1137 Budapest, Szent István körút 10. 3. em 8.

Biomimetikus fogtömés

A biomimetikus módszertan nemcsak a fog esztétikáját, hanem a fog eltérő szöveti szerkezetét utánozva, természetes módon állítja helyre a fogat.

nagy szuvasodások komplex helyreállítása
borító fogkorona elkerülése
veszélyes fogrepedés megelőzése
fogelvesztés elkerülése

Tapasztalt szakemberek, innovatív megoldások

Mikor szükséges a biomimetikus fogtömés?

A biomimetikus szemléletmód célja a fogak vitalitásának megőrzése, a fogászati kezelések élettartamának növelése. Válassza ezt az eljárást, ha szeretné elkerülni a gyökérkezelést, csapot, borítókoronát, fogrepedést és a következményes, korai fogvesztést!

Biomimetikus fogtömés repedés ellen

A biomimetikus fogtömés előnyei

A biomimetikus fogtömés menete

1. Állapotfelmérés

Első alkalommal fogorvosi állapotfelmérés történik. A biomimetikus fogtömésre az orvosnak fel kell készülni, ez azonnali, sürgősségi ellátás során nem kivitelezhető. Biomimetikus fogtömés csak kezelési terv alapján tervezhető, kb. 60-90 perces kezelést igénylő folyamat.

2. Fájdalommentesség

A biomimetikus fogtömés helyi érzéstelenítésben történik. Rendelőnkben Ultracain DS Forte érzéstelenítést alkalmazunk, mely a hagyományos Lidocain érzéstelenítéshez képest négyszeres hatóerővel bír. Ez a kezelés teljes időtartamára fájdalommentességet biztosít Önnek.

3. Teljes izolálás

A biomimetikus fogtömés során felhasznált anyagok csak teljesen száraz környezetben kötnek megfelelően. Ezért a kezelés során teljes értékű, kofferdam izolálást alkalmazunk. A kezelés minőségét csak kofferdam izolálásban garantáljuk. Ez izolálási módszer nem elhagyható a kezelés során.

4. Üvegszálas dentinpótlás

A biomimetikus fogtömés lelke a különböző szöveti struktúrák utánzása a fogon belül. A dentin rugalmas keményszövet, így hagyományos kompozit helyett üvegszálas kompozittal pótolható. Az üvegszálas felépítés precíz, hosszdalmas műveletsor eredménye.

5. Kemény zománcpótlás

A dentinrétegek pótlása után a fog külső rétegének, a kőkemény zománcnak a kialakítása következik. Nagyobb szövethiány esetén ez csak kompozit vagy porcelán onlay ragasztásával állítható helyre, mely az elveszett csücsköket pótolja és a fogat teljes strukturájában védi a repedéstől.

Foglaljon időpontot most!

Miért olyan káros a fogrepedés és hogyan előzhető meg?

  • A fogrepedés hátterében a meggyengült fogszövetet érő rágóerő áll. A csontszint alá repedt fog menthetetlen. Ha a fog belső, természetes módon rugalmasabb szövete, a dentin, ugyanolyan rugalmatlan anyagból van felépítve, mint a külső, kemény fogzománc, akkor rágóerő csillapítatlanul kerül a fog alsó részére, ami repedést okozhat.
  • A hagyományos töméstechnika nem tesz szerkezeti különbséget. A két eltérő szerkezetet egy anyaggal, a rugalmatlan kompozittal pótolja. A biomimetikus módszertan a fog eltérő szöveti szerkezeteit eltérő anyaggal pótolja. A természetes struktúra visszaállítása a rágóerőt megfelelően csillapítja, így a fogrepedés, korai fogelveszés megelőzhető!
Törődjön többet magával! Kezdje fogászati állapotfelméréssel!

Mi az a biomimetika?

A biomimetika a természet technikai szépségét vizsgáló tudományág. Biomimetikus koncepció alapján tervezték az Eiffel-tornyot. A fogászatban a biomimetika célja a fogak szerkezetének és vitalitásának megőrzése, a fogászati kezelések élettartamának növelése, a jövőbeli újrakezelési ciklusok kiküszöbölése.

A kemény fogzománcról

A fog legkeményebb szövete a fogzománc. Szinte teljes egészében rugalmatlan ásványi anyagból áll. Feladata a darabolás, épp ezért rugalmatlan és kemény. A természet érti a dolgát, nekünk csak utánoznunk kell. A fogzománc tökéletes utánzását kemény kompozit, vagy porcelán alkalmazásával állíthatjuk helyre.

