melyet rendelőnkben az elérhető legmagasabb minőségben alkalmazzuk.

Gyökérkezelés sikeresen

Fogmegmentés árak, budapesti fogászatunkon

A fogtömés vagy kritikus állapotú fogak megmentése általában nem az első ülés során történik. Első alkalommal állapotfelmérést javaslunk, majd ennek alapján kezelési terv és árajánlat készül.

Gyakori kérdések a fogmentő kezelésekkel kapcsolatban

Ez egy nagyon tág kérdés, számos módszer lehetséges. A választott terápia elsősorban a fog állapotától függ. 

Külön kell vizsgáljuk a fog koronai állapotát, felépíthetőségét és külön a belső viszonyokat, azaz a fogidegkamra és gyökércsatorna rendszer állapotát.

Alapvető tény, hogy azokat a fogakat, amelyek annyira sérültek a koronai részen – tehát annyira szuvasak, töröttek stb. – hogy nincs megfelelő mennyiségű foganyag a csontszint felett, azokat egyik fogmentő módszerrel sem lehet megmenteni! Esetleg heroikus küzdelemmel, korona hosszabbítással, vagy fogszabályzóval történő kiemeléssel, de nem menjünk ennyire a szélére.

Minden fogmentésnek alapfeltétele, hogy a fogból legyen annyi a csontszint felett, amit értelmes módon használni lehet az építkezéshez.

A másik feltétel, hogy a fog ne legyen mozgatható, rendben legyen a fogágy és tartsa megfelelően a fogat. 

Ezért szoktuk a fogmegmentést a fogágy dentalhigiéniai kezelésével kezdeni. Teljesen felesleges felépíteni, gyökérkezelni egy fogat, ha a tartószerkezet, a fogágy annyira sérült, a csont annyira kevés a fog körül, hogy nincs ami megtartsa a megmentett fogat.

Ha ezek teljesülnek, a következő lépés a fogidegkamra, az idegszövet és a gyökerek vizsgálata.

Ha a fogidegkamra egészséges és van elég fogszövet, azaz dentin az idegkamra felett, egyszerű fogtömés is elegendő lehet a helyreállításhoz. Minél kisebb a szuvas üreg, minél több foganyag maradt meg, sőt minél több fala van meg a fognak, annál inkább lehet egyszerű fogtöméssel fogat menteni.

Ha a fogidegkamra egészséges, de a fog koronai része erősen sérült, érdemes lehet biomimetikus fogtömést alkalmazni. Azaz, a nagyobb szöveti hiányt nem csak esztétikailag, hanem strukturálisan is természethűen helyreállítani. 

Ilyenkor külön állítjuk helyre a dentint és más anyagból a zománcot. Ezzel megelőzhető, hogy a nagy sérülés, a sok szövethiány ellenére a fog idővel elrepedjen. Ez tehát a fogmentés következő, hosszú távon sikeres vállfaja.

Ha a fogideg visszafordítható módon gyulladt, érdemes lehet a vital pulpa terápia módszertanával bioaktív anyag alkalmazásával megpróbálni a gyulladást levezetni, a fogat életben tartani, majd egy későbbi időpontban felépíteni. Az ilyen fogak általában nagyon szuvasak, sok a szövethiány, így a vital pulpa kezelés sikere után a fog biomimetikusan felépíthető. Persze nem kell feltétlenül a biomimetikus felépítést választani, de a hosszú távú fogmentést ez a módszer jól megalapozza.

Ha  a fogideg gyulladás nem visszafordítható, vagy a fog már elhalt, gócos, régebben gyökérkezelt, stb. akkor gyökérkezelésre lesz szükség, amivel a gyökércsatorna rendszerben lévő fertőzést megszüntetjük.

A gyökérkezelésnek létezik hagyományos és mikroszkópos útja, ahol a mikroszkópos gyökérkezelés tágabb keretek közt, fejlettebb kezelési módszerekkel dolgozhat a fogért. 

Mindkét módszer fogmegmentés. De tudni kell, hogy a gyökérkezelés sikere a gyökértömés után 4 évvel mondható csak ki, ha a foggyökér körül nincs gyulladás, a fog nem panaszos, és mind esztétikailag, mind funkcionálisan tökéletesen használható. Ez azt jelenti, hogy csak a kezelés után jóval később derül ki, van újra gyulladás a fogon. vagy sem.