A rugalmas dentinről

A külső, kemény zománcréteg alatt egészen más struktúra, a rugalmas dentin található. Feladata a rágóerők elnyelése, a rugalmas közvetítés az alsóbb szövetekre. Mint tudjuk, a természet tökéletes. Ha utánozni szeretnénk, a dentint rugalmas, üvegszálas kompozitből építjük fel.

Biomimetikus fogtömés ára, budapesti fogászatunkon

A biomimetikus fogtömés ára az elpusztult fogszövet és a fog állapotának függvényében tervezhető. Minden esetben állapotfelmérés után készül kezelési terv és árajánlat.

Nálunk nincs futószalag! A minőségi fogászathoz idő kell!

A biomimetikus fogtömés elkészítése speciális tudást és szakértelmet igényel. Rendszerint azok a fogorvosok sajátítják el a biomimetikus szemléletet, akik többet, szebbet, biztonságosabbat akarnak annál, mint amire a hagyományos fogászat képes. Az ilyen munka több időt, nagyobb precizitást kér a fogorvostól és nagyobb türelmet a pácienstől.

 

Rendelőnk kifejezetten specializálódott a kritikus állapotú fogak megmentésére. Ha többet szeretne megtudni a biomimetikus fogtömés technikáról, olvassa el blogcikkünket a témában.

Fogászati CT felvétel mikroszkópos beavatkozásokhoz fontos

Gyakori kérdések

A biomimetika a természet technikai szépségét vizsgáló tudományág. 

Az Eiffel-torony tervezése biomimetikus megközelítéssel történt, amelyet a csont trabekuláris szerkezete ihletett. 

A fogászatban a biomimetikai koncepciók célja a fogak szerkezetének és vitalitásának megőrzése, a fogpótló fogászati kezelések élettartamának növelése, valamint a jövőbeli újrakezelési ciklusok kiküszöbölése. 

A biomimetikus fogászati anyagok eredendően biokompatibilisek, kiváló fizikai-kémiai tulajdonságokkal rendelkeznek. 

  • Előnyük a fokozott szilárdság, vagy éppen a dentinszövet pótlás esetében a rugalmasság.
  • Ezek az anyagok kiváló tömítő, regeneráló és antibakteriális képességekkel rendelkeznek.. 
  • Számos biomimetikus anyagról bebizonyosodott, hogy képes leküzdeni a korábbi generációs megfelelők jelentős korlátait.

A biomimetikus fogtömés technika jóval időigényesebb, mint a hagyományos fogtömés. Kb. 2-2,5 szeres időtartamra, 1-2 órás beavatkozásra lehet számítani. 

A kezelés nagyításban történik, ez egy komoly precizitást, ám ezzel együtt a beavatkozás lassulását jelenti. Hiszen minél aprólékosabban dolgozik a fogorvos – a nagyítás esetén ez óhatatlanul így történik – annál lassabb ugyanannak a műveletnek a kivitelezése. 

A biomimetikus fogtömés előtt a fogat a legtöbb esetben kofferdam segítségével izolálni kell, majd a fogíny alá szuvasodott terület tisztítása történik. Bizonyos esetekben azt a mély területet a fogtömés előtt fel kell külön építeni, maga ez a művelet annyi idő szokott lenni, mint egy hagyományos fogtömés. Ez a tömés előtti tömés a deep margin elevation.

Aki tehát a fogorvosi idő hosszát kardinális kérdésnek tartja, és szeretne minél rövidebb ideig a fogorvosi székben ülni, jobb, ha hagyományos fogtömést választ.

A kis, vagy közepes méretű szuvasodások nem okoznak a fog számára túlzotttan megterhelő szöveti változást. Ezek a fogak hagyományos fogtömés módszerrel is kiválóan kezelhetőek.

Nagyobb kiterjedésű szuvasodások esetén azonban a fog szerkezeti gyengülése kifejezett lehet. Ilyenkor érdemes elgondolkodni a biomimetikus helyreállítással szerzett szerkezeti előnyökön:

  • A biomimetikus tömés technikával elkerülhető a fogrepedés, mely sok fog elvesztéséért felelős. 
  • Sok esetben elkerülhető a csap és a borítókorona alkalmazása. 
  • Számos esetben elkerülhető a gyökérkezelés

Nem, ez egyáltalán nincs így! 

A kis és közepes szuvasodásokat tökéletesen el lehet látni a hagyományos fogtömés technológiával is. 