Ha fáj a foga, az első teendő bejelentkezni állapotfelmérésre. A kolléganőnek jelezze a fogfájdalmat, így ő a lehető legrövidebb időn belül időpontot fog adni Önnek egyik fogorvosunkhoz.

Az első alkalommal állapotfelmérés, röntgen, szükség esetén 3D fogCT készül. Sürgősségi esetben sürgősségi, általában ideiglenes ellátás és gyógyszerrendelés.

Amennyiben Önnek specialista fogorvosra van szüksége, úgy a kezelési tervnek megfelelően a megfelelő szakorvoshoz irányítjuk a rendelőn belül. 

A speciális fogmentő kezelések általában egy óránál hosszabb kezelések, így ezeket sürgősséggel nem tudjuk vállalni. Megfelelő tervezés, előkészítés, programozottság, azaz előzetes időpont egyeztetés szükséges.

A Vital Pulpa Terápia egy módszertan, mely a kritikus állapotú fogak esetén is arra törekszik, hogy elkerülje a gyökérkezelést, és megtartsa a fog belsejében az élő fogideget.

A kezelés kardinális pontjai:

  • legmagasabb fokú fertőtlenítés és izolálás
  • szelektív dentin eltávolítás
  • MTA = mineral trioxid aggregate cement alkalmazása

Mindez a pácienseknek érthetetlen lehet, de a lényeg az, hogy azokat a fogakat, amiket eddig csak gyökérkezeléssel tudtunk megmenteni, most igyekszünk életben tartani és így kezelni.

Erre azért van lehetőségünk, mert a kutatások bebizonyították azt, hogy a gyulladt fogideg is regenerálódhat, illetve megjelent az MTA cement, ami biokompatibilis és képes a fogszöveteket regenerálni, a gyulladást megszüntetni. Régebben ilyen anyag nem állt a fogászat rendelkezésére!

A gyökérkezelt fog ugyan a szájban van, esztétikailag és funkcionálisan helyreállított, de a szakma potenciális gócként kezeli, hiszen a gyulladás kiújulhat. Emellett törhet, repedhet, a gyökérkezelt fogak korai elvesztésének nagy az esélye.

Ezzel szemben egy vital pulpa terápiával kezelt fog, még mély szuvasodás esetén is akár élethosszig megmaradhat, ha a kezelés után megfelelő felépítést kap.

A biomimetika az ember által létrehozott olyan folyamatokra, anyagokra, rendszerekre vagy eszközökre utal, amelyek a természetet utánozzák

A biomimetikus anyagok, konstruktumok, rendszerek tervezésének és építésének művészetét és tudományát biomimetikának nevezzük. 

Ez a módszer széles körben alkalmazható a fogászatban a normál fogszerkezet szerkezetének és funkciójának helyreállítására

A sérült és szuvas fogak kezelése hagyományos módszerekkel sokszori agresszív előkészítést igényelnek, és egy erős és merev restauráció kerül felhelyezésre, amely pótolja az elveszett szöveteket. Ilyenek például a jól ismert csapok és borító koronák.

A hagyományos személeltben a hangsúly a restauráció szilárdságán és mechanikai tulajdonságain van, annak ellenére, hogy e módszernek számos hátránya van:

  • túl sok ép foganyag lecsiszolása, elvesztése
  • a fog törése
  • a gyökér repedése


A hagyományos módszerrel felépített, csapozott koronázott fogakat gyakran idő előtt elveszítjük azok repedése, törése miatt.

A fogászati biomimetika, a hagyományos szemléletmóddal szemben a fog szerkezeti adottságait is figyelembe véve építi újjá a fogat. 

Nem, vagy ritkán alkalmaz csapot, ehelyett üvegszálas erősítésű, rugalmas kompozittal helyettesíti a rugalmas dentinszövetet. A restauráció során a különböző fogszövetek különböző anyagokkal van felépítve, fontos a ragasztások során ezek alapos és tudatos elkülönítése. is.

A biomimetikus tömés drágább mint a hagyományos tömés. Drágább és komplexebb anyagokat alkalmaz, illetve a tömés, vagy fogfelépítés ideje lényegesen hosszabb, mint a hagyományos fogtömésnél. 