A biomimetikus fogtömés vagy betéttel történő fogfelépítés elsősorban a nagy szuvasodások kezelésekor célszerű. 

Ezekben az esetekben van ugyanis szükség a fog központi, illetve fognyaki területének rugalmasabb anyagból történő helyettesítésére, illetve a felszíni struktúra – az eredeti zománc – helyettesítésére egy teljesen más jellegű, sokkal keményebb és rugalmatlanabb anyagból.

A fogak repedése nagyon alattomos következményeket okoz! Sok esetben, a repedés láthatatlan módon fut végig a fog koronai részén és a gyökéren is. 

Amikor a repedés eléri a gyökeret, egy ideig még a fog bírja, de előbb utóbb a felső fogrész letörik. 

Ezeket a fogakat nem lehet menteni! A mély repedést nem lehet kezelni! 

Ezért nagy szuvasodásoknál lényeges feladat megelőzni a fog csücskeinek, illetve központi részének repedését. 

A biomimetikus tömés célja a fog repedés megelőzése! A fog megtartása egy életen át!

Mennyire tartós a biomimetikus fogtömés?

A biomimetikus fogtömés, vagy fogfelépítés célja épp a fog megtartása, a foghúzás, fogelvesztés elkerülése!

Ez nem azt jelenti, hogy az ilyen módon felépített fog restaurátum sosem fog letörni! De ha le is törik, nem veszik el vele a fog is! Ez lényeges különbség!

A biomimetikus fog kezelési technika is ragasztót használ. A ragasztó egy idő után már nem tudja a felépítést ugyanolyan erővel rögzíteni a foghoz, mint ahogy azt a tömés elkészültekor tette. 

Ez azt jelenti, hogy idővel ezeket a restaurátumokat is cserélni kell, de nagyon nem mindegy, hogy ezeket lehet is cserélni, hiszen a fog a tömés alatt vagy mellett nincsen el repedve. 

Mi, fogorvosok, a hagyományos tömések esetén, sokszor tapasztaljuk nagy fogtömés, régi nagy amalgámtömések mellett, hogy a csücsök mélyen bereped a csont felszín alá, illetve, a fog a tengelyén belül reped mélyen a gyökerek felé. Az ilyen fogakat nem mindig lehet újból töméssel, betéttel ellátni, hanem sajnos ezeket ki kell húzni! 

A biomimetikus felépítési technikának tehát az elsődleges lényege az, hogy megóvjuk a fogat repedéstől és hogy ha hosszú távon szükség van rá, akkor a felsőrészt újra cserélni tudjuk.

A biomimetikus fogtömés pont ugyanúgy fogászati helyi érzéstelenítésben történik, mint a hagyományos technikával készülő fogtömés. 

Mivel a mai érzéstelenítő oldatok és technikák segítségével lényegében nem kell tartani fájdalomtól a fogászati kezelések közben, így a biomimetikus fogtömés vagy fogfelépítés során sem tapasztalnak a páciensek fájdalmat. 

A különbség a hagyományos fogtöméshez képest inkább a kezelés hossza. 

A biomimetikus fogtömés vagy fogfelépítés lényegesen hosszabb időt vesz igénybe, mint a hagyományos fogtömés. Körülbelül egy másfél néha két óra egy ilyen fogfelépítés, és van, hogy nem elegendő egy, hanem két ülésre van szükség a fogászati székben. 

Hosszú távon azonban a befektetett idő megtérül, hiszen a fog akár egy életen át a szájban maradhat.

Az amalgám töméseknél tapasztalatunk szerint gyakrabban láthatóak repedések. Sőt! Nagyon gyakori a nagy amalgámtömések melletti csücskök letörése! 

Leggyakrabban felső fogak arc felőli (buccális) és az alsó fogak nyelv felőli csücskei repednek és törnek így le. 

Ezért valóban javasolt régi amalgámtömések cserélje biomimetikus töméssel, még abban az esetben, is ha a fog csücskei még megvannak. Sőt, ez a legjobb lehetőség ezeknek a csücsköknek a megőrzésére!

Íme egy esetbemutatás, egy nem időben cserélt amalgámtömésről, repedésről és biomimetikus helyreállításról!

Tartsa meg egészségben a fogait egy életen át!

Válasszon magas minőségben kivitelezett fogorvosi szolgáltatásokat, döntsön a profizmus mellett!

Tapasztalt szakemberek, innovatív megoldások