A hozzáértő szaktudás megszerzése is rendkívül drága, a tudósok nem adják ingyen a tudást és ez a tananyag egyelőre nem része az alap, graduális fogorvosképzésnek.

Gyakran van szükség kofferdam felhelyezésre, ládaemelésre (deep margin elevation), ahhoz, hogy a biomimetikus fogfelépítés egyáltalán elkezdhető legyen. Ezek mindegyike drága eszköz és anyag igényes folyamat, ráadásul hosszú időtartamú a kezelés is.

A pontos árakról az állapotfelmérés alapján készülő kezelési terv ad tájékoztatást. Általánosságban elmondható, hogy a hagyományos fogtömés árához képest kb 50-80% felárral lehet számolni. 

Hosszú távon azonban a rövid távon befektetett többlet összeg megtérül! 

Lehet, sőt biztos, hogy itt is lesznek utómunkálatok néhány év múlva, hiszen ez a technika is ragasztással működik, a fogászatban használt ragasztóanyagok pedig, – mint bármilyen ragasztó anyag – nem szól örökre, időnként elenged, így a töméseket, felépítéseket meg kell újítani.

De a lényeg, hogy a fog megújítható, míg hagyományos esetben hatalmas százalékban azzal szembesül a beteg, hogy a fogtömése mellől egy hatalmas darab letört, és a fogorvosi rendelőben már a foghúzás a javasolt kezelési terv. 

A biomimetikus felépítéssel ennek az ördögi menetrendnek az elkerülésére törekszünk. Ha a fogból le is válik a restaurátum egy része, a fog újból és újból kezelhető maradjon, ne alakuljon ki végzetes sérülés, repedés.

A mikroszkópos gyökérkezelés drágább, mint a hagyományos gyökérkezelés. A két módszer között kb. 3-4 szeres árkülönbség tapasztalható. 

Lehet hogy Önt elriasztja ez a különbség, mégis arra biztatom, olvasson tovább. Kiderül, hogy ami rövid távon drágábbnak tűnik, az hosszú távon mégsem az.

Az ár sokakat elriaszt és a hagyományos gyökérkezelés felé fordulnak. Vannak saját pácienseim is, akik úgy gondolkodnak, inkább megpróbálják először hagyományos módszerrel, ha pedig nem sikerül, csak akkor választják a mikroszkópos módszert.

Tapasztalataim szerint, ez nem jó hozzáállás. Én már nem csinálok hagyományos módszerrel gyökérkezelést, viszont a legtöbb esetem a hagyományos módszerből származó hibák kijavításából adódik. Illetve annak próbálkozásából. Mert bizony, ez nem mindig sikeres.

Szakirodalmi adatok szerint, míg az első gyökérkezelés sikeraránya megfelelően felkészült, szakértő orvos esetében 90%-os, az újragyökérkezelések sikere már csak 70%! Ez nagyon sok felesleges fájdalmat, fogelvesztést és anyagi terhet jelent.

A mikroszkópos kezelés során a fogorvos órabére lényegében a hagyományos kezelést végző fogorvos órabérével egyező vagy annál nem sokkal drágább. 

A mikroszkópos kezelés ára elsősorban a felhasznált speciális fúrók, anyagok, és drága technológiai háttér miatt drágább, másodsorban a felhasznált idő miatt. 

Míg a hagyományos kezelés elkészül 2x 60 percben, ugyanazt a fogat mikroszkóppal a fogorvos 3x 90 percig kezeli! 

Ön el tudja képzelni, hogy 120 perc és 270 perc közt mennyire mást lehet elérni ugyanannál a fognál? Ráadásul nagyításban, alkalmasabb műszerekkel, hatékonyabb fertőtlenítő protokollal?

A mikroszkópos gyökérkezelés ára rövid távon drágább. Hosszú távon azonban, a jobb kezelési lehetőséget és a több sikeresen megmentett fogat nézve nem az.

Erre egyelőre nincsen meg a korrekt szakrodalom. Ami biztosan állítható, hogy a mikroszkópos gyökérkezelés több lehetőséget biztosít a sikeres kezeléshez. 

Tapasztalati tény a rendelőben, hogy mikroszkópos kezeléssel több olyan fogat mentünk meg, amelyet a hagyományos gyökérkezelést végző kolléga nem tud megmenteni. 

Az is tény, hogy a mikroszkópos gyökérkezelési feladataink túlnyomó része a szabad szemes kezeléssel elrontott fogak újrakezelése. 

Nem azért, mert nem volt ügyes, vagy felkészült a fogorvos! Hanem azért, mert a gyökércsatorna rendszer milliméteres világához a szabad szem nem egyszerűen nem elég! Nagyítás nélkül nem lehet megfelelően látni a csatorna bemeneteket, nem lehet rendesen kontrollálni a műszereket, számos hibalehetőség adódik, melyek nagy része mikroszkóppal eleve elkerülhető lenne.

Mikroszkóp mellett olyan gyökércsatornákat is kezelni tudunk, melyeket szabad szemmel lehetetlen volt. Az ilyen feltáratlan gyökércsatornák sok esetben okoznak gócos elváltozást, még abban az esetben is, ha a többi csatorna tökéletesen lett kezelve.

Ha nincs lehetőség mikroszkópos kezelésre, akkor is érdemes modern gyökérkezelési koncepciót alkalmazó fogorvost keresni. 

Ez azt jelenti, hogy a gyökérkezelés mindenképp kofferdam izolálásban történjen és ha lehet, a modern átöblítő, fertőtlenítő eszközöket és oldatokat használják, ha lehet, ultrahanggal aktiválva ezeket az oldatokat. 

Ezekkel a módszerekkel, mikroszkóp nélkül is sikeresebb lesz a gyökérkezelés vagy az újrakezelés.

Nem. Minden kezelés, a hagyományos és a modern kezelések is egyaránt helyi érzéstelenítésben történnek, így fájdalommentesek. Rendelőnkben a hatékony Ultracain DS Forte érzéstelenítőt alkalmazzuk minden esetben. Az Ultracain a Lidocainnál négyszer erősebben zsibbaszt, így tökéletes fájdalommentesség érhető el.

Törődjön többet magával! Kezdje fogászati állapotfelméréssel!

Rólunk mondták

Hosszú ideje a legjobb szolgáltatást nyújtják. A rendelők kiválóan felszereltek, ami a modern fogászathoz szükséges, azzal rendelkeznek. A kezelés fájdalommentes, a személyzet kedves, és türelmes.

Nagyon elégedett voltam. Mindenki mindig nagyon kedves volt, soha nem kellett sokat várni, soha nem fájt semmi és egyszer sem mentem oda úgy, hogy „jaj, már megint fogászatra kell mennem”. 🙂

Nagyon hálás vagyok azért, hogy teljesen véletlenül rátaláltam a fogászatra, és már pár alkalom után aggodalom nélkül jártam a kezelésekre (ami konkrétan korábban nálam a pánik félelmet jelentette az addigi tapasztalatok után más fogászatokon). Ha már sok-sok évvel ezelőtt ilyen remek kezekbe kerültem volna, sokkal kevesebb problémám alakult volna ki. […]

A Budapest Dental Fogászat egyedülálló számomra. Mind emberileg, mind szakmailag a legmagasabb színvonalat kaptam a fogászati kezelések során. Pattogató Doktornő feledtette el velem a fogorvosoktól való korábbi félelmemet. Köszönöm hogy vagytok!

dr. Pattogató Rita és Dr. Némethy Miklós alapító fogorvosok

Miért pont a mi fájdalommentes fogászatunkat válassza?

A fogmentés a fogorvosi szakma lényeges területe. A megfelelő szaktudásunk és profi technológiai hátterünk számos kritikus, rossz prognózisú esetben van a segítségünkre, így elkerülhetjük a fog elvesztését. Nekünk ez nem mindegy! Ha Önnek sem, válasszon egy biztos pontot! Ez a Budapest Dental Fogászat 2003-óta!

Fájdalommentesség

Fájdalommentes fogászati beavatkozásainknak köszönhetően Ön kényelmesen és nyugodtan őrizheti meg fogazatának szépségét és egészségét.

Empátia

Tapasztalt fogorvosaink kedvességükkel és empatikus hozzáállásukkal gondoskodnak arról, hogy minden pillanatban biztonságban érezhesse magát.